innego jak... ....następna zapiekanka ziemniaczana w moim wykonaniu. Czy to Wasze smaki musicie sprawdzić sami. Składniki (na małe naczynie żaroodporne): 2 spore ziemniaki duża garść pieczonego kurczaka krojonego w kostkę garść papryki krojonej (najlepiej białej i żółtej) kilka piór cebuli czerwonek kilka plastrów mozzarelli szczypta siekanego szczypioru dla koloru ;) tajemniczy sos ;) Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na parze(...)myśląc wiele zastąpiłam go musztardą sarepską (nawet mniej kalorycznie przypadkiem wyszło). Łyżkę musztardy zmieszałam z dwoma łyżkami śmietany 18%. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Powstały sos wyłożyłam na warzywa z mięsem. Posypałam szczypiorkiem. Położyłam jeszcze 3 plastry sera i przykryłam warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne
Kuchnia po mojemuzawierały ważne substancje odżywcze – które dodadzą nam witamin (m.in.A, B, E, C) i energii (białko, zdrowe węglowodany)- bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! Znajdziecie w nich dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. W przepisach (tradycyjnie codziennie będziemy wrzucali jeden przepis) pokażemy też Wam kilka ciekawych(...)super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi, które jak zawsze są wyśmienite. Plus pomidorki koktajlowe, dodające czerwieni do całego dania. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania
Niedzielny kucharzOdnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem Marwit buraczano-jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie(...)sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy
Szefowa kuchniprzekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy(...)bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula
Kto ugości moich gości?cukinie zmiękły. Następnie połówki cukinii wypełnić kawałkami podsmażonego kurczaka oraz pokrojonymi pomidorkami i mozzarellą. Wypełnione farszem cukinie posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów i bazylii. Zapiekać kolejne 10-15 minut aż cukinia będzie miękka a mozzarella się rozpuści. Polecam także inne przepisy na cukinię faszerowaną: Cukinia faszerowana kaszanką Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Cukinia faszerowana brokułem i serami Okrągła cukinia faszerowana
Monia miesza i gotujeogórki w kostkę. Krok 2. Oczyszczone skrzydełka z kurczaka podgotować w 2 litrach wody z dodatkiem jarzynki. W tym czasie poddusić na maśle marchewkę, pietruszkę, selera i miąższ z ogórków kiszonych Pokrojone ogórki kiszone poddusić na maśle Krok 3. Do podgotowanych skrzydełek dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, na dogotowaniu dodać podduszone warzywa, a następnie, kiedy wszystkie składniki będą już miękkie
Moja Książka Kucharskazimno w towarzystwie ulubionej sałatki lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa i posiłek do pracy gotowy. Gorąco polecam! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min Ingredients 2 filety z kurczaka 110 g sera halloumi * 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
Wędrówki po kuchniKorpus z kaczki, kości wołowe i skrzydełka z kurczaka umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i postawić na ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. W międzyczasie obrać cebulę i seler, ostrugać marchewki i korzenie pietruszki. Marchewki pokroić na plasterki, zaś korzeń selera i pietruszki na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się korpusu. Jeżeli posiadacie natkę
Passions hobbies lifewoku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka, pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny i sojowy, cukier. Na sam koniec dodajemy groszek, cukinię i szpinak. Warzywa powinny "złapać" temperaturę tak, aby pozostały jędrne
Smakowity Blog Kulinarnymasłem, uwielbiam też surówkę z surowego kalafiora i warzyw. Kalafior pieczony w piekarniku to chyba najsmaczniejsza jego postać, to zdecydowanie mój Nr 1! Jest chrupiący, aromatyczny i pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia. Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękształcie ryżu (już ugotowanego) 1 noga z kurczaka wędzona 1 papryka 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki korniszony 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, mięso oddzielić od kości, pokroić i dodać do makaronu. Następnie dodać odsączoną kukurydzę i warzywa, pokrojone w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez
Agusiowe smakołykiśrednich ziemniaków, mała cebula dymka, udko kurczaka, około 1,2 l wody, 1/2 małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie), 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki mąki, łyżka masła, sól, pieprz, lubczyk, pęczek koperku. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut. Kalafiora myję, dzielę na różyczki. Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę
JejKuchniadodać pokrojoną w dowolne kawałki pierś z kurczaka. Dodać pastę tom kha. Gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby warzywa były chrupiące. Na koniec dodać przekrojone pomidorki
Jemy Pijemyoliwek i drobno posiekanym czosnkiem. Zamarynuj mięso z kurczaka w przygotowanej marynacie przez minimum 4 godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim mięso (najlepiej z funkcją grilla) przez 40-50 minut ( w zależności od wielkości kawałków mięsa). Mięso podawaj z ryżem lub kaszą kuskus i warzywami. Kebab jagnięcy Składniki: Jagnięcina mielona – 500g Cebula
Kuchnia Bon Appetitpierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu
W Mojej Kuchni Lubięzagotować mleko kokosowe z pastą curry. Dodać usmażonego kurczaka i dusić kilkanaście minut. Marinated chicken fry on pan. Boil the coconut milk with curry paste. Add the fried chicken and simmer few minutes. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w większą kostkę. Dodać do curry i gotować przez kilka minut, tak aby warzywa były jeszcze chrupiące. Ugotowane curry podawać z ryżem
Jacob TastesSposób przygotowania: Do garnka wkładamy udka z kurczaka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu,zalewamy 3 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy razem z pieczarkami na maśle. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości warzyw. Zagęszczamy
Bajeczna Kuchnia