oliwek 10 suszonych pomidorów 2 wędzone udka kurczaka 3 świeże ogórki gruntowe 2 czerwone cebule kulka mozzarelli sos: 4 łyżki oliwy z oliwek plus łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, mieszanki ziół (bazylia, kolendra, prowansalskie) , szczypta chili- wymieszać 2 łyżki uprażonego słonecznika Robimy! Warzywa myjemy. Obieramy ogóreczki i kroimy w kostkę
Latosiowydomgotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. (Potrwa to około 25-30 minut.) Na koniec dolać mleko/śmietankę, wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku. ( Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę wody/bulionu.) Gotową zupę przelać do miseczek i opcjonalnie posypać natką pietruszki. (Ja dodatkowo dodałam kawałki kurczaka, na którym gotował się bulion
Di gotujewiosenna i makaronem. Składniki: 200g polędwiczki z kurczaka 50g suchego makaronu + woda 250g mieszanki wiosennej przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, kebab-gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzucamy warzywa i polędwiczki. Smażymy ok. 10 minut
Truskawkowa FiestaBardzo szybkie danie, bardzo smakowite więc zabierajcie się za gotowanie a po parunastu minutach obiad na talerzu. Smakowicie i prosto, zapraszam. Tagliatelle z kurczakiem, marchewką i
Moje Małe CzarowanieZdrowe i bardzo smaczne pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo przygotujemy na obiad. Można nim również nacierać ryby lub kurczaka przed pieczeniem
Kuchcik gotujeLubicie brokuł? Bo ja zjem, ale nie jest dla mnie spełnieniem marzeń ;) Dlatego szukam fajnych rozwiązań jak można go przemycić do codziennych posiłków. Roladka z piersi
Kuchnia w czekoladziezrobić u siebie. Niby tylko dwa warzywa, które są połączone ze sobą, a stanowią wspólnie naprawdę pyszną całość. Ten dodatek do obiadku możemy przygotować w różny sposób, ja dodaje zawsze pod koniec gotowania zasmażkę, która nadaje genialnego smaku. Następnie podajemy według swoich upodobań. U mnie dzisiaj z duszonymi ziemniakami oraz udkiem kurczaka. Kto się skusi? Miłego kucharzenia!😃 Składniki: marchew duża
kulinarne odsłony patiZapewne wielu z Was zabiera ze soba do pracy małe pojemniczki z lunchem, ale na litośc boską ile można jeść kurczaka z ryżem? Dlatego też chciałam
Malinowo w kuchniłyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną
Ze smakiem i z pasjąSkładniki : 3 skrzydełka z kurczaka kawałek pora kawałek selera 1 mała papryka czerwona 1 malutka papryczka chili bez pestek domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 4 ziemniaki duże 1 duża marchewka pęczek zieleniny ( pietruszka, liście selera,gałązka lubczyku ) około 2,5 l wody 1/2 małego kalafiora Wykonanie : Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy
Sama słodycz i szczypta chilipierś. Tak przygotowanego kurczaka poddusić podlewając wodą na patelni. Brokuł, czosnek i startą cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Do miseczki przełożyć warzywa, na wierzch wyłożyć
Vroblewska-fitlifeokoło1,5 godziny. Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast pora kroimy na pół. Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło
KuchcikoweLoveTakie danie smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Kasza latem jest wyborna i smakuje obłędnie ale ja jestem fanką kasz wszelakich. Podana z kurczakiem i porami
Moje Małe CzarowanieWarzywa kroimy na "zapałkę" lub ścieramy na specjalnej tarce (jak u mnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem. idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby
Kuchnia Prezydentowejdodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola
Wiem co jemsobą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy na małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem i w drugiej kolejności w doprawionej ziołami bułce tartej. Mięso i ziemniaki wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy warzywa. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Podajemy
ChilliJemyewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki
Kulinarne przygody Gatityewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki
Kulinarne przygody Gatityłyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę
Stare GarySzybka do zrobienia a bardzo efektowna i smaczna sałatka.Wiórki selera otrzymałam od firmy Jamar w ramach blogerskiego testowania Składniki: 30 dag piersi z kurczaka
Z Majeczką w kuchniskrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy obraną marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy czerwone buraki również pokrojone w kostkę. Kiedy warzywa będą na wpół
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie kurczaka: W miseczce wymieszać wszystkie składniki płynne i przyprawy. Włożyć do środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć(...)Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości. - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 papryczka chilli - 1 łyżeczka
Życie zamknięte w smakujest zgoła inaczej, zapraszam do dalszego czytania. Żadna galantyna czy galaretka nie odda takiego smaku jak mięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Polecam. Składniki : 10 dużych skrzydełek z kurczaka 1 kg kurzych łapek 4 duże marchewki 1 średnia cebula kawałek białego pora 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku(...)przygotowania: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte i zagotować.Wodę zlać i ponownie napełnić garnek zimnym płynem, dodać warzywa w całości oraz przyprawy. Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą prawie miękkie. U mnie trwa to około 1 godziny. Po tym czasie dorzucić skrzydełka ( odciąć lotki)i gotować kolejną
Gosia gotujemłodych buraczków i botwiny. Zupa buraczkowa z botwiną już samym kolorem przywodzi o zawrót głowy , nie mówiąc już o smaku. Moja zupa buraczkowa z botwiną jest pełna innych warzyw i ziół. Młoda marchewka, nać selera, młoda cebula, natka pietruszki…Tak, jest to zupa warzywna ale dominują w niej buraki i botwina. Tylko latem można spotkać w sklepie buraki(...)babcia właśnie tak przyrządzała zupę buraczkową , wykorzystując i buraki i botwinę. Dobra i pożywna zupa to zupa ugotowana na domym bulionie. U mnie prawie zawsze jest to rosół z kurczaka. Ważnym dodatkiem do buraczkowej jest również kwaśna śmietana. Dodatkowo lubię dodać balsamiczny ocet. Buraki są słodkie a ja lubię jak zupa jest lekko kwaśna. Zupa buraczkowa z botwiną 6 porcji
codojedzeniainaczej, zapraszam do dalszego czytania. Żadna galantyna czy galaretka nie odda takiego smaku jak mięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Składniki: 8-10 dużych skrzydełek z kurczaka 0,5 kg kurzych łapek 4 duże marchewki 1 cebula kawałek białego pora 1 nieduży seler 4-5 listków laurowych 5-6 kulek pieprzu i ziela angielskiego sól(...)przygotowania: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki. Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte i zagotować. Wodę zlać i ponownie napełnić garnek zimnym płynem, dodać warzywa w całości oraz przyprawy. Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą prawie miękkie. U mnie trwa to około 1 godziny. Po tym czasie dorzucić skrzydełka ( odciąć lotki)i gotować kolejną
Gosia gotujezacząłem szukać w kieszeni 15 zł, bo tyle sprzęt kosztował, kiedy zorientowałem się, że taki sam od lat mamy w domu. Okazało się, że do wycinania makaronowych wstążek z warzyw wystarczy zwykła obieraczka z dwoma ostrzami na obydwu końcach, z których jedno ma ząbki nadające cięciom odpowiedni kształt. Można też zaopatrzyć się w sprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony(...)wykonaniu, a przy tym szalenie efektowne, zdrowe i smakowite. Polecamy Wam MENU NA TYDZIEŃ – MAKARONY WARZYWNE sprzed paru miesięcy z zestawem przepisów ma bezglutenowe makarony: TAGLIATELLE Z CUKINII Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM SPAGHETTI Z RZEPY Z GROSZKIEM I POLĘDWICZKĄ ZUPĘ CHIŃSKĄ Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINI I SPAGHETTI Z DYNI AGLIO E OGLIO Składniki: Krewetki tygrysie
Niedzielny kucharzpasty z pieczonych warzyw i hummusu, hummus z pieczonym kalafiorem ma zupełnie oblicze niż klasyczny hummus z ciecierzycy, ale pokochacie ten smak. Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka – hummus – hummus z mango – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania
nietylkopasta.plskładniki na marynatę wymieszać ze sobą. Kurczaka kroimy w dużą kostkę tak ok 2 cm, przekładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę a najlepiej na noc. Mango obieramy ze skórki kroimy w kostkę z papryki usunąć gniazda nasienne następnie kroimy w dużą kostkę, cebulę kroimy w plastry. Mięso warzywa i mango nadziewamy na przemian na patyczki
Andzia Pichcidwie duże ćwiartki z kurczaka i duże skrzydło z indyka - po obraniu było gdzieś 800g mięsa). Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokroić w mniejsze kawałki, dodać umytą wątróbkę, listek, ziele angielskie, zalać wodą (tyle aby wszystko było przykryte) i gotować na wolnym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Obrane mięso, przestudzone warzywa i wątróbkę przepuścić przez maszynkę. Jeśli
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesuszonych grzybów opcjonalnie – niewielki kawałek kurczaka do wywaru, jeśli nie chcecie postnego Wykonanie: Włoszczyznę obrać i opłukać. Wrzucić do garnka, razem z obranym i przekrojonym porem oraz cebulą opaloną nad ogniem. Dodać czosnek (można zmiażdżyć albo przekroić), ewentualnie mięso i zalać wodą. Wrzucić buraki. Dodać odrobinę soli i gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodać grzyby. Zdjąć szumowiny
Pociąg Do KuchniOSOBY: 1 filet z kurczaka 1 kalafior Kilka małych marchewek lub 2 duże 2 łodygi selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki 4 łyżki kaszy kuskus 2.5 litry wody PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy wodę. Dodaję mięso, warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiam solą
Gotowanie Patkipotraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska
Kulinarne przygody Gatityprzynajmniej naturalnie – lepiej użyć suszonych warzyw niż kostek rosołowych. Wiadomo, że najlepiej zupy przygotowywać na wcześniej przygotowanym bulionie, jednak póki co u mnie zaoszczędzenie każdej minuty jest na wagę złota. A może Wy macie jakieś swoje triki w kuchni, które pozwalają zaoszczędzić czas? SKŁADNIKI : ( porcja na mały garnek zupy ) skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki kapusta biała – 1 główka kabanosy
kuchniabellissima.wordpress.comkurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 3 litry wody 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler
Symfonia smakowakurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć
Szybko Tanio SmacznieSposób przygotowania: Do zimnej wody włożyć kurczaka i włoszczyznę. Doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki zdominował smak pomidorów i gotować jeszcze ok. 15 minut. Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco
W SMAKwody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak. Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki 2 porcje: 4 polędwiczki z kurczaka, 1/2 cytryny, szczypta pieprzu cytrynowego, pieprz
Moniki Smakołyki