Pyszne, letnie, migdałowe, kruche ciasto z wiśniami. Dacie się skusić? Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 8 0 g cukru 80 g zimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru Składniki na wiśniowy środek: 600 g wiśni(...)cukru 1 budyń śmietankowy z cukrem 50 g blanszowanych migdałów siekanych -------------------- 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie drylujemy. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, mąkę migdałową, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz olejek migdałowy i całość zagniatamy, do połączenia się składników
Smak mojego domuDawno nie jadłam tego ciasta, więc postanowiłam je zrobić. Kruche ciasto, a między nim pyszne jabłka w budyniowej otoczce. Pychotka. Ciasto to doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki krupczatki, 125 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka(...)cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki kaszy manny WYKONANIE Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą. Wkładamy do woreczków foliowych, a następnie
słodki bratekKsiężyce są pyszne, mega waniliowe i kruche. Robi się je bardzo szybko a zagniecionego ciasta nie trzeba chłodzić. Podczas pieczenia w całym domu unosił się intensywny zapach wanilii. Ale mają jeden minus, mianowicie bardzo szybko znikają z talerzyka :) Składniki: na około 30 sztuk * 250 g mąki pszennej * 150 g miękkiego masła * 2 żółtka * 100 g cukru * 2 łyżki(...)cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy) * 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru * 2 łyżki cukru waniliowego i 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników (oprócz cukrów do obtoczenia) zagnieść ciasto. Odrywać od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i uformować kształt księżyca. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Do nagrzanego piekarnika wstawić
Zrób to smaczniejagodowym klimacie zapraszam Was na tartę. Jest jagodowa do niemożliwości, kusi już samym kolorem i wyglądem;) Kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jogurtowo-jagodowe nadzienie, które wprost rozpływa się w ustach... Zmykam do lasu i jagodowego weekendu życzę:) Składniki: ciasto: 100g masła 1 szklanka mąki (dałam pół na pół z pełnoziarnistą) 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko(...)łyżka kwaśniej śmietany nadzienie: 300ml jogurtu greckiego 1 duże jajo 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego 1 szklanka jagód Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm)*, nakłuć widelcem. Na ciasto
Obiad gotowyłyżki cukru. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą(...)formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Pianka: 5 białek, 1/2 - 3/4 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 500g truskawek (mogą być mrożone). Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając
Z miłości do słodkościrazem do ciasta dałam borówkę amerykańską. Koniecznie upieczcie duża porcję, bo na jednym zjedzonym kawałku się nie skończy ! Kruche ciasto z pianką i owocami Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto: 400 mąki pszennej 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka zimnej wody 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 2 budynie śmietankowe bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko
Kulinarne przygody Gatitykruche ciasto: ½ szklanki mąki pszennej poj. 250 ml ½ szklanki mąki krupczatki 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto(...)miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Blachę do tarty wysmarować masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość
Mania Wypiekaniarazem w wersji dwukolorowej, na kruchym spodzie. Takie serniczki świetnie będą prezentować się na stole przy okazji różnych imprez, ale jako szybki deser czy przekąska na wynos również sprawdzają się doskonale. Do zrobienia spodu pomieszałam mąkę owsianą z pełnoziarnistą, ale można użyć tylko jednej. Warstwa serowa to mój sprawdzony sposób, czyli twaróg, jajko oraz budyń - tym razem śmietankowy(...)masła 2 łyżki ksylitolu Masa śmietankowo - truskawkowa: 700 g twarogu sernikowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 jajko 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 150 g świeżych lub mrożonych truskawek Wykonanie: Truskawki rozmrozić i zmiksować w blenderze na gładki mus. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiać, tworząc kulę. Odrywać kawałki ciasta i wykładać nimi spód foremek
Healthy food explorerśrednicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 100 g cukru • skórka otarta z 2 cytryn • 125 ml soku(...)pudru • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec mąka ziemniaczana. Bezę wyłożyć na całkowicie zimny budyń i piec 20 minut w 180 stopniach. Beza powinna wyjść krucha zewnątrz i i piankowa w środku. Wystudzić i kroić
KUCHNIA POLSKACzasami czytając przepis na jakieś ciasto od razu wiemy, że będzie smaczne. W tym przypadku... nie spodziewałam się, że aż tak! :) Jest to wyjątkowe połączenie kruchego, kakaowego ciasta z jabłkami i delikatną masą kokosową. Ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 250 g masła lub margaryny 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa kokosowa: 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1 torebka budyniu śmietankowego 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany odrobina aromatu waniliowego Dodatkowo: 1 kg jabłek (użyłam szarej renety) 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka
Świat Ciastaosoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej kawki będzie(...)Zapraszam :) Składniki : 750 g sera białego półtłustego 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy z cukrem Winiary 5 jajek 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 2 serki waniliowe homogenizowane Danone 1 długi wagonik kakaowych herbatników 500 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy
Sama słodycz i szczypta chilipołączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego. Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta. Ciasto miodowe: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody 150 g masła 2 łyżki miodu 2 jajka Masa serowa(...)serka na serniki z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl mleka Polewa orzechowa: 70 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 200 g orzechów włoskich Ciasto miodowe : Mąkę, sodę i cukier posiekać z masłem. Dodać jajka i miód, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić
Smakołyki Asiserową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy. Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem
Różne smaki w kuchnirynku mamy dostępne świeże, sezonowe owoce to nie ma nic lepszego od kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego(...)masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek, szczypta soli, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia . 150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie: Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę
Aga w kuchniserową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy. Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem
Słodkości i nie tylkogęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając. Masę serową wkładamy do przygotowanych wcześniej(...)tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni na dolnym poziomie piekarnika – kruchy spód potrzebuje więcej ciepła niż masa serowa. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy tarteletki do wystudzenia w ciepłym piecu. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy