mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO(...)dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki
Swojskie jedzonkoGessler, a że smak jabłek z cynamonem na kruchym cieście uwielbiam, nie mogłam się oprzeć. Według Magdy w środku jabłek powinien być kogel mogel, a ja dałam lemon curd, który idealnie łamie słodycz jabłek i ciasta. Szarlotka w takiej wersji jest obłędna. SZARLOTKA Z CAŁYMI JABŁKAMI Składniki: (forma 25x25cm) ciasto kruche: 1 jajko 200 g mąki typ500 100 g mąki(...)najlepiej szara reneta lub antonówka) sok z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżki cynamonu Przygotowanie: ciasto kruche: Obydwie mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych suchych składników dodajemy jajko i zimne masło oraz smalec. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. krem cytrynowy: Jajko i żółtko roztrzepujemy
Bon appetit mon amieCIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka kakao 210 g masy kajmakowej 250 g orzechów włoskich SERNIK KAJMAKOWY: 1 kg twarogu zmielonego 3/4 szklanki cukru 200 g masła 250 g masy kajmakowej 3 jajka 2 budynie(...)śmietankowe 1/2 szklanki mleka POLEWA: 50 g masy kajmakowej Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta wgnieść dokładnie kakao i włożyć do zamrażarki. Ciasto białe podzielić na 3 części i każdą oddzielnie rozwałkować
https:KKuchniaMniamPrzepis na sernik na kruchym kakaowym owsianym cieście z porzeczkami i kokosową pianką. Składniki oraz sposób przygotowania: Ciasto: 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szkl. mąki owsianej 2 łyżki kakao 50g masła 1/2 szkl. słodzidła 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i wyłożyć nim blaszkę, dno i ranty blaszki(...)mleka 2 budynie bezcukrowe 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki mieszamy mikserem na najniższych obrotach i wylewamy na ciasto. Na wierzch układamy owoce. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ubijamy 6 białek z odrobiną cukru. Do ubitych na sztywno białek dodajemy wiórki kokosowe, u mnie 80g i delikatnie mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy kolejne
Wasze PrzepisyWielkość formy : Ciasto kruche:60 dag mąki 3 jajka25 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone(...)twarogu 12 dag cukru kryształu3 jajka8 dag budyniu(śmietankowy)200 ml mlekaSer zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki(...)kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową,- połowę masy
Codzienna kuchnia niecodziennaSprawdzają się również w formie pieczonej jako dodatek do ciast kruchych, ucieranych lub biszkoptów. Poniżej chcę się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciasto malinowe . Tym razem jest to ciasto Malinowa Kraina , które bez wątpienia jest ciastem hit w moim domu. Ciasto Malinowa Kraina to połączenie biszkoptu czekoladowego z budyniem malinowym i niezwykle lekkim kremem budyniowym. Wierzch ciasta udekorowany jest
MeCookstych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy zwracać uwagę na gramaturę opakowań) budyniu waniliowego dobrej jakości – szczerze odradzam tanie dyskontowe 250 ml mleka
Kate's KitchenGrysikowiec ze śliwkami Pyszne połączenie kruchego ciasta kakaowego ze śmietankową masą grysikową i soczystymi śliwkami. Proste, bardzo smaczne i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto. Polecam! Składniki: Kruche ciasto: 330g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 3 łyżki kakao 200g masła lub margaryny 5 żółtek Masa grysikowa: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 500g(...)gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 budyń śmietankowy (40gram) 2/3 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 500g śliwek węgierek *** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części *** *** Jedną część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą część ciasta kroimy na plastry i układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary
Blog z Apetytemtych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy zwracać uwagę na gramaturę opakowań) budyniu waniliowego dobrej jakości – szczerze odradzam tanie dyskontowe 250 ml mleka
Kate's Kitchenniepowtarzalne w smaku. Dzisiaj proponuję Wam przepis na tartę na kruchym spodzie z budyniem kokosowym i dużą ilością jagód. Spód: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 2 jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam
Receptura smakuMają powstać dwa takie same ciasta – kruche ciasto, powidła, piana, płatki migdałowe. – Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem – Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. – W reszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. – Połączyć razem i ugotować budyń. – Wystudzić i utrzeć
To co kochamsernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka
Bulliosernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka
Bullio