mojej kuchni w dalszym ciągu trwają sałatkowe eksperymenty. Tak z wielkiego chaosu wyłoniła się kolejna szybka, lekka propozycja na bazie rzodkwi białej, mniej znanej krewnej rzodkiewki. Szkoda, bo przy swojej bardzo niskiej kaloryczności jest niezwykle bogata w cały szereg wartości odżywczych. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor(...)cerę i odporność. Zapraszam do wypróbowania przepisu… a kiedy już sami przekonacie się jakie to łatwe, szybkie i przyjemne, resztę czasu poświęćcie na wiosenny spacer. Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 biała rzodkiew 1 jabłko 2 garści mieszanki sałat kilka orzechów laskowych kawałeczek parmezanu Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie
Fitsweet.meblogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania wytrawne, sałatki, a także placuszki. Przypuszczam, że niektórzy z Was mogą nie być przekonani do dyni ze względu na jej dość mdły smak, jednak przy odpowiedniej obróbce, proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście uwielbiam ciasta dyniowe, które są wilgotne i bardzo lekkie. Jeżeli znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj(...)BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Ravioli z dynią BLOG: http://madameedith.com/ Owsianka dyniowa BLOG: http://www.truetastehunters.com/ Babeczki dyniowe z kremem karmelowym BLOG: http://vegazone.blox.pl/html Rolada dyniowa BLOG: http://candycompany.pl/ Jesienna sałatka z pieczoną dynią BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Kopytka dyniowe BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Gulasz wołowy z dynią i ziemniakami BLOG: http://krainamiodemplynaca.blogspot.com/ Szybkie bułeczki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Naleśniki dyniowe BLOG
Kuchnia Bazyliipoza wymieszaniem składników dodatkowo je zmiksujcie. Roladę warto zamrozić w zamrażalniku przed jej opanierowaniem. Lekko podmrożoną łatwiej opanierować w jajku i w panierce. Niepodmrożona będzie zbyt “luźna” i bardziej trudna do opanierowania. Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczakiem . The post Rolada z kurczaka z pieczarkami appeared first on MeCooks
mecookspoprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę pomarańczy obrać
Kolorowa kuchnia Elkizielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa krem z groszku Nigeli Lawson z miętą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Jak gotowaliśmy Przygotowywanie tego menu na tydzień tradycyjnie zaczęliśmy od planowania . Wiedzieliśmy, że tematem przewodnim musi być zieleń. I właściwie niewiele więcej. Zaczęliśmy szukać zielonych, lekkich, ale sycących przepisów – czegoś co sprawdzi się na urlopie w górskim domku. Finalnie
Niedzielny kucharzsię je w kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne
SMYKWKUCHNIcytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję szczypiorkiem. Do przygotowania sałatki użyłam pieczarek marynowanych krojonych , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Pieczarki są bardzo wygodne do użycia. Wystarczy odsączyć je z zalewy, nie trzeba ich kroić. Mają idealny lekko kwaśny smak. Produkt warto zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych przekąsek
Tradycyjna kuchnia Kasidrugi mniejszy ale grubszy 216 g) sól, świeżo zmielony pieprz odrobina oleju Dodatki Sałatka z party mixem Masło ziołowe - zamiast suszonej bazylii dałam dużą garść posiekanej świeżej Steki wyjmujemy z lodówki min. 30 min przed smażeniem żeby nabrały temperatury pokojowej. Grillową patelnię lekko spryskujemy olejem i mocno rozgrzewamy. Steki myjemy i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy nasze
Piekielna Kuchnia Patiwodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy. 2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo: - starte ziemniaki - starta marchewka - majonez - śledzie - talarki cebuli - pieprz - szczypiorek Sałatkę odstawiamy
Apetyczna babeczkaaromatoterapii i kąpieli relaksacyjnych. Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim
SzczyptaSmaQopisu miejsca, istnieje wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette ( więcej o raclette tutaj) . Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się
Kitchens AlphabetStudzimy kroimy w bardzo drobną kostkę. (drobna kostka to dla mnie podstawa!Nienawidzę warzyw w sałatce pokrojonych 1cm-1cm, brr...) Por,jabłko, seler naciowy, ogórki kiszone, ugotowane jajka także kroimy drobno. Groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majonez, łyżeczkę musztardy i mieszamy dokładnie. Na końcu czas na posiekaną natkę
Walijskie Pichceniewszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do garnka zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości warzyw, które podałam to już warzywa obrane i gotowe do krojenia, jedynie waga
Monia miesza i gotujesałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to danie bywa dość często, idealny pomysł na lekką, zdrową kolację. Polecam! Jeszcze smaczniejsza będzie z oryginalną mozzarellą buffalo- z mleka bawolego (bywa taka niekiedy w przystępnej cenie w Lidlu). Składniki: - mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie) - pomidory
Smaczne ZdroweSzybka w przygotowaniu, idealna na imprezę lub drugie śniadanie bardzo aromatyczna sałatka z kurczakiem, mocno wyczuwalną mieszanką przypraw curry, delikatnie słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami. Składniki: 450g fileta z kurczaka 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka brzoskwiń 300g pekińskiej kapusty 2 marchewki 100g rodzynek 80g łuskanego słonecznika sól pieprz masło klarowane(...)tarce o małych oczkach, lekko posolić. 3. Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić w kostkę, a rodzynki namoczyć w soku z brzoskwiń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Sos: Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać. 5. Sałatkę układać warstwami: połowa kapusty z marchewką, połowa kukurydzy
Szalona Kuchnia Eweliny