Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką Składniki: - 500g ziemniaków* - sól himalajska - 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki) - kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - ocet balsamiczny(...)pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika - Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy - Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych) - Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu - Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę - Awokado posiekać
Wegańska kuchnia orientalnaidealnie się komponują z makaronem orzo, który gotowany jest z listkiem laurowym. Te połączenia smakowe, które zaczerpnęłam z niezawodnej książki Gordona Ramsay’a są tak trafione, iż od sałatki nie potrafiłam się oderwać ja, oraz moi goście :-) Nie mogę się doczekać, kiedy znów ją przygotuję! Spróbujcie ją koniecznie, jak tylko uda Wam się upolować orzeszki pinii. Składniki: (5 porcji(...)dente wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać lekko zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania) i zostawić na sitku. Wymieszać z odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy (aby uniemożliwić sklejanie się ziarenek) . Jeszcze ciepły makron wymieszać w misce z dressingiem, z posiekaną bazylią, rukolą, uprażonymi orzeszkami pinii i od razu podawać. Sałatka na ciepło z makaronu orzo to świetny dodatek do obiadu
Moja Delicjapyszną sałatkę. Mało, że pyszna to jeszcze pięknie się prezentuje i w miarę szybko można ją przygotować. Taka sałatka sprawdzi się w gronie rodzinnym jak i na domowych imprezach. Sałatkę można a nawet zalecam przygotować wcześniej by smaki się przegryzły. Składniki: 1 woreczek ryżu (125 g) 1 puszka tuńczyka w oleju kawałki 150 g sera salami Mlekoma 1 puszka kukurydzy(...)jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku majonez sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oliwy i lekko rozdrobnić. Kukurydzę przelać na sitko i odsączyć z zalewy. Szczypiorek pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 2 całe jajka i 2 białka zetrzeć na tarce. W szklanym
Ala piecze i gotujedwoma innymi surówkami. Taką sałatkę możecie również zjeść od tak np. z pieczywem. Jednym ze składników sałatki, dodającym chrupkości są prażone naturalne pestki dyni. Uwielbiam dodawać je do różnych sałatek i innych dań, jak również po prostu zjeść w ramach przekąski Prażone naturalne pestki dyni kupicie tutaj Firma ZPS KORSZEŃ , to firma z rodzinnymi tradycjami zajmująca się uprawą roli(...)cienkie plasterki), wrzucamy do miski lekko solimy i ugniatamy ręką. Odstawiamy na kilka minut. Znów ugniatamy i odlewamy „płyn”. Jabłko i ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pora. Pestki dyni siekamy, dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy majonez, jogurt i całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Sałatka najlepiej smakuje jak chwilę postoi
Słodkie okruszkiSałatka ciesząca się nieprzemijającą popularnością. Kilkuskładnikowa, a bardzo dobra. Ja lubię ją przygotować na kolację. Nie dodaję zbyt dużo czosnku, raczej wybieram mały ząbek, gdyż zbyt mocno czosnkowa, po prostu mi nie smakuje. Wy możecie zrobić wg uznania:) Zamiennie można posypać ją albo podprażonym słonecznikiem albo płatkami migdałowymi – w obu wersjach smakuje fantastycznie. 1 duży brokuł lub 2 małe(...)osolony i lekko ocukrzony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Większe różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika
Smaki Na Talerzuskładniki. Dzisiaj zapraszam na wariację gyrosu. Całość dla odmiany w sosie chrzanowym i już ja pierwszy rzut oka wygląda zupełnie inaczej i w rzeczy samej inaczej też smakuje. Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta z kurczaka 300 g sera gouda 1 słoiczek cebulek marynowanych 5 jajek 1 szklanka makaronu muszelki małe(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawa gyros. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach, przekładamy do miski. Jajka kroimy w kosteczkę dodajemy do sera. Następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo zdrową i bardzo kolorową sałatkę w wersji z jajkami, chrupiącymi orzechami i kiełkami z buraka. Można chrupać bez opamiętania ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Wstaw buraki do piekarnika na około 80 minut w temperaturze 160 stopni (najlepiej upiec je dzień wcześniej). Orzechy lekko posiekaj, wrzuć na minutę na rozgrzaną(...)buraki 50 g kiełków z buraka 50 g orzechów włoskich Wykonanie Rozetnij granat na pół i wybierz z niego ziarenka zachowując sok. Wymieszaj sok z musztardą, miodem i oliwą. Sałatkę skrop sosem i posyp ziarenkami granatu. Składniki 1 mały granat – ziarenka i sok łyżeczka musztardy łyżeczka miodu łyżeczka oliwy Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Dodatki takie jak majonez czy ser nie są źródłem zdrowia, jednak sałatka jest doskonałym pomysłem na przemycenie dużej ilości selera do naszego organizmu. Panom w szczególności polecany jako afrodyzjak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Seler nie powinien być rozgotowany. Po wystudzeniu kroimy go w kostkę. Do ryżu dodajemy ananasa, selera, pokrojony w słupki ser żółty, rodzynki, słonecznik i posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się
Wędrówki po kuchniŚledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i
Czerwień i błękitSkładniki: 2 opakowania zupek chińskich 2 szklanki wrzątku 2 piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona świeża 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól, pieprz
Emcia Pichciprzepis to ogórki z przecierem pomidorowym, które robiłam już w zeszłym roku. Teraz zrobiłam je z podwójnej porcji, ponieważ bardzo nam smakowały. Są miękkie i lekko octowe, w sam raz jako dodatek do schabowego czy mielonego Drugą propozycją jest przepis, który znalazłam dość niedawno i robię je dopiero pierwszy raz. Skusiłam się(...)rekomendacji Kasi , mam nadzieję że będą równie pyszne jak te z przecierem :-). Jeśli jeszcze komuś zostały wolne ogórki to proponuję takie weki na zimę Post Sałatka z ogórków na zimę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemniej suche niż filet z piersi kurczaka, a przez to kotlety wyjdą bardziej soczyste. Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – przepis na gnoccchi – dyniowe gnocchi – sałatka grecka – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane KOTLETy mielone z kurczaka PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI(...)przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Jeśli usmażysz je na zbyt dużym ogniu może się okazać że będą jeszcze surowe w środku. Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, pieczywem, sałatkami i sosami. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone
nietylkopasta.plSałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem to ekspresowa w przygotowaniu przekąska. Makaron, tuńczyk, ogórki, kukurydza i szczypiorek do tego majonez oraz musztarda to prosta i smaczna kompozycja, znakomity pomysł na śniadanie lub kolację. składniki na 4 porcje 200 g drobnego makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 2 średnie ogórki zielone pęczek szczypioru z dymki(...)kukurydzy z puszki 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy. Wystudzony makaron przekładamy do dużej miski. Obrane ze skórki ogórki kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do makaronu. Opłukany szczypior z dymki dość drobno siekamy i wrzucamy do miski
Smakowite Daniabutelki plastikowe. Sałatka podana na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold. Składniki: 0,5 brokuła 200 g pieczarek 0,5 cebuli 4 jajka 150 g szynka dworska Tradycyjne Jadło 200 g pieczarek majonez sól morska drobnoziarnista ale-raj pieprz czarny 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Pieczarki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na maśle lekko zrumienić pokrojoną cebulę(...)zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Szynkę pokroić w małe i cienkie plasterki. Na spód talerzyka dajemy kawałek foli spożywczej, przykładamy obręcz lub kawałek plastikowej butelki. Układamy kolejno warstwy sałatki pieczarki, białka, szynka, brokuł posypujemy startymi żółtkami. Wierzch ponownie przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy sałatkę do lodówki najlepiej na całą noc. Z podanych składników wyszły 2 porcje. Wysokość odciętej
Ala piecze i gotujecudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie(...)wypłynął) układamy camembert owinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa
OstryKęs