pewnością będą też doskonale prezentować się na świątecznym stolę :) Składniki (10-12 sztuk): Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu Masa serowa: 400 g twarogu sernikowego (polecam Wieluń. Mój Ulubiony) 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu Wykonanie: Masa serowa : Twaróg przełożyć do miski, wsypać budyń
Healthy food explorerdodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i ponownie zmiksować. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka ale taka właśnie ma być. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciastem kruchym wylepić dno tortownicy i wylać na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym
Pieguskowa Kuchniawyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g
Kuchnia w czekoladzieKolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasemSkładniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: kilka plastrów świeżego ananasa Składniki na ciasto zagniatamy razem
NaKońcuJęzykajest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale. Sernik na kruchym cieścieSkładniki:ciasto: 1,5 szklanki mąki100 g margaryny5 łyżek cukru2 żółtkaszczypta soliłyżeczka cynamonu masa serowa:0,75 kg twarogu półtłustego15 dag cukru3 jajka2 łyżki budyniu w proszku1/4 kostki margarynycukier wanilinowy Wykonanie:- ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy
Smakołyki Berenikiczym się wzorowałam z tego bloga, to przepis na piankę. Receptura na kruche ciasto jest moja i jak już wspomniałam nie zamierzam jej zmieniać, pomysł na maliny zrodził się przypadkiem, a jedynym dodatkiem była lekka waniliowa pianka, która świetnie się komponuje z owocami. Nie dałam budyniu malinowego, lecz zastąpiłam go śmietankowym, jakoś lepiej mi pasuje. Poza tym w piance zmieniłam
Fabryka pomysłówtwistem, jeden z lepszych serniczków do popołudniowej kawy . Błyskawiczny do przygotowania, gdyż nie bawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag masła 2 łyżki cukru(...)Dr.Oetker 1 puszka mandarynek -300 ml ½ szklanki mleka w proszku 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 4 jajka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg
Wanilia i Kardamonśmietankę czy ugotować budyń i gotowe. Do tego proponuję świeże owoce do dekoracji. Składniki: 200 g masła schłodzonego 2 żółtka 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Do masła dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko ciasto. Przygotowujemy sobie foremki na kruche babeczki ( ja miałam duże
słodkie i nie tylko historie kulinarneciastami u mnie jest bardzo krucho. Ale cały czas staram się wszystkiego nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany(...)Kajmak podgrzewamy w puszce w kąpieli wodnej i smarujemy nim pierwszą warstwę herbatników. 3. Kładziemy drugą warstwę herbatników. 4. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując po 1 szklance mleka na opakowanie). Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników. 5. Układamy trzecią warstwę herbatników. 6. Żelatynę rozpuszczamy
Od łyżki do widelcaoleju rzepakowego -130g ksylitolu -2 łyżki wody Budyń -400ml mleka kokosowego -200ml mleka roślinnego (lub zwykłego) -2x budyń waniliowy -80g ksylitolu Krem budyniowo-orzechowy -ostudzony budyń -250g pasty z orzechów laskowych NUTURA -50-100ml mleka roślinnego (lub zwykłego) -80g orzechów laskowych KRUCHE BLATY 1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej(...)wymieszać mąki, kakao oraz sodę. 3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto
Candy PandasTarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)jajka kl. M 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet
Gotowanie...to proste !kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej.Składniki ciasta:- 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej- 250g zimnego masła- 3 łyżki ksylitolu lub cukru(...)szkl mielonego ksylitolu- 125g miękkiego masłaW misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem, dodać ser, jajko i budyń. dokładnie wymieszać.Składniki masy makowo-kokosowej: - 4/5 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru- 1 szklanka maku- 5 białek- 100g wiórków kokosowych- 1 łyżka mąki ziemniaczanejNa kruchy spód wyłożyć odsączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie.Wyłożyć na nie masę serową.Białka ubić na sztywną
Smaczne Zdrowepóźniej podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych herbatników 50g płatków migdałów (może być więcej(...)przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy
Kuchnia w czekoladziekruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego 400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia. Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i wylepiamy foremkę, wstawiamy do lodówki. W 100ml mleka rozpuszczamy saszetkę budyniu, pozostałe 300ml podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń(...)wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki. Gdy budyń będzie letni, układamy na nim maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny. Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt . To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik lub zabrać ze sobą idąc na spotkanie rodzinne - nie musimy się martwić o zwrot
Gotowanie i blogowaniebabeczki z masą serową, a dokładnie babeczki z kruchego ciasta budyniowego wypełnione gotowaną masą serowa. Babeczek nie dekorowałam jakoś szczególnie, bo same w sobie wyszły ładne i smaczne. Wystarczy ewentualnie odrobina cukru pudru do oprószenia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na korpusy: 1,5szkl. mąki tortowej 1 budyń śmietankowy 60g bez cukru 150g masła 0,5szkl cukru pudru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam
Waniliowe Improwizacje