lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:260/588)

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą 178

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy

Słodkie okruszki
Przysmak rybny 133

Świetna przekąska! Zarówno w domu np. na kolację, jak i na imprezę. Wyrazista, lekko pikantna. Ponieważ niedługo wieczór Andrzejkowy, przyda się na domowe party 😊 (function(i

Kulinarne przemyslenia
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 126

Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych

cool and minty
Puszyste ciasto ze śliwkami. 290

 Puszyste, pyszne, pachnące latem ciasto ze śliwkami! Uwielbiam wypieki ze śliwkami, bo one idealnie swą lekką kwaśnością dopełniają słodycz ciasta. Przygotowanie tego ciasto nie jest

Kuchnia Łukasza
Surówka z młodej kapusty po koreańsku 219

Kapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek

Trzeci talerz
Błyskawiczna sałatka brokułowa 350

Składniki: 1 duży brokuł 2 średnie jabłka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól Wykonanie Brokuła sparzyć w lekko osolonej

O kuchni z uczuciem
Surówka coleslaw 622

Zdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i  smaczna. Idealna jako dodatek do dań

Zgrabne Gotowanie
Babka majonezowa 1582

majonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby ostygła. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po całkowitym ostudzeniu oprószyć babkę cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową . Smacznego! Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Babka majonezowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 202

wiosennego wydania Green Canoe .   składniki na sałatkę: na 1-2 porcje sałata lodowa lub ulubiona mieszanka sałat 1 00 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym     ½ czerwonej papryki   ½ żółtej papryki 1 łyżka oliwy   suszony tymianek i oregano 1-2 ugotowane jajka (żółtko powinno być lekko płynne) Paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni(...)mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli wąską strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki. Sos powinien być jednolity. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.  Smacznego

bistro mama
Sałatka makaronowa z resztek obiadowych 188

które sprawdzą się na imprezie czy imieninach lub kolację w rodzinnym gronie. Sałatka z makaronem to typowa sałatka na zimno . Warto ją przygotować na piknik lub lunch do pracy. Sałatka makaronowa Składniki: 150 g makaronu, waga sucha 250 g pieczonej piersi z kurczaka 20 czarnych oliwek Nikozja 15 pomidorków koktajlowych 50 g mieszanej sałaty, szpinak i rukola Dressing 3 łyżki(...)makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Do dużej miski wlej oliwę, dodaj pokrojone eregano, bazylię, suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Włóż makaron i wymieszaj. Opłucz sałatę, osusz i dodaj do makaronu. Następnie pokrój kurczaka w kostkę, przekrój pomidory na pół, odsącz oliwki i wszystko wymieszaj delikatnie z makaronem. Podaj sałatkę na zimno

codojedzenia
SZASZŁYKI Z CYTRUSAMI 174

pikante szaszłyki z cytrusowymi nutami zabawiły ostatnio na mym stole.Lekkie,orzeźwiajace i zdrowe,pełne witaminy C.Czyż to nie wspaniałe , że z owoców są nie tylko desery czy sałatki , ale też konkretne dania z mięsem.Jednak największą zaletą jego jest ,że robi się je dosłownie w kilkanaście minut.Palce lizać.Zapraszam. 60 dag.schabu 1 pomarańcza 2 mandarynki 1 papryczka świeża(...)olej do smażenia sałata do dekoracji **************************************** Do miseczki wlać sos sojowy, wsypac czarny utluczony pieprz,starty czosnek, wbić jajko i wlać 5 łyżek oleju , wymieszać.Schab pokroić na kawałki,lekko je rozbić,i włożyć plastry do marynaty,włożyć do lodówki na noc.Po tym czasie mięso usmażyć na patelni.Usmażone kawałki mięsa wbić na szpatułki do szaszłyków wraz z cząstkami pomarańczy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Warstwowa jajeczna sałatka z groszkiem i chrupiącą rzodkiewką 141

Warstwowa jajeczna sałatka z szynką w towarzystwie delikatnie pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, zielonego groszku, świeżego szczypiorku oraz aromatycznego wędzonego sera jest idealna na każdą okazję i w mgnieniu oka znika z talerzy domowników. Składniki: 6 jajek 200g zielonego, mrożonego groszku Hortex 1 puszka kukurydzy konserwowej 250g szynki konserwowej 200g żółtego sera wędzonego 1 pęczek szczypiorku 2 pęczki rzodkiewki 4 łyżki majonezu(...)zalewy, a zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Szynkę i żółty ser pokroić w równą niedużą kostkę. 4. Szczypiorek drobno posiekać, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. Sos: Majonez i śmietanę wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. W salaterce sałatkę układać warstwowo: kukurydza, sos, szczypiorek, szynka, sos, żółty

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z kaszą jaglaną - na pokusę... 148

ręku, i wędrowała po drugą dokładkę! A ja mówiłem sobie💬: "Mariusz! Musisz zostawić trochę dla Agnieszki"      😉Kiedy wyszła z pokoju, poszła do kuchni, wróciła z sałatką i skwitowała: - Rzeczywiście zostawiłeś mi trochę! Oderwałem oczy  od książki "Sztuka miłości"  Alana Mcginnisa i rzekłem: - Walczyłem!💗 Walczyłem z sobą samym! Nawet nie wiesz jak trudno było mi się(...)suszonych pomidorów podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę do lekko rumianego koloru, dokładamy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze z 1-2 minuty. Do wystudzonej kaszy dodajemy cebulę z czosnkiem, suszone pomidory (kroimy je na mniejsze kawałki), koperek, sezam i wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli po wymieszaniu sałatka będzie zbyt sucha to możemy dodać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ośmiornica z chimichurri na sałatce z czarną quinoą 196

Każdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek(...)jakiś czas sprawdzając miękkość mięsa i gdy jest już gotowa wyjmujemy ją. Gdy lekko przestygnie przecinamy ją na pół, smarujemy oliwą z oliwek, solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym, lub utartym w moździerzu pieprzem. Kładziemy na rozgrzaną patelnię do grillowania. Chwilę grilujemy z obu stron, układamy ją na sałatce i polewamy sosem chimichurri.  Smacznego

Quinoa Raz!
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) 117

przygotowałam gęsty pomidorowy sos z odrobina chili, idealnie się komponuje z lekko mdławą cukinią. Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem(...)drobną kostkę,  a czosnek drobno siekamy. Łodyżki selera kroimy w cienie plasterki. Czosnek i cebulę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, plasterki selera, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut

Kulinarne przygody Gatity