ziemniaków z poprzedniego dnia. Jak każde danie kuchni indyjskiej jest niezwykle aromatyczne i lekko pikantne, ale wszystko to sprawia, że jest bardzo smaczne. Takie curry ziemniaczano - kalafiorowe może oczywiście stanowić danie główne, ponieważ jest to suche curry to należy do niego podać orzeźwiającą i soczystą sałatkę i/lub pikle. Tak przygotowane ziemniaki z kalafiorem można również potraktować jako dodatek do obiadu
Codzienne Gotowanieboki fileta, lekko ugniatając. Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na wierzchu i lekko przycisnąć. Całość przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Rybę opłukać porządnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kroić na bardzo cienkie plasterki, jak na carpaccio. Używać do sałatek, pieczywa lub makaronu
zadanie-gotowanieKasza bulgur to zdecydowanie moja ulubiona kasza! Kiedyś już pokazywałam Wam fajną sałatkę z jej dodatkiem, dziś mam kolejną równie pyszną! Tym razem inspirowaną kuchnią orientalną. Pieczony kalafior z curry i kuminem zyskuje niesamowity smak. W połączeniu z kaszą bulgur jest świetnym pomysłem na lekki obiad. Wielbiciele kuchni indyjskiej będą zachwyceni! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * kasza bulgur – 1 szkl
Ostra na Słodkokilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego na następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej
BlendmanDorzuciłam pomidor, ogórki i kukurydzę i tak powstała bardzo smaczna i pożywna sałatka. Polecam :) Składniki: 1 szklanka ryżu 2 pomidory 4-5 ogórków konserwowych 150 g wędliny 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki majonez sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidory, ogórki, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystko dodać do ryżu. Kukurydzę osączyć
magiczna kuchnia Kasiilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni
Mango Papajailością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni
Mango PapajaLekka, ale syta, zdrowa, ale smaczna Składniki 3/4 szklanki drobnego makaronu 250 g fileta z łososia 50 g kiełków 1 puszka czarnej fasoli 1 duży pomidor sól czosnkowa pieprz świeża … Czytaj dalej Sałatka z łososiem
czarrna od kuchniDodatek orzechów to idealna kompozycja. A Wy lubicie orzechy w sałatkach ? Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami SKŁADNIKI : 2 pomidory czerwone 400 g fasolki szparagowe 1 papryka 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku. Na łyżce oleju podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystkim czarnuszką, którą osobiście uwielbiam i to nie tylko w sałatkach ... Brokułowa sałatka z fetą i czarnuszką SKŁADNIKI : 1 większy brokuł 3-4 pomidory 1 papryka 1 duże opakowanie sera feta sól czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Brokuł gotujemy do miękkości (uwaga aby się nie rozpadał) w lekko osolonej wodzie, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy, dzielimy na małe różyczki i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybka i zdrowa sałatka, która nikomu nie będzie ciążyła zbytnio na żółądku. Doda energii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor
Z Kuchni Do Kuchnisobotę idealnie temu sprzyjała. Według mnie potrawy z grilla nie należą do lekkich, więc staram się podawać do nich coś bardzo świeżego, łagodnego dla żołądka i jednocześnie szybkiego. Przygotowanie wszystkiego do grillowania zabiera dużo czasu, więc szybkość wykonania jest tu istotna. Obecność mięty w sałatce nie jest przypadkowa, bo po wędzonych potrawach z dodatkiem węgla i tłuszczu przydaje się coś
Weekendy w domu i ogrodziewydzielić różyczki (jak na zdjęciu obok), ugotować w osolonej wodzie na al'dente (lekko twarde), ostudzić jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić na 4 części KROK 2 ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia przeznaczonego na sałatkę KROK 3 przygotować sos: do szklanki wlać kolejno majonez, jogurt naturalny, popieprzyć i posolić
smacznieinatematkolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwrzucajcie w komentarzach :) Dziś pomysł na drugie śniadanie, deser, albo kolacje :) Lekka, prosta i szybka propozycja. Uroku dodaje jej zdecydowanie sposób przygotowania, ale jeżeli macie tylko chwilę, nie musicie bawić się z foremkami i wycinać owocowe kształty. Wystarczy pokroić w kosteczkę. Zapraszam na sałatkę owocową. " Składniki : jabłko pomarańcz 2 kiwi 1/2 grejpfruta 2 banany ananas kilka sztuk orzechów włoskich
Słodkie Przyjemności