najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również cebule, obieramy i kroimy w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę
Kuchnia Babci Basidusimy przez około 30 minut - aż mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka. Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie
Kuchenne WariacjeGalaretka drobiowa ====Składniki==== łapki kurcząt 1 kg zamiast żelatyny , woda 2,5-3 litra udka z kurczaka lub 3-4 szt piersi kurczaka 2 sztuki marchewki, pietruszka , kawałek selera i pora , sól, pieprz , listek laurowy 2 szt ,ziele angielskie 3 szt , vegeta do smaku jak ktos chce(...)WYKONANIE; W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić lapki,mięso dokładnie wymyte w zimnej wodzie., warzywa i przyprawy . Gotować na niewielkim ogniu ok 1-2 godz. aż mięso i warzywa będą miękkie.Gdy wszystko jest juz miękkie ,przecedzamy wywar,odzielając mieso i warzywa od płynu. Gdy wywar jest mało klarowny przecedzamy go przez gazę zlożoną i zamoczona w zimnej wodzie
w mojej kuchnizawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe. Dzisiaj przygotowałam dla Was pulpeciki z filetów
SMYKWKUCHNIBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka
Bullionaprawdę warto. Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 2 piersi z kurczaka ok. 400 g makaronu czosnek w proszku, papryka słodka, przyprawa do kurczaka pieprz pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki 2 małe marchewki (zwykle dodaje(...)ostrej papryki 1,5 łyżki cukru ok. 4 łyżki syropu spod ananasów łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie) pieprz odrobina soli Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę
Słodka Stronałyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki kalafiora, gotuję powoli 5 minut - garnek przykrywam, zestawiam z ognia i odstawiam na 10 minut. Krok 2. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki. Krok 3. Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam
Moja Książka KucharskaBardzo aromatyczna i syta zupa. Połączenie kilku przypraw, warzyw, mięsa i składnika niespodzianki - w tym przypadku soczewicy to zawsze sukces smaku:) Idealna zupa na obiad. Możecie dodać do niej makaron ryżowy lub krótki makaron, np. kokardki, kolanka, itp., będzie zimą dodatkowo wzbogacona składnikami, przez co bardziej treściwa. Jak zawsze finałowo na talerzu - koniecznie - dodajcie coś świeżego zielonego i parmezan(...)dodatkowego smaku i wzbogacenia wyglądu:) cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko. Smacznego już dziś! Składniki: pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 0,5 szklanki soczewicy zielonej ok. 4 szklanki (250 ml) wody - ewentualnie możecie dolać więcej 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, vegeta i lubczyk - do smaku natka pietruszki
Zasmakuj Kuchniskory 300 ml kremowej smietany Sol pieprz Świeża kolendra do dekoracji Okolo 700g kurczaka (ale wczesniej musimy go zaszylowac w specjalny sposob*opisze nizej jak ) Przygotowanie kurczaka: 1. Kroimy w kostki 2.5-3 cm Z polowy cytryny wyciskamy sok I zalewamy mieso dodajav trochę soli do smaku okolo 1/2 lyzki Pozostawiamy na 20 min 85g naturalnego(...)warzyw 1 glowka czosnku posiekanego 1 swierza czerwona papryczka chilli 1 lyzka mielonego kminu 2 lyzki slodkiej czerwonej papryki 1/2 lyzki soli Pieprz Sposob: Do.rozgrzanej glebokiej patelni wlewamy 3 lyzki oleju *Smażymy czosnek i osta papryczke sol pieprz okolo 30 sekund *dodajemy.pomidory najlepiej wczesniej je zblendowac *Zmniejszamy ogien.i tak redukujemy okolo 10 min *dodajemy naszego kurczaka i na średnim
Viola cooks with passionTym razem przepis na szybkie danie obiadowe lub kolację polecane dla osób dbających o linię. Znalazłam je wśród dań diety stworzonej przez NFZ. Kurczak w takiej
Bon appetit mon amieNa jutrzejszy obiad proponuję pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 800g żołądków drobiowych, 6 skrzydełek z kurczaka, 1
Tradycyjna kuchnia KasiMakaron i drobiowa potrawka to zgrany duet. My bardzo lubimy takie dania, szybkie, smaczne i kolorowe. Dziś na ogień poszło mięso z ćwiartek kurczaka. Do tego
Ewa w kuchniDzisiaj propozycja na dodatek do obiadu. Marchewka z miodem i tymiankiem pasuje do dań mięsnych. Idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem. Składniki: 7 -8
Smak mojego domu