zdrowe , a do tego niezwykle aromatyczne . Doskonały pomysł na obiad , kiedy pustka w głowie Zaserwowana na sosie paprykowym jest rewelacyjna . Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka mały słoik zielonego pesto 2 kulki sera mozzarella sól do smaku sos : 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej śmietany kremówki(...)warzywa kroimy w paseczki . Podsmażamy na patelni na złoty kolor . Jak zmiękną , dodajemy pomidory z puszki , sól i ostrą paprykę do smaku. Dusimy do momentu, aż sos zacznie gęstnięć dzięki rozgotowanym pomidorom . Na koniec wlewamy dwie łyżki kremówki , mieszamy i wykładamy na talerze . Na wierzchu gęstego sosu układamy upieczone filety i serwujemy na gorąco Smacznego ! Artykuł Pierś z kurczaka
Ogrodnik w podróżyteż tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki: na 4-5 porcji 350 g gotowanego kurczaka bez kości 150 g wędzonego boczku w plastrach 200 g mozzarella 100 g jarmużu 10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne Sos pomidorowy 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 duża cebula(...)ząbki czosnku 10 liści bazylii 3 łyżki oliwy 150 g koziego twarogu lub ricotta 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku Do podania sałatka ze świeżych warzyw, pomidor, sałata,papryka,oliwki starty parmezan Zacznij gotować lasagne od sosu. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Wlej oliwę na patelnię (u mnie patelnia żeliwna Staub). Zeszklij cebulę, po czym dodaj
codojedzeniaLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mogą to być koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne mini różności. Przed każdą imprezą poszukiwane są na blogu inspiracje na różne przekąski, Na Sylwestra kolorowe kanapeczki, tartinki, roladki, faszerowane warzywa, czy mięsa będą jak znalazł. Przekąski i przystawki nie powinny być za duże, mają być ładne dla oka i oczywiście powinny być smaczne. Każdy z gości chętnie sięgnie po takie(...)święta . Przekąski i przystawki na różne okazje: Roladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem Bułeczki drożdżowe faszerowane Bagietka faszerowana Bruschetta z kaki i mozzarella Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem Dietetyczna galaretka z kurczaka Cukinia faszerowana sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym Domowe chipsy Pikantne roladki z ciasta francuskiego Jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrawie brzmi ... dwuznacznie :) stąd od razu obok zdjęcie użytej przeze mnie trawy :) Uważam, że nadaje aromatu i idealnie pasuje do tego dania. Składniki: - ok. 5 podudzi z kurczaka - 1/4 pora - średnia cebula - łyżeczka trawy cytrynowej - łyżeczka przyprawy meksykańskiej - łyżeczka przyprawy "salsa de Yucatan" - łyżeczka curry - 200 ml mleka kokosowego (najlepiej o konsystencji stałej nie płynnej) - puszka krojonych ananasów(...)oliwie z oliwek (dla naszego zdrowia:)) Kroimy por na półtalarki, wrzucamy do plastikowej misy - zasypujemy solą na jakieś 10 minut - po upływie, tego czasu płukamy nasze warzywo zimną wodą, przecedzamy. Do oleju i cebuli wrzucamy podudzia, lekko ścinamy mięcho :) z każdej ze stron. Następnie, odlewamy - lub wypijamy :)sok z puszki ananasów. Ananasy wrzucamy do naszego mięsa, dodajemy przyprawy
dlaSmaQwiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :) Składniki: - 3 skrzydełka z kurczaka - plaster selera - 1 duża marchewka - 1 pietruszka - dwie kostki warzywne (można zastąpić solą) - kawałek pora - opakowanie mrożonego szpinaku - 6 ząbków czosnku - 4 jajka - 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki(...)małych oczkach i niech czeka na swoją kolej ;) Gdy woda w garnku się zagotuje, do wywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak
Kulinarne zapędy Kokosadelikatne w smaku. 400g mielonego mięsa z kurczaka 1 duża czerwona papryka 2 cebule sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany olej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę. Studzimy. 2. Mięso mielone mieszamy z podsmażonymi warzywami, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. 3. Z mięsa mielonego
Szefowa kuchniMoja ulubiona wersja drobiowej galaretki. 2 filety z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) vegeta 1. Filety gotujemy w 1,5 litra wody wraz z pokrojonymi w plastry marchewką, pietruszką i selerem. Wodę odlewamy, przecedzamy przez sitko. Filety i warzywa studzimy. Filety rwiemy widelcem na małe kawałki, warzywa rozgniatamy widelcem
Szefowa kuchnibardzo popularna imprezowa przekąska. Znudzona klasyczną wersją ze świeżymi warzywami postanowiłam nafaszerować je sałatką pieczarkową. Ta wersja smakuje nam bardziej. Warto przygotować je dzień przed podaniem, tortilla rozmięka i są jeszcze smaczniejsze. 4 tortille 4 jajka 500g pieczarek 100g startego, żółtego sera 1 duża cebula 1 filet z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanej
Szefowa kuchnistanowi pikantna odmiana papryczek. Standardowo jest to danie z kurczakiem, ale czasem zamiast niego występują krewetki – to wersja szybsza do zrobienia, którą dzisiaj Wam polecamy. Ważnym składnikiem Kung Pao są orzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie chrupkie podczas jedzenia, stojące w kontrze do miękkich, usmażonych warzyw. Nie mniej istotny jest zawiesisty, zagęszczony skrobią sos, który
Niedzielny kucharzpojawiają się latem i późną jesienią, w okresie obfitości warzyw. Wtedy też są one najbardziej urozmaicone i kolorowe. Zimą jednak tarta z groszkiem i kiełbasą spełni się w roli pożywnego posiłku, który nasyci i rozgrzeje. Do wykonania tarty śmiało można zastąpić kiełbasę boczkiem czy gotowanym / pieczonym mięsem, np. kurczakiem albo pieczenią ze schabu. Również warto zrezygnować z mięsa
W kuchni Karmel-itkiWęgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos. Wykonanie: Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane na głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem
Poezja Smaków - blog kulinarnylodówce kluseczki lane od Hilcona Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 cebuli 10 ogórków kiszonych trochę wody z ogórków kiszonych sól pieprz pietruszka lane kluseczki Hilcona śmietana mąka Do garnka wlałam wodę. Włożyłam mięso. Gotowałam około 20 minut. Dodałam obrane i pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękły dodałam starte na tarce ogórki (5 szt), pozostałe
MojaQchnia.plPrzez wiele lat żyłam w przekonaniu,że zupa jarzynowa to nudny miks rozgotowanej włoszczyzny i ziemniaków z zasmażką. Jarzynową kojarzyłam głownie z zapachem rozgotowanych warzyw podawanych
U Fiolkipapryczki w proszku sól, pieprz do smaku, Przygotowanie: Udo z kurczaka gotujemy w około 1250 ml wody. Dodajemy kostkę rosołową. W tym czasie obieramy marchewkę, kroimy w kostkę. Bakłażana dokładnie myjemy i też kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w większe kawałki. Udko wyjmujemy i dodajemy warzywa wraz z paprykami słodką i ostrą. Gotujemy do miękkości - około
Lena Gotujewyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy. Filet z kurczaka kroimy na plastry ( kotlety ), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ). Układamy na blasze i pieczemy
Ostra na Słodkowyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł tak jakbym go gotowała na parze, dodatkowo był niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach. Nie podlewałam wodą, a po wyciągnięciu z piekarnika wreszcie
Blondynka Gotujegrillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory
Karo in the KitchenSKŁADNIKI : 500 g wątróbki drobiowej 1 udko z kurczaka włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 60 g masła 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około
Kulinarne Fantazje Marioliczosnkiem i bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, dodajemy grillowanego kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (najlepiej plasterki), garść czerwonej bazylii pokrojonej w paski i ponownie mieszamy. Przed podaniem dodajemy paseczki sera grana padano i listki bazylii. Rada: żeby mieć płatki z sera wystarczy pokroić go obieraczką z ząbkami do warzyw lub zetrzeć na grubej tarce
Moniki Smakołykiurozmaicić codzienne śniadania? Wiosną, kiedy pojawia się wiele nowych warzyw i owoców nie jest to takie trudne. Rzodkiewka, zielona sałata czy botwinka to świetne dodatki do naszych kanapek. Zawsze sprawdzi się rukola, najlepiej drobnolistna czy sałata lodowa i roszponka. Dla wielbicieli mięsnych dodatków można przygotować grillowane filety z kurczaka czy indyka. Zamiast tradycyjnego smarowania masłem, wykorzystajmy ulubiony kremowy serek kozi
Moja smaczna kuchniasię na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso gotujemy do miękkości z warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy
słodki bratekkaszą bulgur i ogóreczkiem konserwowym . składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 650 ml rosołu lub wywaru, w którym gotowało się mięso 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % lub 12% 3 łyżki maki pszennej Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla. Zalać bulionem, przykryć i gotować
Monia miesza i gotujemięsa : sos sojowy, oliwa, ulubione zioła lub inne przyprawy. Przygotowanie: Kurczaka pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyć do miski, doprawić 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oliwy i ziołami: łyżeczką tymianku i estragonu. Całość wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na min.2 godziny. Po tym czasie przygotować warzywa : cukinię i paprykę pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać
Niebieski kubek z kawanajmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również szalotki obieramy, krojąc w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę
Miód i pieprzłyżki ketchupu olej A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ketchup wymieszać z majonezem i posmarować płaty tortilli (z jednej strony). Na sos ułożyć porwane liście sałaty, oraz wszystkie warzywa pokrojone w drobną kostkę. Na wierzch wyłożyć usmażone mięso. Tortille zwinąć
Kuchnia w opałachpodgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Jak wszystko przestygnie
The Sweet Damselgołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też stosować zarówno na ciepło jak i na zimno
Kulinarna Pokusałyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować lub wylać
Kto ugości moich gości?Święta przeminęły...pomału zjadamy to co zostało, aby dziś nie stać długo w kuchni, a zrobić pyszny obiad proponuję taką potrawkę z kurczaka na zielono
Z Majeczką w kuchnipieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować lub wylać
Kto ugości moich gości?ząbek - świeża bazylia - pieprz Pierś z kurczaka przyprawić ostrą papryką oraz ziołami, usmażyć na grillowej patelni (bez dodatku tłuszczu). Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą bazylią oraz pieprzem. Bułkę rozkroić, podgrzać w opiekaczu lub na patelni, a następnie posmarować sosem czosnkowym. Ułożyć warzywa, mięso oraz ser. Smacznego
Fit-aminatypu vegeta 1 łyżka mąki sól, pieprz KROK1: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu KROK 2: Marchewkę oraz kalarepę umyć, obrać i pokroić w kostkę Pokrojoną marchewkę oraz kalarepę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą lekko ponad wysokość warzyw. Gotować dopóki warzywa nie będą miękkie. W szklance rozrobić łyżkę
smacznieinatematgoście będą bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 40 dag. filetu z kurczaka 1 udko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera i pora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz koperek lub pietruszka jak kto woli WYKONANIE: filet kroimy na kawałki i razem z udkiem, warzywami, vegetą gotujemy, studzimy i miksujemy, następnie zaprawić mąką wymieszaną
Kuchnia Beatychetnie zajadają się takimi fast fodami. Dziś robiłam z mnóstwem warzyw. Przepyszna Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy: używam takiego ze słoików http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html dodatki: 40 dag piersi z kurczaka puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 8 ogórków konserwowych- ja użyłam
Z Majeczką w kuchnibrukselki (świeżej lub mrożonej) 1 podudzie kurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy
Świat Domowej Kuchniugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw
Walijskie Pichcenie