chetnie zajadają się takimi fast fodami. Dziś robiłam z mnóstwem warzyw. Przepyszna Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy: używam takiego ze słoików http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html dodatki: 40 dag piersi z kurczaka puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 8 ogórków konserwowych- ja użyłam
Z Majeczką w kuchnibrukselki (świeżej lub mrożonej) 1 podudzie kurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy
Świat Domowej Kuchniugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw
Walijskie PichcenieKolejny "niedzielny" obiad i kwestia: co dziś przygotować, żeby każdemu pasowało? Z mamą i siostrą zaczęłyśmy wertować książeczki z przepisami i oto są: kotlety z kurczaka
Pasja SmakuO topinamburze i podaniu go razem z tofu pisaliśmy już dwa lata temu, nim stał się modny. Teraz to ciekawe warzywo spogląda na nas ze stron
slodkokwasnaplSzynkę w galarecie z warzywami przygotowałam w formie do babki - prezentuje się przez to doskonale i z powodzeniem możemy podać ją na wielkanocny stół. Swoją formę do babki dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy ze sklepem https://www.tarkaimiarka.pl/ . Forma jest wykonana z najwyższej jakości szkła hartowanego,można jej używać do pieczenia,stosować w mikrofali. Jest również(...)odporna na niskie temperatury wiec doskonale się sprawdza do zamrażania. Składniki: 600 ml wywaru z kurczaka 2 gotowane jajka 40 dag szynki dobrej jakości 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 gotowana marchewka 4 łyżki żelatyny natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól,pieprz Gotowy wywar zagotować,doprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie rozpuścić
Niespełnione zdolności kulinarneponiżej znajdziesz przykłady) woda warzywa (np. cebula, marchew, por…) ocet (najlepiej jabłkowy) albo sok z cytryny – 1 łyżka przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby(...)śmierdzą kawałki tłuszczu i krwi, one zbierają się na górze jako szumowiny i w przypadku niezbyt czystych kości wołowych należy je usunąć na początku gotowania. Gotowanie rosołu razem z warzywami (np. cebula i marchew) także poprawia wydzielany zapach. Gdy nie masz dostępu do garnka ciśnieniowego, to mając kości wołowe i wieprzowe możesz skrócić smród do zaledwie kilku minut: namocz kości
PaleoSMAKcoś w klimatach hiszpańskich. Paella wcale nie musi być skomplikowanym daniem pełnym mięsa cz owoców morza. Ja zrobiłam taką prostą, wegetariańską wersję, którą możecie też wzbogacić o dodatek mięsa kurczaka czy polędwiczki wieprzowej, jeśli chcecie. Specjalna patelnia do paelli też oczywiście wymagana nie jest, bo sprawdzi się każda inna :) Składniki / na 2 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki(...)groszku Przygotowanie: Cebulę pokrój na ćwiartki i wrzuć do malaksera (pojemnik z nożykiem) razem z obranym czosnkiem, papryczką chilli i czerwoną papryką pokrojoną na duże kawałki. Zmiksuj pulsacyjnie, aż warzywa zostaną posiekane na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekane warzywa. Podsmaż mieszając przez 5 minut. W tym czasie zagotuj 300 ml wrzątku i wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaLubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka
Buniabaje w kuchnizupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną(...)Tyle, by związała się z masłem i stworzyła naprawdę gęstą zasmażkę. Następnie stopniowo, po 2 łyżki i cały czas mieszając, dolewamy śmietankę. W efekcie powinniśmy otrzymać gęsty, przylegający do warzyw sos. Wszystko doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy. Podajemy posypane świeżymi ziołami lub szczypiorkiem. Taki obiad być może nie jest bardzo szybki i trzeba trochę popracować
Ratunku obiadbardzo zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli część majonezu zastąpimy naturalnym jogurtem greckim. Sałatkę można również rozbudować, dodając do niej grillowanego kurczaka lub ulubioną wędlinę. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na sałatkę warzywną ze szczypiorkiem: 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula (opcjonalnie(...)ogórki kiszone 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 pęczak szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Jak przygotować sałatkę warzywną ze szczypiorkiem? Warzywa bez obierania gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut, po czym wyjąć z wody i wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Jajka włożyć do zimnej wody i od momentu zagotowania
Gotuj w domuKRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny. Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza(...)smaku - gotujemy 20 minut. Krok 2. Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą
Moja Książka KucharskaUwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję(...)jestem na diecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie
Mama z miastaDobrze przygotowana marynata decyduje o smaku mięsa oraz sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca się czas pieczenia. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja kulinarnego sukcesu. Drugim elementem jest czas marynowania. Przeważnie trwa on od 12 do 24 godzin, jednak istnieje sposób na znaczne skrócenie tego czasu dzięki czemu nasze ulubione skrzydełka przygotujemy bardzo szybko. Jaki? Polecam(...)marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu. Marynata nr 1: Składniki: około 12 skrzydełek 3 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka
Słodkie okruszkiweekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną "Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom(...)ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1 marchew 1/2 średniego selera 1/2 niewielkiej cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 gałązki natki pietruszki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 listki laurowe kilka
Czerwień i błękit