lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. składniki 1 marchewka, pokrojona(...)pokrojonych w kostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
Stare GaryTymi skrzydełkami to Ameryki nie odkryłam, wiem :) Chciałam tylko je Wam pokazać, a dla chętnych napisałam co i jak zrobiłam. Tajemniczo tu brzmi ta Maszynka do spiralnego cięcia warzyw, być może, ale uwielbiam ją, bo dzięki niej mogę robić cuda :) Jak chcecie to zerknijcie sobie w link umieszczony w opisie wykonania ziemniaków, jednak to tylko dla chętnych. Jednak już dziś(...)Dnia Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka miód gryczany sos teriyaki zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi papryka słodka pieprz młotkowany z kolendrą sól himalajska różowa 1 łyżka oleju Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skrzydełka
Blondynka Gotujedługo gotowane oddały swoje witaminy do wywaru i mało ich w nich samych. Jeśli ktoś nie może obejść się bez marchewki czy selera w rosole, może odzielną porcję surowych warzyw pokroić w paseczki lub plasterki i zaczekać z dodaniem ich do rosołu na samym kńcu. Dosłownie w ostatniej minucie jeśli są naprawdę cienko pokrojone. Zmiękną od samej temperatury rosołu zachowując(...)imbirem, bo jego ostrość zastepuje tutaj imbir. ...a sam imbir dodajemy na samym końcu, aby niepotrzebnie go nie wygotowywać. Świeży (surowy) sok z imbiru jest najbardziej wartościowy. SKŁADNIKI: 1 kurczak lub korpus z kurczaka na rosół 3 cm korzenia imbiru (oskrobany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub starty) 1 pęczek włoszczyzny na rosół 1 cebula opalona nad ogniem
Sztuka gotowania w/g Samiryferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku(...)cebulą duszę 5 minut. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku
Wanilia i Kardamondodatkową porcją świeżej bazylii. Alergeny Alergeny cytrusy , miód , seler , warzywa strączkowe Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad! Przepis w pełni wegetariański, a jeśli wykorzystacie substytuty miodu i masła stanie się również wegański. Bardzo lubię zupy, ale zdecydowanie najbardziej te, które(...)składników, są przyprawione ciekawą mieszanką przypraw i mogą z powodzeniem stanowić samoistny obiad. Na blogu znajduje się już kilka pomysłów na takie zupy, m.in. zupę meksykańską , aromatyczną zupę z kurczakiem , czy zupę z wieprzowiną i jarmużem . Dzisiaj do ich grona dołącza nowy przepis na zupę z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym. Pyszne i orzeźwiające połączenie smaków, dzięki wyraźnie wyczuwalnej nucie
Pogotujmy.plTo szybkie i pyszne danie zachwyci niejednego smakosza ale i niejadka. Tak podana dynia i kurczak to kwintesencja smaku i aromatu. Dynia jest tu kremowa a
Moje Małe Czarowanieszklanka bulionu), filet z kurczaka pokrojony w paseczki, zamarynowany w ulubionych przyprawach i usmażony. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię. Jeśli cukinia jest młoda - kroimy ją razem ze skórką, jeśli jest duża i stara można obrać. Czosnek pokroić w plasterki, dodać do duszących się warzyw. Młoda cukinia bardzo szybko robi
Moja kraina smakówCzas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 2 h Bogracz, to danie węgierskie które robi się z mięsa wołowego. Istnieje wiele przepisów natomiast ja zrobiłam swój
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisysolą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć szalotkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Przesmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego
UgotowaćPomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa drobiowego. Zawsze kiedy gotujecie rosół czy po prostu wywar drobiowy pod inną zupę, możecie użyć mięsa do przygotowania farszu. Nie zmarnują
Bulliomoich znalazł się dzisiaj oprócz warzyw, ser żółty bez laktozy Havarti od Mlekovity, a więc spokojnie mogą po nie sięgnąć alergicy. WIOSENNE WRAPY z SEREM Składniki: 2 tortille 6 liści sałaty 6 plastrów sera żółtego bez laktozy Havarti od Mlekovity 1/2 czerwonej papryki 1/2 szkl kukurydzy z puszki garść kiełków rzodkiewki 1/2 filetu kurczaka 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Bon appetit mon amieExtra Hot WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Włączyć palnik i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać mieszankę warzywną (nie odmrażać jej) i dusić pod pokrywką kilka minut. Z warzyw powinny wyciec soki. Następnie zdjąć pokrywę
Passions hobbies lifeDziś nie będę się rozpisywać, zaproszę Was po prostu na szybkie i smaczne danie. Gulasz drobiowy z dodatkiem dyni, to przecież teraz jej czas! Składniki; 1
Radość kipiąca uśmiechem.podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem
Zasmakuj Kuchnirosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu 2 łyżki octu ząbek czosnku liście laurowe ziele angielskie Mięso z rosołu obrać i pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. W dużym garnku zagotować litr wody, wrzucić warzywa i kani pokrojone w cienkie paseczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem
Zasmakuj Kuchnitakże na inne owoce i warzywa to tym razem postawiłam na bób.Jeżeli lubicie, to z pewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki
Fabryka pomysłówmnie tylko dwa kawałki kurczaka na jeden szaszłyk były owinięte boczkiem. Na dodatek kilka plasterków boczku przekroiłam na pół, żeby było ich więcej. Jeśli chcecie każdy kawałek zawinąć boczkiem, należy wykorzystać 2-3 opakowania boczku po około 100-150g ). Następnie na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami i pokrojoną na plasterki kiełbasą. Gotowe szaszłyki
Smaki Na TalerzuWeekend majowy za pasem, już niedługo rozpocznie się sezon grillowy. Jeśli chcesz przełamać schemat kiełbasy i karkówki, przyrządź na grillu coś niezwykłego. Moim wyborem jest satay
Moja smaczna kuchniaMąż stanął przed nie lada wyzwaniem, miał pierwszy raz przygotować wątróbkę drobiową i zamiast zrobić to prosto, swojsko, to od razu popłynął w klimaty indyjskie. Użył
Bernika - moj kulinarny pamietnikFanex Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, dokładnie mieszamy i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę pekińska drobno siekamy, paprykę, pomidora i ogórka kroimy w paski. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Na każdy placek układamy warzywa , mięso i polewamy sosem. Dolną część
Bajeczna Kuchniaskrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier suszony majeranek Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Skrzydełka myjemy, warzywa obieramy (jeśli są duże możecie jej przekroić na mniejsze
Czary - gary w kuchniudka faszerowane pieczarkami , różnymi warzywami jak i samym szpinakiem . Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste i bardzo smaczne. Ponadto roladki nie trzeba podsmażać. Wystarczy udka złożyć za pomocą wykałaczek i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki: 1 kg udek z kurczaka (około 5-6 sztuk) suszone pomidory
Ugotowaćkurczaka 2 piersi z kurczaka 1 woreczek chińskiej mieszanki warzywnej sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Składniki : Mięso umyć i pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę , przełożyć mięso posolić, popieprzyć, i chwilę podsmażyć na rumiano.Następnie dodać warzywa, lubczyk, ryż i zalać
Sama słodycz i szczypta chiliminuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam bulion i gotuję w nim składniki przez 10-12 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki i gotuję składniki jeszcze 10 kolejnych minut. Dodaję kukurydzę. Jeśli warzywa już są miękkie dodaję syrop
Mango PapajaMoje ulubione połączenie mięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne
Z Majeczką w kuchniskrzydełkach lub udkach z kurczaka, tym razem postanowiłam użyć włoszczyzny do wywaru. Stąd nazwa "odchudzony". Wyszedł pyszny, bardzo smaczny i sycący. 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki pół selera kawałek pora 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 liście selera natka pietruszki sól pieprz czarny Warzywa pokroić w kostkę,wrzucić do wody, dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiepłe weekendowe popołudnia i wieczory idealnie nadają się na grillowanie . Można powoli przygotowywać coś pysznego do jedzenie, nie spiesząc się i odpoczywając. Dzisiaj proponuję bardzo proste
Smaczna Pyzalitrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Cebulę
Jemy PijemyDelikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1/2
Z Majeczką w kuchniżelatyny wieprzowej Sposób Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody. Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu
Kuchenne aromatydowolnego innego mięsa. Składniki: udko kurczaka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól pieprz Wykonanie: Udko umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, zagotować. Cebulę obrać z zewnętrznej warstwy, przekroić na pół i przypiec na blaszce. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki
Mama Gotuje