Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie
Zasmakuj Kuchnipomysły w moje przepisy. Dzisiaj pomysł, jak podkręcić smak każdej, nawet najprostszej sałatki. Przepis, lata temu, podsunęła mi przyjaciółka. Wtedy regularnie wspólnie jadałyśmy obiady w przerwie w pracy. Zdarzały się mocno kaloryczne grzeszki, ale raczej starałyśmy się jeść zdrowo. Ten sosik, długo był na tapecie. Lekko ewoluował, ale nadal przywołuje miłe wspomnienia i chętnie po niego sięgam. Ma także
Pichceniomaniaskorupek. Pod skorupką będzie biała błonka, która ładnie schodzi, najlepiej gdy się ją lekko zmoczy. Pisanki z galaretek są świetną i efektowną dekoracją świątecznego stołu, a przy okazji bardzo smacznym deserem! *galaretki, które zostaną można wlać do miseczki, po zastygnięciu pokroić i podawać wymieszane np. z sałatką owocową . *należy dokładnie umyć wydmuszki przed wyparzeniem, bo resztki białka ścinają się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSoczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie
Zasmakuj KuchniNareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z
Kuchnia Łukaszanajlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy Jeśćostatnio było, że się inne kasze zaczną obrażać ;) Uwielbiam kaszę orkiszową. Jest delikatna, lekko słodkawa o orzechowym smaku. Dobrze pasuje do zarówno do dań słodkich, jak i mięs. Bardzo dobrze komponuje się ze smakami włoskimi. Można ją zapiec z mozzarellą, pomidorami i bazylią lub podać jako sałatkę. Kasza orkiszowa, choć zawiera gluten jest tolerowana przez osoby uczulone na gluten. Jest
KucharzycaWitaminki zimową porą :) Smaczna surówka nie tylko do obiadu. Jest świetna do grillowanego mięsa, może być również lekką kolacją. Składniki: 1 nieduża główka kapusty pekińskiej, 1
Nie tylko w kuchnimiałam czas na nakrycie stołu. Do pieczonej jagnięciny polecam zamiast sosu sałatkę z kukurydzy, zblanszowanego kalafiora i mięty . Jako ciepłą przystawkę proponuję pieczone ziemniaki i smażone pieczarki. Jagnięca polędwica to dosyć małe porcje mięsa. Na godzinę przed przyrządzeniem wyjmuję mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Potem mięso solę i doprawiam pieprzem. Rumienię na oleju z dodatkiem czosnku i gałązki
codojedzeniaLekki obiad lub kolacja. Co by tu wymyślić? w sobotnie popołudnie znowu zajrzałam do książki "Dwóch łakomych Włochów". Jak zawsze znalazłam coś prostego do przygotowania ze składników obecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona
Dzieje kuchennej Wiewiórybardziej mi smakowała. To coś jak połączenie omleta z kotletem. Podane z sałatką z pomidorów były bardzo smaczne. Składniki: 4 filety z kurczaka 4 jajka duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Jajka lekko ubić rózgą i dodać mąkę ziemniaczaną. Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadlaczego surowa jest trująca przeczytacie na portalu LokalnyRolnik.pl . Do przygotowania sałatki potrzebujemy (starczy dla 4 osób): – 500 g zielonej fasolki szparagowej – 2 łyżki musztardy ziarnistej – 1 łyżkę miodu – 1 łyżkę oleju arganowego – sól, pieprz do smaku Fasolce odrywamy/odkrawamy końce, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20-30 minut (wrzucamy do gotującej się wody
Szybko Tanio SmaczniePyszna salsa z pomidorów malinowych i mango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do
DefinicjaSmakuciągle jemy za mało ryb, więc przemycam je czasami w przekąskach lub sałatkach. Takie koreczki polecam na imprezki, nie tylko piątkowe... Przekąski z łososiem SKŁADNIKI: 150 g łososia wędzonego w plastrach opakowanie okrągłych mini krążków chlebowych kilkanaście cebulek perłowych serek chrzanowy gałązka koperku Pieczywo smarujemy lekko masłem i na każde kółeczko nakładamy pół łyżeczki serka chrzanowego. Łososia kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepis z Italia od kuchni podawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii składniki : dla 4 osób 8 cienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę 8 plasterków szynki parmeńskiej 8 liści szałwii kieliszek białego wina sól oliwa + masło do smażenia Przygotowanie Sznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć
Stare Gary