kruche ciasto z budyniem - 3541 przepisów (strona:113/237)

SERNIK KRÓLEWSKI 456

święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.  rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto:  500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka(...)wsypałam połowę opakowania budyniu. Dokładnie wszystko zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodawałam stopniowo   i delikatnie wymieszałam.    Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta. Starłam ją na tarce o grubych oczkach. Na wiórki wylałam masę serową. Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiłam do nagrzanego

potrawyregionalne
Piankowy rabarbar 219

każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam(...)miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie powoli wsypujemy budynie w proszku, cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlewamy olej i cały czas miksujemy. Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą białkowo- budyniową i ścieramy na tarce schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia

w mojej kuchni
Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem 121

Skąd więc rabarbar w moim cieście? Oczywiście ze sklepu 🙈 Przecież nie będę czekać aż mój łaskawie urośnie 😂 Łapcie przepis! Składniki na blaszkę 24x24cm Kruche ciasto:   250g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 150g zimnego masła 82% 3 żółtka Szczypta soli Budyniowa pianka: 3 białka 140g drobnego cukru 1 budyń śmietankowy w proszku

Kuchnia w czekoladzie
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 281

przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej  lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka

Smaczne Zdrowe
SERNIK KRÓLEWSKI 159

mąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera nie trzeba mielić ten który używam(...)mielony 3 krotnie. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy w rondelku. Białka lekko ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy budyń ( suchy proszek) wymieszany z mąką i ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Teraz dodajemy połowę twarogu i miksujemy do połączenia się wszystkich składników, czynność powtarzamy dla drugiej części

KuchcikoweLove
Kubanka 239

Coraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki  rudasłodycz

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik złota rosa 3663

miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej) 3/4 szklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania(...)drobnych grudek. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i  dwa żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Blachę (o wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem). Trzy całe

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 151

Składniki / Ingredients:  Spód / the underside of the cake:1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar2 żółtka / 2 egg yolks1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g cukru waniliowego(...)pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy

Projekty ze smakiem
Sernik królewki na kakaowym cieście 187

gruby. Składniki: Kakaowe ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła (twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa serowa 1 kg zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu 200 g masła (miękkiego) 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Przygotowanie: Jedną kostkę(...)masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć

W kuchni bez szafek
Orzeszki wg Siostry Anastazji 402

Nowych Ciast i, jak zwykle, wyszły przepyszne:) Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna ( ja użyłam samej margaryny) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 10 dag mielonych orzechów 5-4 łyżek(...)kostka masła Wykonanie: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieram na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka.  Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia

Ciasteczkowy Potwór
Pleśniak z jabłkami i orzechami 199

szklanki cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego dodatkowo: około 1 - 1,2 kg jabłek sok z 1/3 cytryny 2 łyżki cynamonu 3-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek orzechy włoskie Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto dzielimy na 3 części. (część

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 512

Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika(...)lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy

Poezja smaku
Sernik królewski z brzoskwiniami 144

życzę :-) Blaszka 23x33cm Składniki ciasto kruche: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser: 1 kg sera z wiaderka u mnie twarożek kanapkowo-sernikowy Wiueluń 4 jajka L 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy(...)cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 kopiate łyżki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części 60% na 40% owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Troszkę ugniatamy ręką. Ser: Do misy

kruche babeczki
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 153

Ciasto: 50 g cukru  40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak(...)ugnieść z nich kruche ciasto 3. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 minut w celu jego schłodzenia. 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec:  około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu

KreatywnePiny