Nieskromnie przyznam, że najlepsza sałatka z soczewicy jaką zrobiłam i jadłam...:-) A powstała niejako "niechcący"... szukałam pomysłu na zagospodarowanie mięsa z rosołu... Smaczna, orzeźwiająca, dobra zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym sycąca. Zjadłam ją w pracy i na obiad nie specjalnie już miałam ochotę:-) Składniki: 2-3 garście zielonej soczewicy mięso rosołowe z kurczaka: porcja rosołowa(...)przepisem z opakowania, w lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Odcedziłam mięso z rosołu - obrałam z kości i porwałam na kawałki. Marchewki z rosołu pokroiłam na plasterki. Wymieszałam soczewicę, mięso i marchewkę. Dodałam posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i musztardę. Na koniec dodałam odrobinę soli - trzeba uważać bo soczewica była solona, rosół również. Składniki można mieszać ciepłe - sałatka smakuje doskonale
Ze smakiem bez glutenugdyby działo się to zbyt szybko, zawsze możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Po odwróceniu na stronę skórą do paleniska, dopiekamy ją dość mocno nawet aż do lekkiego zwęglenia (tylko nie przesadźmy!). Skóra jest gruba, a mięso już opieczone od góry, więc w ten sposób nie uciekną nam żadne soki. A mocno spieczoną skórę, która i tak jest(...)lekko się zarumieniło. Gdyby jednak działo się to zbyt gwałtownie, możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Odwracamy mięso na drugą stronę (skórą do dołu) i opiekamy przez kolejne 7-8 minut. Skóra powinna się dość mocno spiec. Po zakończeniu opiekania usuwamy całkowicie skórę (powinna dać się łatwo zdjąć w całości) i od razu podajemy łososia z sałatką
Kulinarna Pokusacałkiem miękkie Sałatka z duszonych warzyw Składniki: 2 papryki czerwone 2 kolby kukurydzy 1 średnia cukinia 3 łyżki masła kilka lisków świeżych ziół (u mnie oregano, tymianek i majeranek) świeżo mielony pieprz sól Z kukurydzy usuwamy liście. Kolby grillujemy z każdej strony (jeśli nie macie patelni grillowej użyjcie po prostu zwykłej). Kukurydza powinna miejscami lekko zbrązowieć. Z papryki usuwamy gniazda(...)minut. Po tym czasie dorzucamy ziarenka kukurydzy i cukinię, doprawiamy solą, drobno posiekanymi ziołami, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Gotowe warzywa posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Sałatka z duszonych warzyw pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeBagietki upieczone w domu są tak pyszne jak kupne. Upiekłam je z masłem czosnkowym, ziołami i serem. Smaczne, miękkie i lekko chrupiące, po prostu idealne. Znikły tak szybko że nie zdążyły ostygnąć(...)DODATKOWO : 100 g masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich 100 g sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka jest smaczna, szybka do przyrządzenia i ładnie wygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)grosa, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, pora kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby składniki połączyły się
Bajeczna Kuchniagałązek świeżej mięty sumak do posypania sałatki Sposób przygotowania klopsiki Pory kroimy na krążki grubości 2cm i gorujemy 20 minut na parze. Użyłam bambusowego parownika. W tym czasie mielimy mięso (jeśli kupiliście mięso w kawałku), dodajemy do niego jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy widelcem. Kiedy pory się ugotują i lekko przestygną miksujemy je pulsacyjnie w blenderze, żeby trochę(...)Wkładamy wszystkie klopsiki. Zalewamy bulionem, sokiem z 1 cytryny i całość solimy. Gotujemy pod przykryciem 25 minut i 3 minuty bez przykrycia. Podajemy polane jogurtem greckim i posypane natką. sałatka z kalarepy Kalarepy obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1,5cm. Liście jarmużu rwiemy (wyrzucamy łodygi) i dodajemy do kalarepy (oprócz kilku do dekoracji). Wszystkie składniki dressingu mieszamy
W kuchni wieczoremSałatka z bobem, pieczarkami i żółtym serem to pyszna przekąska o niebanalnym smaku, która będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. składniki na 3 porcje 500 g bobu 200 g żółtego sera 150 g marynowanych pieczarek 1 duże jabłko pęczek szczypiorku z dymki 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól(...)Ugotowany bób przecedzamy a gdy lekko przestygnie obieramy go z łupin. Obrany bób przekładamy do miski. Żółty ser kroimy w małą kostkę, po czym dodajemy do bobu. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na małe kawałki a następnie dodajemy do bobu i sera. Jabłko razem ze skórką kroimy w niewielką kosteczkę i wrzucamy do sałatki. Umyty szczypiorek drobno siekamy i łączymy
Smakowite Daniadawna, antyczna odmiana pszenicy durum. Kamut uprawiano w starożytnej Mezopotamii i Egipcie. Wyglądem przypomina ryż basmati, a to przez swoją brązową osłonkę ziarna. Zboże to cenione jest za słodki, lekko orzechowy smak. Kamut ma około 30% więcej białka niż pszenica, jest bogaty w: selen o działaniu antyoksydacyjnym, cynk dla ogólnej odporności organizmu, kwasy tłuszczowe, dlatego jest uważany za zboże wysokoenergetyczne(...)magnez dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego a z witamin: kwas foliowy oraz niacynę i inne witaminy z grupy B Kupiłam kamut i dzięki temu powstała ta pyszna sałatka. Jedliśmy ją na ciepło bo tak smakuje najlepiej,polecam gorąco. Sałatka z kamutem i ogórkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejne danie kuchni indyjskiej (ugotowane przez mojego tatę). Mięsne, aromatyczne i lekko pikantne. Bardzo smaczne. Składniki na kurczaka Jalfrezi (około 6 porcji): 1 kg piersi z
Karola gotujePomysł na sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła. Składniki: - 1 brokuł - 1 puszka kukurydzy - 4 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - ser feta - 10 dkg ziaren słonecznika
Zainspirowana w kuchniSzybka w przygotowaniu, pachnąca koperkiem sałatka ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, chrupiących rzodkiewek, jajek i delikatnych paluszków krabowych, która polana wyrazistym sosem smakuje rewelacyjnie i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania. Składniki: 70g świeżego szpinaku 100g zielonego groszku Hortex 120g paluszków krabowych surimi 1 zielony ogórek 6-8 rzodkiewek 4 jajka 4 łyżki posiekanego koperku Sos musztardowy: 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Ogórka, rzodkiewki umyć i pokroić w plastry. 4. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. 5. Paluszki krabowe pokroić w grubsze kawałki. 6. Sos: Musztardę francuską, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 7. Sałatkę układać na dużym talerzu następująco
Szalona Kuchnia EwelinyPyszna sałatka z owocami, które w tym tygodniu udało mi się kupić na rynku. Bardzo się zdziwiłam kiedy zobaczyłam piękne truskawki. Maliny i borówki jeszcze przez kilka dni będą dla nas dostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku(...)jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni :) Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Prosto
Mango Papajaryż robiony w stylu azjatyckim, słodko-kwaśny, doskonały np. do sushi bowl, czyli sałatek przypominających klasyczne sushi, tyle że bez zawijania. I trzecia metoda – ryż w stylu śródziemnomorskim, marokańskim, dobrze doprawiony, pachnący przyprawami. Zatem po kolei: Jak ugotować perfekcyjnie ryż To metod na ryż lekko kleisty. Krok 1 Na szklankę białego ryżu weź 2 szklanki wody. Ryż przepłucz
Niedzielny kucharzzrobić z obraną cebulą Kukurydzę osączyć na sicie, umyte pieczarki ugotować w lekko posolonej i zakwaszonej ciut octem wodzie Pieczarki osączyć, pokroić w paski, paprykę i seler pokroić w kostkę Składniki połączyć, posolić, posypać pieprzem, dodać majonez, natkę i wymieszać. Jeśli lubimy w sałatkach ostrzejsze smaki to dodajmy do niej łyżkę ostrej musztardy
Proste PotrawyDodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu. Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronakomorze w ścisłe określonych warunkach. Poprzez dojrzewanie traci ostry smak a zyskuje nowy lekko dymny słodko słony smak. Mnie przypomina pastę z trufli. Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki. Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach
AZgotuj!Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu. Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronagotowali bób całkiem długo. Prawda taka, że jeśli macie świeży bób, wrzucicie go na lekko osolony i posłodzony wrzątek, to wystarczy jakieś 5-7 min w zależności od preferencji. Znam takich, którym wystarczą nawet 3 min. Możecie też taką mieszankę bobową potraktować jako wyjście do sałatki i dodać np pomidory i ogórasa. A może odważycie się na dodanie jakiś owoców
Mieszam w Garnkupieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym smaku. Można je zastąpić węgierską papryką, która jest nieco delikatniejsza w smaku. Pokrój
codojedzeniaSałatka ziemniaczana z chorizo i burakami, które swoją słodyczą przełamują pikantny smak kiełbaski, skropiona kapitalnym 'strzelającym' dressingiem na bazie francuskiej musztardy z nutą wędzonej papryki i kopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam nietypowe połączenia smakowe, zawsze można odkryć coś nowego :) Ta sałatka jest wynikiem poszukiwania nowych smaków truskawek i jest po prostu przepyszna. Bardzo orzeźwiająca. Łączy w sobie słodki smak truskawek i kukurydzy, kwaskowy smak octu balsamicznego a wszystko dopełnia słony i lekko ostry ser feta i orzeźwiający ogórek. Jest po prostu pysznie! :) Składniki: 2 garści roszponki 1 ogórek gruntowy
pyszne zdrowościLekki, sezonowy obiadek Składniki 1 nieduża sałata masłowa 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1/2 pęczka białych szparagów 1 pomidor kawałek sera feta oliwa zioła prowansalskie pieprz Sposób przygotowania Główki … Czytaj dalej Sałatka obiadowa
czarrna od kuchniDanie pachnie swieżo rozmarynem, na podniebieniu rozplywa sie smak deliktanego słodkiego miodu kontrastującego z lekko pikantnym Dijon. Umm mniamm. :) Gotowe. Enjoy! :) Wariacje pszczłówkowe :) * letnio kminkowa Waracja kminkowa rożni marynata gdyż nie dodajemy, miodu oraz musztardy. Poledwiczke przed wlożeniem do piekarnika posypujemy kminkiem. Podobnie posypujemy ziemniaczki. Sałatka do wyboru, najlpiekniej prezentuja sie male pokrojone w paseczki mini pomidorki ze swizymi platkami
Lajtkraft food intoleranceLekka, zdrowa i smaczna kompozycja smaków. Co powiecie na taką wariacje ? Uwielbiam kiełki brokuła, a w tym zestawieniu całość była obłędna. Dodatek ziaren słonecznika nadał jej wartości, które niezbędne każdego dnia. Sałatkę tą polecam na śniadanie jak i przekąskę do pracy, którą w łatwy sposób można zabrać ze sobą w pojemniczku. Jak Wam się podoba ten pomysł ? Pomidorowa sałatka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojego kulinarnego guru - Kwestii Smaku. Oczywiście wprowadziłam do niej własne modyfikacje. Zrobiłam tę sałatkę zimą, ale dopóki się czegoś nie spróbuje trudno ocenić jak będzie smakowało i do czego pasowało. Jednak po jej przyrządzeniu i skosztowaniu doszłam do wniosku, że będzie to rewelacyjne, orzeźwiające, lekkie danie na upalne dni. główka sałaty (lodowa) 1 czerwony grejpfrut pół puszki mięsa krabowego
Codzienne Gotowaniekoktajlowym) to kolejny sos w naszej kolekcji, który doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek. Sos pierwszy raz zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek
Milion Smakówstron. Umytą sałatę wkładam do miski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy
ChilliJemymarchewki sól i pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sałatki Przygotowanie: Kapustę pekińską kroimy i wkładamy do miski. Jabłko i marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Odstawiamy, aby surówka się przegryzła. Najlepiej, gdy nasze składniki surówki łączymy ręką, lekko
Słodkie okruszki