tych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy zwracać uwagę na gramaturę opakowań) budyniu waniliowego dobrej jakości – szczerze odradzam tanie dyskontowe 250 ml mleka
Kate's KitchenGrysikowiec ze śliwkami Pyszne połączenie kruchego ciasta kakaowego ze śmietankową masą grysikową i soczystymi śliwkami. Proste, bardzo smaczne i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto. Polecam! Składniki: Kruche ciasto: 330g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 3 łyżki kakao 200g masła lub margaryny 5 żółtek Masa grysikowa: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 500g(...)gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 budyń śmietankowy (40gram) 2/3 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 500g śliwek węgierek *** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części *** *** Jedną część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą część ciasta kroimy na plastry i układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary
Blog z Apetytemtych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy zwracać uwagę na gramaturę opakowań) budyniu waniliowego dobrej jakości – szczerze odradzam tanie dyskontowe 250 ml mleka
Kate's Kitchenniepowtarzalne w smaku. Dzisiaj proponuję Wam przepis na tartę na kruchym spodzie z budyniem kokosowym i dużą ilością jagód. Spód: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 2 jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam
Receptura smakuMają powstać dwa takie same ciasta – kruche ciasto, powidła, piana, płatki migdałowe. – Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem – Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. – W reszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. – Połączyć razem i ugotować budyń. – Wystudzić i utrzeć
To co kochamsernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka
Bulliosernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka
Bulliodziś mam dla Was ciasto z owocami leśnymi. Składniki na kruche ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru Składniki na budyniową masę: 5 białek 1 szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego 450 g owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą
Panda i jej światDzisiaj mamy trochę wiec wolnego i jakoś dopadł mnie leń. Nie chciało mi się specjalnie piec a w szufladzie od jakiegoś czasu zalegały mi budynie, kisiele
ciastkarnia na kruchym spodziemamy też pomysły na ciasta z kruchych blatów przekładane kremem budyniowym. Zaczęło się od chęci spróbowania stworzenia swojej nieco zdrowszej wersji "miodownika" (zdjęcie/link na samym dole wpisu). Dalej już poszalałyśmy kreując własne połączenia smaków ciągle w podobnym klimacie. Dziś czas na wegańską karmelowo-fistaszkową wersję. Można to skomentować jednym słowem.... CUDO! 💜 Składniki: Kruche blaty (4 blaty - po 17x17cm(...)dolepić ciasto aby uzupełnić braki w kształcie, starannie połączyć, ponieważ w tych miejscach może ciasto popękać podczas pieczenia. 5. Blaty piec osobno po kolei w 160’C ok 10 minut. Blat ma być przyrumieniony, może być miękki ale po wystudzeniu stwardnieje. KREM BUDYNIOWO-KARMELOWY 1. Erytrytol i 400ml mleka kokosowego zagotować w garnku. 2. 200ml mleka i budynie wymieszać
Candy Pandas100g roztopionego masła 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy 1/2 opakowania przyprawy SERNIX kilka kropel aromatu rumowego polewa czekoladowa/wiórki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoWszystkie suche składniki wymieszać. 2. Do suchych dodać składniki mokre. Ciasto zagnieść. Jeżeli jest za suche to po trochu dolewać ciepłą wodę aż z ciasta będzie można uformować elastyczną kulkę. 3. Owinąć kulkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 4. Następnie wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć wycięte kółko z papieru do pieczenia a boki(...)schłodzić w lodówce, następnie formować małe kuleczki i obtoczyć je np. w karobie, wiórkach kokosowych, rozdrobnionych orzeszkach. 9. Tartaletki wypełnij ulubionym budyniem (u nas zblendowana kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z karobem i ksylitolem) i udekoruj kuleczkami. Kruche mini tarty z lodami Mini tarty (10 tartaletek o śr. 6 cm): -110g mąki słonecznikowej -110g mąki migdałowej
Candy PandasCiasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam
Ciasteczkowy PotwórNastoletnich! Nadziałam je w dwojaki sposób- połowa była z budyniem, druga połowa z marmoladą. Pewnie spytacie które smaczniejsze? Ciężko byłoby zdecydować. Musicie je zrobić i sami odpowiedzieć sobie na to pytanie ;) Ciasto na te rogaliki różni się od innych małym szczególikiem... masło nie dodajemy podczas wyrabiania ciasta, a dopiero, gdy wyrośnie- przed samym formowaniem rogalików. Sprawia(...)troszkę jakby kruche. Bardzo zależało mi na tym, by nie były to duże rogale. Ktoś zjadłby jednego i na nim by poprzestał. Chciałam uzyskać drobne rogaliki, które zmieściłyby się nawet w rączce małego dziecka. No i się udało :) Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 30-35 sztuk) Ciasto: 400 g mąki pszennej szczypta
Nastoletnie Wypiekaniekruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2). Należy jedynie pamiętać(...)babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia
Świat Ciasta