Pyszna sałatka,bez majonezu,na oliwie z suszonych pomidorów,to połączenie moich ulubionych smaków i składników,które często się przewijają na blogu,super sprawdzi się na lekki letni obiad czy lunch do pracy,bądź po prostu na kolację czy imprezę rodzinną -polecam gorąco
Swojskie jedzonkoSałatka z wyrazistym kurczakiem, świeżym bobem, chrupiącą rzodkiewką, sałatą, prażonymi orzeszkami i nektarynką, podana z aromatycznym dressingiem z delikatną nutą słodkości to idealny pomysł na lekki, sezonowy obiad. Składniki: 200g fileta z kurczaka 450g mrożonego bobu 100g sałaty karbowanej 4 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 2 nektarynki 80g orzeszków ziemnych 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do kurczaka olej kokosowy Dressing
Szalona Kuchnia Ewelinyprzykład wiedziały kiedy mam okres). Nina zapytana o mnie powiedziała, że mam to ciągle je sałatki i czyta książki, uffff ;-). Dzisiejsza surówka to tak naprawdę 4 składniki, a jedyną „przyprawą” jest sól. Cały smak nadaje olej z czarnuszki, który ma lekko pieprzny i orzechowy posmak. Ten olej poza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom
greenscarfsmażyć zbyt długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpreferencje smakowe, za co jestem jest wdzięczna. Niech żyje lato o letnie kolacje, kolorowe jak tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej
Moja smaczna kuchniaPełna smaków i kolorów sałatka z makaronem, truskawkami, awokado, mozzarellą i bazylią, posypana ziarnami oraz skropiona słodkim winegretem na miodzie, oleju sezamowym i soku z cytryny- pożywna, a zarazem lekka, idealna więc zarówno na śniadanie, lunch, kolację, a nawet i jako deser 😋 4 porcje: * makaron typu kokardki- 200 g * truskawki- po 8-10 szt. na osobę * mozzarella w kulkach
Kraina Miodem Płynącazawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, E, K, H i witamin z grupy B) Moja ocena? Fajny, lekko kapuściany smak (jarmuż jest rośliną kapustną), chrupkie liście, dla mnie jest ok. Od czasu do czasu znajduje miejsce w mojej lodówce. Wypróbowałam go w sałatce i w koktajlu. Sałatkę z jarmużem opiszę kiedy indziej. Natomiast dzisiaj, przedstawiam mega szybkie dwa przepisy
Justa próbuje gotowaćznacznie bardziej przystępną. W książce znajdziecie inspiracje na każda porę roku w tym przepisy na lekkie i orzeźwiające dania, które wzbogacą i urozmaicą Waszą kuchnię wiosną i latem. W sumie ponad 100 przepisów z podziałem na śniadania, przekąski, dania główne, sałatki, wypieki i desery. Jest też "moja spiżarnia" - mini poradnik jak najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki
SzczyptaSmaQłyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa to starte na grubych oczkach białka, które lekko solimy i pieprzymy. Na białka wykładamy połowę tuńczyka, na to połowa pokrojonej w kostkę cebuli. Cebulę również
W kuchennym oknie Ewydługo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu
KucharzycaTeż tak słonecznie i ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy gotowany na parze, oprószony solą i pieprzem, do tego troszkę masła, czosnek i por :-). Jako dodatek kasza pęczak. Można dodać ulubioną sałatkę. Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: około 350 g filetu z pstrąga łososiowego por masło
kruche babeczkiczerwonej cebulki ząbek czosnku 2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini) łyżeczka kolorowych ziół do sałatek ewentualnie sól, pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki łyżka oleju łyżka masła Fasolkę umyć i odciąć końce. Pociąć na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaczki przekroić na pół lub na grubsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej
Smakołyki AsiInków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa
Di gotujeQuinoa - superfood - w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna. Świetna na śniadanie, a jako składnik sałatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryżu w potrawach. U mnie sałatka jest daniem z recyklingu. Na śniadanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żeby wino odparowało. Nie należy trzymać krewetek na ogniu zbyt długo , bo będą twarde. 4. Kiedy sos lekko zgęstnieje, całość posypać świeżą kolendrą i wyłożyć do miseczek. 5. Podawać z bagietką ( genialnie smakuje maczana w sosie) lub z ryżem. U mnie dodatkowo sałatka z nektarynki, fety, świeżej mięty, chilli i kremu balsamicznego. Pycha! Smacznego
DefinicjaSmaku