duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy
Z Kuchni Do Kuchniktóre podobnie jak bruschetta, podajemy przed daniami głównymi, lub jako przekąskę pomiędzy. Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany. W caprese
Z Kuchni Do KuchniKolejna letnia sałatka , idealna na upalny dzień. Soczyste, zimne kawałki arbuza i melona fajnie orzeźwiają i dobrze smakują w połączeniu z chrupiącymi liśćmi i szynką. Nadaje się na lunch albo lekką kolację. Wiecie, że melony to są... ogórki?! Tak, te odmiany ogórków czyli jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych rosną w wielu rejonach świata. W dzikim środowisku można je spotkać
Smaczna Pyzabazylia, majeranek rukola zielony ogórek szczypiorek Przygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku. Możemy podać z sałatką ( u mnie rukola z ogórkiem i szczypiorkiem). Dla mnie bomba
ChilliJemyprzestaje być surowe. Pstrąga nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaPomidor daktylowy to odmiana pomidorów o lekko słodkim smaku. Do pomidorów daktylowych zaliczamy pomidory: owoc róży, pomidory truskawkowe na gałązce, pomidor paprykowy, śliwkowy Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: spaghetti, kanapek, zakąsek, koreczków, sałatek, risotto, pizzy. Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plmiędzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :) Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródDziś jak co poniedziałek u Nas coś lekkiego. Co prawda na wszystkich blogach królują teraz przepisy świąteczne i u Nas też się takie pojawiają, ale nie tym razem. Ten przepis jest taki zwykły, codzienny. Taką sałatkę ostatnio bardzo często przygotowuje na kolację. Jest szybka do przygotowania, łatwa i smaczna. Sałatka pomidorowa z jajkiem SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniezbędny). Takie kanapeczki służyły kiedyś spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy (najczęściej z własnych oliwek), lekko pikantnej i gorzkawej. I rzeczywiście, zostaliśmy poczęstowani taką grzanką w czasie degustacji oliwy u rodziny Pruneti - była naprawdę pyszna w swojej prostocie. Z czasem zaczęto układać na opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro
Chilli Czosnek i Oliwaplastry cukinii najpierw grillowałam, a póżniej marynowałam przez noc. Efekt końcowy był świetny zwłaszcza dla kogoś jak ja co lubi grillowaną cukinię. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać do przyrządzenia sałatki jako pysznego dodatku do grilla, mięsa czy ryby. Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii , cukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki(...)solą, pieprzem, wymieszaj i zanurz gałązki oregano. Włóż plastry grillowanej cukinii, lekko przemieszaj i marynuj w zamkniętym naczyniu przez noc. Na drugi dzień cukinia jest gotowa do jedzenia. Na półmisku ułóż porwane liście sałaty, następnie plastry cukinii. Posyp pokruszonym serem i prażonymi nasionami dyni. Polej marynatą. Podaj sałatkę do grilla. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaŁatwa i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi warzywami, szynką i żółtym serem to obowiązkowa pozycja naszego Wielkanocnego stołu. Składniki: 7 jajek 250g zielonego groszku 1 czerwona papryka 300g szynki konserwowej 150g żółtego sera 1 słoik konserwowego selera 1 puszka konserwowej kukurydzy 5 pęczków szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie(...)groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. 3. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. 4. Szynkę konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 5. Seler i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno posiekać, resztę pozostawić na dekorację. 6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez
Szalona Kuchnia Ewelinytawernie w Iraklionie. Dakos w tawernie w Iraklionie Dakos to pyszna, lekka i zdrowa przekąska. W upalny dzień spokojnie starczy Wam za cały posiłek. Jej sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości składników. Kilka słów na temat jęczmiennych sucharów paximadia napisałam Wam przy okazji przepisu na sałatkę kreteńską . Są naprawdę twarde, dlatego przed nałożeniem pomidorów polewa się je odrobiną wody
Chilli Czosnek i Oliwapewno zachwyci niejednego gościa. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA JAJECZNA: 2 dojrzałe awokado 4 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 4 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy sarepskiej sól pieprz czarny rzeżucha do dekoracji Mąkę pszenną przesiać(...)piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Gotowych tartaletek będzie około 12 szt. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i dodać pozostałe składniki. Wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Sałatkę nakładać do upieczonych tartaletek tuż przed podaniem. Smacznego :) Espumisan
https:KKuchniaMniamUwielbiam wypieki z dodatkiem ricotty, to właśnie dzięki niej ciasto jest mega wilgotne, puszyste i lekkie. Ricotta, to nic innego jak miękki, długo gotowany, przypominający
Kuchnia ŁukaszaSoczysta i bardzo zdrowa surówka z marchewki i selera z imbirem ma bardzo przyjemny lekko odświeżający smak. Zawiera dużo witamin i minerałów, których w okresie zimowym
Gotuj w domu