Sałatka z bobem, pieczarkami i żółtym serem to pyszna przekąska o niebanalnym smaku, która będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. składniki na 3 porcje 500 g bobu 200 g żółtego sera 150 g marynowanych pieczarek 1 duże jabłko pęczek szczypiorku z dymki 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól(...)Ugotowany bób przecedzamy a gdy lekko przestygnie obieramy go z łupin. Obrany bób przekładamy do miski. Żółty ser kroimy w małą kostkę, po czym dodajemy do bobu. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na małe kawałki a następnie dodajemy do bobu i sera. Jabłko razem ze skórką kroimy w niewielką kosteczkę i wrzucamy do sałatki. Umyty szczypiorek drobno siekamy i łączymy
Smakowite Daniadawna, antyczna odmiana pszenicy durum. Kamut uprawiano w starożytnej Mezopotamii i Egipcie. Wyglądem przypomina ryż basmati, a to przez swoją brązową osłonkę ziarna. Zboże to cenione jest za słodki, lekko orzechowy smak. Kamut ma około 30% więcej białka niż pszenica, jest bogaty w: selen o działaniu antyoksydacyjnym, cynk dla ogólnej odporności organizmu, kwasy tłuszczowe, dlatego jest uważany za zboże wysokoenergetyczne(...)magnez dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego a z witamin: kwas foliowy oraz niacynę i inne witaminy z grupy B Kupiłam kamut i dzięki temu powstała ta pyszna sałatka. Jedliśmy ją na ciepło bo tak smakuje najlepiej,polecam gorąco. Sałatka z kamutem i ogórkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejne danie kuchni indyjskiej (ugotowane przez mojego tatę). Mięsne, aromatyczne i lekko pikantne. Bardzo smaczne. Składniki na kurczaka Jalfrezi (około 6 porcji): 1 kg piersi z
Karola gotujePomysł na sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła. Składniki: - 1 brokuł - 1 puszka kukurydzy - 4 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - ser feta - 10 dkg ziaren słonecznika
Zainspirowana w kuchniSzybka w przygotowaniu, pachnąca koperkiem sałatka ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, chrupiących rzodkiewek, jajek i delikatnych paluszków krabowych, która polana wyrazistym sosem smakuje rewelacyjnie i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania. Składniki: 70g świeżego szpinaku 100g zielonego groszku Hortex 120g paluszków krabowych surimi 1 zielony ogórek 6-8 rzodkiewek 4 jajka 4 łyżki posiekanego koperku Sos musztardowy: 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Ogórka, rzodkiewki umyć i pokroić w plastry. 4. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. 5. Paluszki krabowe pokroić w grubsze kawałki. 6. Sos: Musztardę francuską, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 7. Sałatkę układać na dużym talerzu następująco
Szalona Kuchnia EwelinyPyszna sałatka z owocami, które w tym tygodniu udało mi się kupić na rynku. Bardzo się zdziwiłam kiedy zobaczyłam piękne truskawki. Maliny i borówki jeszcze przez kilka dni będą dla nas dostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku(...)jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni :) Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Prosto
Mango Papajaryż robiony w stylu azjatyckim, słodko-kwaśny, doskonały np. do sushi bowl, czyli sałatek przypominających klasyczne sushi, tyle że bez zawijania. I trzecia metoda – ryż w stylu śródziemnomorskim, marokańskim, dobrze doprawiony, pachnący przyprawami. Zatem po kolei: Jak ugotować perfekcyjnie ryż To metod na ryż lekko kleisty. Krok 1 Na szklankę białego ryżu weź 2 szklanki wody. Ryż przepłucz
Niedzielny kucharzzrobić z obraną cebulą Kukurydzę osączyć na sicie, umyte pieczarki ugotować w lekko posolonej i zakwaszonej ciut octem wodzie Pieczarki osączyć, pokroić w paski, paprykę i seler pokroić w kostkę Składniki połączyć, posolić, posypać pieprzem, dodać majonez, natkę i wymieszać. Jeśli lubimy w sałatkach ostrzejsze smaki to dodajmy do niej łyżkę ostrej musztardy
Proste PotrawyDodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu. Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronakomorze w ścisłe określonych warunkach. Poprzez dojrzewanie traci ostry smak a zyskuje nowy lekko dymny słodko słony smak. Mnie przypomina pastę z trufli. Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki. Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach
AZgotuj!Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu. Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronagotowali bób całkiem długo. Prawda taka, że jeśli macie świeży bób, wrzucicie go na lekko osolony i posłodzony wrzątek, to wystarczy jakieś 5-7 min w zależności od preferencji. Znam takich, którym wystarczą nawet 3 min. Możecie też taką mieszankę bobową potraktować jako wyjście do sałatki i dodać np pomidory i ogórasa. A może odważycie się na dodanie jakiś owoców
Mieszam w Garnkupieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym smaku. Można je zastąpić węgierską papryką, która jest nieco delikatniejsza w smaku. Pokrój
codojedzeniaSałatka ziemniaczana z chorizo i burakami, które swoją słodyczą przełamują pikantny smak kiełbaski, skropiona kapitalnym 'strzelającym' dressingiem na bazie francuskiej musztardy z nutą wędzonej papryki i kopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo
Kraina Miodem Płynąca