przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka
Smaczne Zdrowemąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera nie trzeba mielić ten który używam(...)mielony 3 krotnie. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy w rondelku. Białka lekko ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy budyń ( suchy proszek) wymieszany z mąką i ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Teraz dodajemy połowę twarogu i miksujemy do połączenia się wszystkich składników, czynność powtarzamy dla drugiej części
KuchcikoweLoveCoraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki rudasłodycz
ciastkarnia na kruchym spodziemiseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej) 3/4 szklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania(...)drobnych grudek. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Blachę (o wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem). Trzy całe
Kuchenne zapiski EdytySkładniki / Ingredients: Spód / the underside of the cake:1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar2 żółtka / 2 egg yolks1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g cukru waniliowego(...)pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy
Projekty ze smakiemgruby. Składniki: Kakaowe ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła (twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa serowa 1 kg zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu 200 g masła (miękkiego) 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Przygotowanie: Jedną kostkę(...)masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć
W kuchni bez szafekNowych Ciast i, jak zwykle, wyszły przepyszne:) Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna ( ja użyłam samej margaryny) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 10 dag mielonych orzechów 5-4 łyżek(...)kostka masła Wykonanie: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieram na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka. Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia
Ciasteczkowy Potwórszklanki cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego dodatkowo: około 1 - 1,2 kg jabłek sok z 1/3 cytryny 2 łyżki cynamonu 3-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek orzechy włoskie Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto dzielimy na 3 części. (część
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWarto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika(...)lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy
Poezja smakużyczę :-) Blaszka 23x33cm Składniki ciasto kruche: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser: 1 kg sera z wiaderka u mnie twarożek kanapkowo-sernikowy Wiueluń 4 jajka L 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy(...)cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 kopiate łyżki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części 60% na 40% owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Troszkę ugniatamy ręką. Ser: Do misy
kruche babeczkiCiasto: 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak(...)ugnieść z nich kruche ciasto 3. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 minut w celu jego schłodzenia. 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu
KreatywnePinyjednej umieścić śmietany, budynie, proszek do pieczenia – całość wymieszać na gładką masę. W drugiej ubić białka. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Do masy śmietanowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia. Na tym etapie dodać owoce. Całość wymieszać. Masę wyłożyć na ostudzony i podpieczony spód. Z lodówki wyjąć drugą połowę kruchego ciasta i zetrzeć je na masę
Niebieski kubek z kawaJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!