kruche ciasto z budyniem - 3541 przepisów (strona:103/237)

Styropian, czyli sernik bez sera 624

sera. Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Pianka śmietankowa: 1,2 litra śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 6 białek 1 szczypta soli Dodatkowo: dżem (opcjonalnie) Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części. Mniejszą część włożyć do zamrażalki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć i ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem. Białka (z solą) ubić na sztywno. Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej

Di gotuje
Kruche ciasto z owocami i budyniowa pianką 215

wiśniami, czarnymi jagodami i borówką amerykańską. Z każdym z tych owoców ciasto smakuje wyśmienicie:-) Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki kostka margaryny/masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2x40g) owoce opcjonalnie cukier puder do posypania Do dzieła!!! Masło pokroić(...)olej - ciągle ubijając. Masa powinna być śnieżno biała, gęsta i lśniąca. Na podpieczony spód wyłożyć pianę a na nią owoce lekko je dociskając. Na owoce ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy do zarumienienia - ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 220

papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam dziewiąty krążek. Tortownicę włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam placek około 14 minut, aż się pięknie zarumienił. Placki wyjmowałam z tortownicy jeszcze gorące i przekładałam na tacę. Są bardzo kruche i trzeba to zrobić delikatnie i szybko. Potem jak wystygną bardzo(...)miksera. Ugotowany budyń zestawiłam z kuchenki. Ponownie włączyłam mikser i nie przerywając mieszania do gorącego budyniu dodałam po kolei żółtka a następnie resztę mleka. Puszysty kremowy budyń odstawiłam do wystudzenia. Masło i cukier utarłam na puszystą masę a następnie, nie przerywając ucierania dodawałam zimny budyń. Na koniec dodałam ekstrakt cytrynowy i stopniowo wlewałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam

Kuchnia u Krysi
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 265

spróbować takiego wypieku. Cóż, nie będę ukrywać , że ciasto to nie należy do szybkich w przygotowaniu ale zapewniam że ekspresowo znika.  Seromakowiec z jabłkami i gruszką SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa(...)śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciastoCiasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ciasteczka budyniowe 210

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu np. waniliowego 120 g masła, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń

Domowy Smak Jedzenia
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1703

czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy. składniki na masę serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 250 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Jajka oraz białka miksujemy(...)miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz budynie i mąkę wymieszane z mlekiem. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kruche z delikatną pianką ,malinami i borówkami 112

delikatną pianką. Dziś chcę Wam zaproponować kruche ciasto z taką pianką z malinami i borówkami. SKŁADNIKI: ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru(...)szklanki oleju  owoce świeże lub mrożone WYKONANIE: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody, podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić, zostawiłam ciasto

Kuchnia Beaty
Sernik z owocami na kruchym cieście 99

Sernik z owocami na kruchym cieście Pyszne i proste letnie ciasto. Idealne do weekendowej kawki.     Składniki: Ciasto: 230g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 150g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 700g twarogu sernikowego 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy – 40g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Dodatkowo: 0k 250g owoców (np. maliny, truskawki, borówki(...)ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita struktura *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach 20×33 cm *** *** Twaróg z cukrami, jajkiem i budyniem (proszkiem) miksujemy krótko mikserem, do momentu aż składniki się połączą *** *** Na ciasto w foremce wylewamy

Blog z Apetytem
Puszysty sernik 186

puszysty serniczek - zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: kruchy spód: - 200 gram mąki pszennej - 150 gram masła - 80 gram cukru - 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser: - 1 kg sera białego z wiaderka - 1 budyń waniliowy - 5 jaj - 120 gram cukru - 180 gram masła - kilka kropli aromatu waniliowego Przygotowuję spód: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto wykładam na blaszkę i podpiekam

Wielopokoleniowo
Ciasto jogurtowe z owocami -ostatnio w domu takie ciasta szybko mi znikają z talerza 268

blogu ciasta pieczone z jogurtem czy kefirem lub maślanką .Dziś kolejne takie ciasto . przygotowanie ciasta kruchy spód 1 margaryna 2 pełne szklanki mąki Basia 3 żółtka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowa 4 jogurty greckie po 330 g 150 g margaryny 1 szklanka kopiata cukru kryształu 4 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego owoce ,takie jakie

Moje Wyroby
Rurki z kremem waniliowym 158

keks . Przeglądając ostatnio rożne przepisy natknęłam się na absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej

Życie ze smakiem
Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką 385

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam.  Czas pieczenia: około 45 minut                    Temperatura pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tartaletki z kremem waniliowym i owocami 187

budyniowa: 400 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią(...)spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy

Świat Ciasta
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia 460

córcia je uwielbia!  A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście   SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru  25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń śmietankowy 1. 4 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem. 2. Pozostałą 1 szkl

Kto ugości moich gości?
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 456

wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód: 300 g mąki orkiszowj jasnej lub krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko(...)łyżki miodu kawałek kory cynamonu cukier puder - do posypania Wykonanie: składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) uformować w 2 kule i schłodzić 30 minut w lodówce dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć bok foremki i wysmarować masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!