lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:258/588)

Zielona sałatka z botwinki. 192

Improwizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się da, bo zanim

zadanie-gotowanie
Wiosenna sałatka z kiełkami i szpinakiem 188

Wiosna i zdrowie na talerzu. Trochę buraków, kiełki w towarzystwie jajek i kasza jaglana mega zdrowa a niedoceniana. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Zaletą ich jest też to że możemy wykorzystać to co mamy w lodowce. 1 opakowanie szpinaku baby 1/3 szklanki kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 garść kiełek z rzodkiewki 1 burak pieczony 3 pomidory suszone(...)jaglaną gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki, pomidory suszone i koktajlowe.Dodaję pokrojonego buraka w plastry, kiełki, natkę pietruszki, bratki. Sałatkę polewam sosem przed podaniem

wesoła kuchnia
Sałatka wielowarzywna na occie 308

wykorzystania lekko przerośniętych ogórków Składniki 3,5 kg ogórków 70 dkg marchewki 70 dkg cebuli 70 dkg papryki czerwonej zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 … Czytaj dalej Sałatka wielowarzywna na occie

czarrna od kuchni
MAKARON Z KALAREPY 177

Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! My chcemy, dlatego jemy dziś... Artykuł MAKARON Z KALAREPY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Sałatka z bobu, pomidorów, papryki i oliwek 104

Sezonowa sałatka ze świeżych warzyw oraz bobu, z którego trzeba korzystać jak najwięcej przez ten krótki okres kiedy jest świeży na naszych stołach. Do urozmaicenia smaku posłużą oliwki i lekki dressing, który podkreśla smak warzyw

Milion Smaków
Sałatka z zapieczonymi szparagami, bobem i jakiem w koszulce 118

wrzącej i osolonej wody wbijamy jako, zmniejszamy gaz tak aby lekko wrzała woda i gotujemy przez 5 min. Na zapieczone szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę.  Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem

Łycha smaków
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 143

duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy

Z Kuchni Do Kuchni
Caprese 471

które podobnie jak bruschetta, podajemy przed daniami głównymi, lub jako przekąskę pomiędzy. Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany. W caprese

Z Kuchni Do Kuchni
Salatka z szynką dojrzewającą i soczystymi kulkami 223

Kolejna letnia sałatka , idealna na upalny dzień. Soczyste, zimne kawałki arbuza i melona fajnie orzeźwiają i dobrze smakują w połączeniu z chrupiącymi liśćmi i szynką. Nadaje się na lunch albo lekką kolację. Wiecie, że melony to są... ogórki?! Tak, te odmiany ogórków czyli jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych rosną w wielu rejonach świata. W dzikim środowisku można je spotkać

Smaczna Pyza
Jajecznica z kurkami 158

bazylia, majeranek rukola zielony ogórek szczypiorek Przygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku.  Możemy podać z sałatką ( u mnie rukola z ogórkiem i szczypiorkiem). Dla mnie bomba

ChilliJemy
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 302

przestaje być surowe. Pstrąga nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.  Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Słownik kulinarny: Pomidory daktylowe 129

Pomidor daktylowy to odmiana pomidorów o lekko słodkim smaku. Do pomidorów daktylowych zaliczamy pomidory: owoc róży, pomidory truskawkowe na gałązce, pomidor paprykowy, śliwkowy Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: spaghetti, kanapek, zakąsek, koreczków, sałatek, risotto, pizzy. Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem 441

międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :) Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka pomidorowa z jajkiem 203

Dziś jak co poniedziałek u Nas coś lekkiego. Co prawda na wszystkich blogach królują teraz przepisy świąteczne i u Nas też się takie pojawiają, ale nie tym razem. Ten przepis jest taki zwykły, codzienny. Taką sałatkę ostatnio bardzo często przygotowuje na kolację. Jest szybka do przygotowania, łatwa i smaczna.   Sałatka pomidorowa z jajkiem SKŁADNIKI

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 309

niezbędny). Takie kanapeczki służyły kiedyś spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy (najczęściej z własnych oliwek), lekko pikantnej i gorzkawej. I rzeczywiście, zostaliśmy poczęstowani taką grzanką w czasie degustacji oliwy u rodziny Pruneti - była naprawdę pyszna w swojej prostocie. Z czasem zaczęto układać na opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania