sałatkę możecie przygotować na święta ale też na kolację, albo zabrać ją do pracy. Jest pyszna i pełna zdrowych składników. Wykorzystałam do niej tłoczony na zimno olej rydzowy ( z lnianki siewnej), który w o 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych i ma bardzo korzystną proporcję kwasów omega-3 do omega-6 a badania kliniczne przeprowadzone w Instytucie Żywności(...)tygodnie olej rydzowy, spadł aż o 12 %. Do tego ma ciekawy lekko orzechowy smak. A Wy sięgacie w swojej diecie bo zdrowe tłuszcze? W mojej kuchni od jakiegoś czasu goszczą dobrej jakości oleje tłoczone na zimno, obowiązkowo rzepakowy, którego używam np do wypieków i przygotowywania posiłków, do sałatek często dodaję olej lniany, a teraz właśnie zakupiła olej rydzowy, a także
Cynamonowe szczęściejeszcze oliwę z oliwek, Karmel-itka jednak woli wersję bardziej lekką, mniej kaloryczną tym samym. Połączenie octu balsamicznego i truskawek nie wszystkim odpowiada, ale Karmel-itka osobiście uważa, że smaki te, wraz z łososiem wspaniale współgrają, uzupełniają i wzajemnie przełamują. Żaden nie dominuje, a pieprz dodatkowo wydobywa słodycz owoców. SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, TRUSKAWKAMI I OCTEM BALSAMICZNYM. /znane połączenie, często spotykane
W kuchni Karmel-itkitylko półmiska, ale i stołu by zbrakło :) Ma jednak trochę racji...tuńczyk w puszce często bywa tak rozdrobniony, że naprawdę ciężko go dostrzec pod warstwą oleju. Do tej sałatki jednak taki pasuje, zatem polecam, bo jest znacznie tańszy. Składniki : 150 g makaronu ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki(...)porządnie wymieszałam. Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone pieczarki i połowę tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami jajka, ogórka, cebuli i buraczka. Pozostałego tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej pietruszki. Odstawiłam na 10 minut aby smaki się
Gosia gotujerodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że rodzinie też posmakuje. Dzięki warstwowemu ułożeniu kolorowych składników może uda się skusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli(...)ogórków. Pomidory pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na majonezie. Lekko docisnąć dłonią do spodu. Rozdrobnić natkę pietruszki. Folię naciągnąć na brzegi formy. Keksówkę przykryć półmiskiem i odwrócić. Delikatnie zdjąć folię. Wierzch posypać natką. Ułożyć na niej kawałki śledzia. Sałatka jest najlepsza, gdy trochę (kilka godzin) postoi w lodówce. ------ Podobne: Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka
Weekendy w domu i ogrodziekapusta puści sok i lekko zmięknie. Dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Całość solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę, ponownie sałatkę mieszamy i odstawiamy na pół
Smak mojego domusię z Wami jeszcze podzielić sałatką, która powstała przy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Ma się tylko lekko podgotować i po wyjęciu(...)wody powinien być lekko twardawy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy go solą, pieprzem i przyprawaą do gyrosa. Smażymy aż będzie miękki. Gdy kalafior i kurczak wystygną wrzucamy je do jednej miski, dodajemy kukurydzę, majonez, keczup i curry. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. * dobrym dodatkiem do tej sałatki będą także rodzynki
My simple kitchenczubatą łyżeczkę albo dwie łyżki, w zależności od tego w jak dużej salaterce składacie sałatkę – odpowiednio słoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy. Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki i warstwę wyrównujemy – na ogórki kładziemy majonez wymieszany(...)którym jak kopiec były układane i łączone ze sobą wszystkie warstwy. Użyte składniki są proste i ogólnodostępne – Dijon to tutaj moja kropka nad i. Dodawania do tej prostej sałatki marchewki a tym bardziej kukurydzy – nie rozumiałam i nie zrozumiem. Marchewka służyła pewnie jako dodatkowy kolor – ale z nią dla mnie ta sałatka traci na smaku, a zyskuje tylko na słodkości
Karo in the Kitchenźródłem białka w sałatce są kulki z ciecierzycy inspirowane falafelem, ale wykonane nieco inaczej niż klasyczny falafel. Kulki zrobiłam z ugotowanej ciecierzycy oraz dodałam startą marchewkę dla urozmaicenia smaku. Dodałam aromatyczne przyprawy, które tak naprawdę nadały charakteru i wyraźnego smaku. Kulki smażyłam smarując patelnię jedynie odrobiną oleju, są one zatem w dalszym ciągu lekkie i pozbawione zbędnego tłuszczu. Kulki(...)marchewki wyszły lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Smakiem bardziej niż falafele, przypominają smak hummusu. Co wynika też z tego, że do przyprawienia kulek użyłam podobnych przypraw jakimi doprawiam hummus. Efekt eksperymentu był bardzo pozytywny, dlatego zamierzam eksperymentować dalej z innymi połączeniami smaków Zrobiłam ich nieco więcej niż potrzebowałam na porcję sałatki i okazały się także
HealthyCreationsPropozycja na obiad lub lekką kolację w zależności od tego ile składników użyjemy. U mnie na blogu przedstawiam tę drugą opcję. Pamiętajcie, że zielonego i owoców
Karola gotujePolecam na kolację, a nawet na obiad. Dodatków nie potrzeba, za to można ją lekko podgrzać w piekarniku. Generalnie smakuje zarówno na zimno, jak i na
Zasmakuj KuchniTa surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennego obiadu lub lekka przekąska. Wyrazisty kiszony ogórek świetnie kontrastuje ze słodkawym jabłkiem i chrupiąca kapustą. Pycha! Składniki
Pyry na GazIdealna na śniadanie, do obiadu czy też na lekką kolację. Szybka, prosta i do tego jaka pyszna :) Potrzebujemy: mieszankę sałat z sałatą lodową lub samą sałatę
Kolejny blog o gotowaniu"Lekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie
Słodkie Przyjemnościsosie czosnkowym to pomysł na szybką i prostą do przygotowania przekąskę na słono. Sałatka jest mocno czosnkowa, a brokuły w całości są "otulone" sosem jogurtowo-majonezowym. Przed podaniem sałatkę należy posypać pestkami dyni lub płatkami migdałowymi. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 brokuł 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki pestek dyni(...)różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem, aż do lekkiej miękkości brokuła. Ugotowane różyczki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie do miski przełożyć jogurt, majonez i przeciśnięte ząbki czosnku. Całość doprawić solą oraz pieprzem, Na sam koniec dodać ugotowane różyczki brokuła. Wszystko ze sobą wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać podprażonymi
Ugotowaćwzbogaconą wersję - dodatkowej pracy nie ma zbyt dużo, a efekt jest rewelacyjny. Jak przy każdym prostym daniu bardzo duże znaczenie w przypadku sałatki caprese ma jakość użytych składników. Do sałatki użyłem: 2 dość dużych dojrzałych pomidorów, 100 gram sera mozzarella z mleka bawolego, 30 listków świeżej bazylii, 3 łyżek oliwy, 3 łyżek tartego parmezanu, 1 ząbka czosnku, świeżo mielonego czarnego(...)podłużnym talerzu układałem naprzemiennie plasterek pomidora i plasterek mozzarelli, w ten sposób, aby lekko zachodziły na siebie. Z boków ułożonych pomidorów i sera dodałem 10 listków świeżej bazylii. Całość skropiłem obficie przygotowanym wcześniej dressingiem z parmezanu, bazylii i oliwy, bezpośrednio po czym podałem. Sałatka doskonale smakuje z białym pieczywem - polecam do niej bagietkę lub ciabattę
Wyprawy kulinarne