kakaowym kruchym spodem smakuje wyśmienicie. Upiekłam ten sernik, skosztowałam i powiem nieskromnie, że to na 100% idealny sernik . Uwierzcie mi na słowo, że ten sernik jest wart grzechu. Na galaretce z wiśniami zrobiłam dekorację z czekolady i dodatkowo posypałam wierzch sernika siekanymi migdałami. Składniki blaszka od wewnątrz 25×36 cm , szklanka ma poj. 250 ml: Kruchy spód kakaowy: 2 szklanki(...)kąpieli wodnej + siekane migdały Przygotowanie Sernika z wiśniami i czekoladą : Mąkę, kakao i proszek mieszamy w misce, wsypujemy cukry, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Ja wymieszałam wszystko hakiem robota. Wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka oddzielamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Ja ciasto rozwałkowałam na wielkość blachy i położyłam na papier. 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem(...)momentu, aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 4 łyżki śmietanki 30% posiekane orzechy do dekoracji 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietaną 30%. Przełożenie ciasta: pierwszy blat ciasta orzechowego - połowa masy budyniowej - wkładka z ciasta krucho-drożdżowego z jabłkami - druga połowa masy budyniowej - drugi blat orzechowy
kruche babeczkiSkładniki: Ciasto kruche: 350 g maki pszennej 150 g mąki orkiszowej T 650 200 g masła zimnego 120 g cukru 10 g cukru z wanilią 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900 g pigwy (po obraniu) 100 ml wody 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka masła 350 ml wody 2 budynie śmietankowe(...)waniliowe 3/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy równomiernie wyłożyć 2/3 ciasta. Blachę włożyć do lodówki. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki
Ala piecze i gotujeWłaściwie nic nowego. Jeszcze jedna odsłona strzępca. Tym razem z serem, budyniem czekoladowym i chałwą. Kilka "podmienionych" składników i
Praktyczna pljedząc tą prostą, ale pyszną domową szarlotkę przeniosę się o ładnych parę dekad wstecz, do czasów mojego dzieciństwa, kiedy nie każdy niedzielny obiad był wieńczony ciastem, czasem musiał wystarczyć budyń albo kisiel. Jak żywe wracają wspomnienia domowej szarlotki mojej Babci, której nie ma z nami już paredziesiąt lat. Z perspektywy dorosłej osoby, dziekuję losowi, że dane mi było cieszyć się(...)meritum, szarlotka jak za dawnych lat, wyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Właściwie, to robiłam ją na dwie tury: wieczorem przygotowałam kruche ciasto, wstawiłam do zamrażalnika i uprażyłam jabłka. Rano wystarczyło zetrzeć ciasto na tarce, położyć jabłka i upiec. Po obiedzie delektowaliśmy się delikatną i jeszcze
Mia Cucina Sofietaprzygotowania : Ciasto jabłecznik z budyniem https://www.youtube.com/watch?v=ieOUAsOBPIQ Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać ). Do tak połączonych składników dodaję żółtka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i śmietanę daję(...)żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników . Z wyrobionego ciasta odcinam kawałek ciasta troszkę większy niż 1/4, i zawijam w filię spożywczą . Drugi większy kawałek również zawijam w folię spożywczą , ( ciasto można zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do woreczka ). Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika, większy do lodówki
Uwaga Babcia GotujeŚwięta Wielkiej Nocy. Składniki: ciasto kruche kakaowe 350g mąki 200g zimego masła 180g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dwie szczypty soli masa serowa 1,5kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego 8 jajek 200g masła 200g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 puszka brzoskwiń(...)Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170*C bez termoobiegu, dolna półka piekarnika. Masło mieszamy z mąką, rozdrabniamy masło nożem na małe kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto dwie części, jedną wstawiamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki i układamy luźno by całkowicie wyschły. Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier puder oraz
Gotowanie i blogowanieIntensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka, biszkopty lub używać jako dodatek do ciast, kremów, deserów. Poezja. Składniki: 4 jajka 1 żółtko 3 cytryny (skórka starta z 2, sok wyciśnięty z 3) 140 g masła 250 g cukru Masło rozpuszczamy(...)mieszamy razem wszystkie pozostałe składniki, najlepiej roztrzepać je za pomocą rózgi kuchennej. Wymieszane składniki wlewamy do roztopionego masła. Na małej mocy palinka, często mieszając doprowadzamy do zgęstnienia, do konsystencji budyniu. Ważne by robić to na bardzo słabym ogniu, mi zajęło około 10 minut, inaczej może nam się zrobić jajecznica. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Źródło
Made By Mom And Sonsmak kokosa :) JAGLANE KULKI MOCY KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE BABECZKI KOKOSOWE BEZ PIECZENIA BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA
zdrowo i aktywniesmak kokosa :) JAGLANE KULKI MOCY KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE BABECZKI KOKOSOWE BEZ PIECZENIA BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA
Zdrowie i pysznie na talerzuodmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 100 g marcepana Dodatkowo
VioletoweKucharzeniestarta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki:Kruche ciasto200 g mąki pszennej3 łyżki soku z pomarańczystarta skórka z połowy pomarańczy100 g zimnego masłaszczypta soli1/4 szklanki brązowego cukru1 białko do posmarowania ciastaNadzienie1 budyń śmietankowy1,5 szklanki mleka1 łyżka masłastrata skórka z połowy pomarańczy1 żółtko300 g śliwek3 dojrzałe
Kulinarne przygody GatityPrzepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/3 szklanki oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy(...)Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Kocham Czekoladę