lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:265/588)

Chana Masala i chleb Naan 129

Pierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2

Karola gotuje
Orzeźwiająca egzotyczna sałatka 133

Hej! Zbliża się szampańska zabawa, więc dziś trochę w lekkim stylu. Zrobimy egzotyczną owocową sałatkę, ale tylko dla dorosłych. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Jesienna sałatka z pieczoną papryką i kurczakiem 201

talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos, i na elegancko

Even Better Food
Najszybsza sałatka lunchowa. Gotowa już w 3 minuty. 141

Sałatka na lunch? To chyba lepsza opcja niż nudne kanapki. Fani sera – tu możecie poszaleć i użyć waszych ulubionych kąsków. Ja użyłam sera gruyere. Idealnie wpasował się w słodycz i lekko ziemisty smak buraków. Całość doprawiona sporą ilością pieprzu i dobrej jakości oliwy z oliwek. Składniki: garść mieszanki sałat (u mnie rukola) 3 małe buraki (ugotowane) 50g dowolnego sera

wysmienity
Prosta surówka z pora z jogurtem 108

Surówka z pora jest idealna jako dodatek do wszelkich gulaszy z kaszą. Ma świeży, orzeźwiający smak, jest lekko ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę. Ja

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem (Insalata di arance, finocchi e melograno) 142

Kolorowa sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem, podana z aromatycznym dressingiem na bazie oliwy extravergine, octu balsamicznego i syropu z agawy. Szybki i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Smacznego! **** L'insalata di arance, finocchio e melograno è un contorno facile da preparare, leggero, perfetto a pranzo o cena. Servite l'insalata con il dressing

La grande e la piccola cuoca
Pekinka z ogórkiem 150

Surówka jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Mi smakuje także sama w sobie jako przekąska lub lekka kolacja. 1 mała kapusta pekińska 1 ogórek szklarniowy 1

VioletoweKucharzenie
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CZOSNKIEM Z KUCHNI CHIŃSKIEJ 93

duży ogórek 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do sałatek(kujawski albo słonecznikowy) 1.5 łyżki oleju sezamowego sól ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ogórek kroimy wzdłuż na pół,usuwamy ziarna i miąższ,kroimy na plasterki o gr.1 cm.,solimy i zostawiamy na 30 min.Odciskamy lekko sok z ogórków,przekładamy je do miseczki.Doprawiamy sosem i olejem,mieszamy z pokrojonym bardzo drobno czosnkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem 115

Wiosenne młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad czy kolację. Składniki: (na 2 porcje) 6-8 małych młodych

Pyry na Gaz
Sałatka makaronowa 209

Lekka, w sam raz na wiosnę :) Składniki 100 g makaronu w kształcie ryżu 100 g wędliny drobiowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 3 kawałki papryki marynowanej … Czytaj dalej Sałatka makaronowa

czarrna od kuchni
Wspaniała sałatka rosyjska 187

sporo lat temu w jednej z książek kucharskich jakie posiadam, dokonałam pewnych modyfikacji. Nie ukrywam robię ją rzadko. Nawet moje dzieci ( już dorosłe ) nie pamiętały, że ją kiedyś robiłam. Sałatka prezentuje się przepięknie. Będzie idealna na sylwestrowy wieczór. Polecam. Składniki: 200 gram gotowanej piersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki(...)gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy

Smaki Ewy
Sałatka z rukolą , opuncją i serem pleśniowym 142

Bardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3 Składniki 4 figi kaktusowe (opuncji) 8 plastrów

R'n'G Kitchen
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 198

rodzinki. Syn dostał więc cały kotlet, a my swój zagospodarowaliśmy na pyszne grzanki. Pysznie, lekko, kolorowo i sycąco. Składniki: 2 kajzerki 1 duży kotlet schabowy  mieszanka ziołowa do grilla mix sałat garść pomidorów koktajlowych kilka piór czerwonej cebuli 1/3 papryki czerwonej vinaigrette ziołowy Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta

Kuchnia po mojemu
Brokuły z pomidorami. 217

     Są pyszne i zdrowe! Sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, czy jako lekka kolacja. Gorąco polecam! Składniki na brokuły z pomidorami 1

Rozpustne gotowanie
Kaszotto szparagowe 153

roku bardzo polubiliśmy. Trzeba się więc nimi nacieszyć na zapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny

Zawsze głodna!
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 246

Extra Vergine Olio Terre Rosse ma intensywny aromat i lekko pikantny smak oraz głęboki lekko zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny

Bon Ton Italia
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 197

nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję

Zawsze głodna!
Awokado zapiekane z jajkiem 178

będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim połówki awokado wypełnione jajkiem oraz lekko przesmażony boczek. Jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy do ścięcia białka w temperaturze

Taste Of My Day
Brokuły z serem 134

To jest coś, czym się ostatnio zajadamy! Rewelacja jako dodatek do obiadu, ale na lekką kolację sprawdzi się wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki : * brokuł * sól * ulubiony tarty ser

Magiczne Życie Marty
Sałatka idealna na wiosne! 853

jest sałatka wiosenna . Jest to doskonałe połączenie winogron z dodatkami, które wspaniale się komponują. Sałatka jest przy tym niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu

Kolizje Smaków
Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami 160

oscypek.  Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną.  Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z uszek 359

Tortelini zazwyczaj gotuję do barszczu czerwonego, teraz postanowiłam użyć go do sałatki :) Składniki: - 1 opakowanie uszek z mięsem (tortelini)  - 1 puszka kukurydzy - 1 słoiczek selera konserwowego - 1 pęczek pietruszki - 3 ogórki konserwowe - 2 małe ząbki czosnku - majonez Przygotowanie: Tortelini gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Ogórki kroimy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Sałatka jarzynowa 176

Sałatka jest w sumie lekkostrawna, jej kaloryczność zależy od ilości dodanego majonezu. Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności, jest zastąpienie części majonezu jogurtem naturalnym. Ciekawa jestem, czy u Was taka sałatka cieszy się powodzeniem i co w niej się znajduje? Składniki: (porcja dla 3  - 4 osób) 3 -  4 średnie marchewki 3 ziemniaki 1 korzeń selera 1 puszka groszku(...)Warzywa gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, najlepiej w międzyczasie sprawdzać widelcem. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu zlać wodę, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać na sitku wrzątkiem. Cebulę dodawać tylko wtedy, gdy sałatka będzie w tym samym

Kuchcik gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 89

zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać(...)musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego

Kuba Gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 117

zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać(...)musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego

Kuba Gotuje
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 259

resztek ze świątecznego stołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin(...)świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :)  Składniki na mięso i marynatę: 2 gęsie piersi ze skórą 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 200 ml czerwonego wina Składniki na sałatkę: 1 opakowanie rukoli pół czerwonej

Bon Appetit Małgorzaty
Mix sałat z serem bałkańskim, pomidorkami i oliwkami 178

tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing - pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda, tzw. winegret musztardowy. Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! :) Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje - smacznego(...)łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy sarepskiej z lekką górką łyżka soku z cytryny 2 małe ząbki czosnku Sposób przygotowania: Sałaty włóż do głębszej miski, dodaj wszystkie składniki, wymieszaj, przypraw do smaku. W miseczce przygotuj winegret: wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i już. Połącz z sałatką

Zasmakuj Kuchni
Szybka sałatka ze słonecznikiem 190

Przepis będzie w troszkę innym wydaniu niż zawsze, ponieważ sałatkę zrobiłam sobie spontanicznie i nie mam dokładniejszych proporcji. Opiszę Wam jak ją zrobiłam. Wymieszałam roszpunkę, szpinak, rukolę i wyłożyłam je na talerz. Zieleninki miałam ze dwie garście. Kawałek czerwonej papryki pokroiłam na mniejsze kawałki, oczywiście wcześniej ją oczyściłam z pestek. Ze dwie łyżki słonecznika uprażyłam na suchej patelni i odłożyłam(...)przypiekłam lekko, również odstawiłam do przestygnięcia. Gdy cukinia przestygła położyłam ją na zieleninie. Przygotowałam sos z oliwy z oliwek  wymieszanego z oliwą extra virgin, z przewagą tej drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach. Na koniec posypałam słonecznikiem i sałatka gotowa

W kuchni u Moniki
Sałatka ze smażonego jarmużu, cieciorki i fasolki szparagowej 150

warzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu(...)lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu na oleju, do czasu, aż się zeszkli. 3. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i odsączoną cieciorkę. 4. Chwilkę smażymy, po czym dodajemy porwane liście jarmużu. 5. Smażymy jeszcze chwilkę, aż jarmuż zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Sałatkę podajemy

W kuchni Katie
Sałatka Ani z krewetkami wg Aleex 113

domu. Nocowałam u dzieci, dzięki czemu odbyłam podróż w jedną stronę. Do domu wracałam w sobotę, oczywiście po wizycie w szpitalu. Przywiozłam do swojej kuchni przepis na fantastyczną sałatkę, którą przygotowała na kolację Gwiazdeczka. Co w niej jest fantastycznego? Różnorodność nieoczywistych połączeń smakowych, oryginalność składników, wygląd – po prostu wszystko. Bardzo ją polecam. Świetnie smakuje podczas zwyczajnej kolacji, sprawdzi się także(...)Bagietkę pokroić na kromki, każdą posmarować masłem czosnkowym, lekko oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku do zrumienienia. 4. W misie wymieszać sałaty z rukolą, dodać zrumieniony boczek, pomidorki przekrojone na pół, paseczki czerwonej cebuli, płatki parmezanu. 5. Skropić oliwą czosnkową, wymieszać. 6. Na wierzchu ułożyć przygotowane krewetki. 7. Sałatkę podawać z rumianymi grzankami. Smacznego

W mojej kuchni
Lekka sałatka z awokado, kurczakiem, pomarańczą i gruszką 142

połączeniu z pomarańczą, jej kolorem, aromatem i smakiem, jest pyszniejszy i lżejszy. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka ze świąt, to możecie go wykorzystać właśnie do takiej sałatki. Takie sałatki znikają w mig. Nie trzeba nikogo długo namawiać 😊  Składniki na 3-4 porcje: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 gruszka 1 awokado 1 łyżka(...)sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Słonecznik i dynię lekko uprażyć na suchej patelni. Kurczaka opiec na patelni lub zgrillować. Pokroić w mniejsze kawałki. Na półmisku lub w miseczce układać najpierw sałatę, a na niej kawałki awokado, gruszki, pomarańczy i kurczaka. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika i dyni. Spróbuj także: Sałatki z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni ...lub kultowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami 125

awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola(...)wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny

Oryginalny smak