odmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 100 g marcepana Dodatkowo
VioletoweKucharzeniestarta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki:Kruche ciasto200 g mąki pszennej3 łyżki soku z pomarańczystarta skórka z połowy pomarańczy100 g zimnego masłaszczypta soli1/4 szklanki brązowego cukru1 białko do posmarowania ciastaNadzienie1 budyń śmietankowy1,5 szklanki mleka1 łyżka masłastrata skórka z połowy pomarańczy1 żółtko300 g śliwek3 dojrzałe
Kulinarne przygody GatityPrzepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/3 szklanki oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy(...)Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Kocham CzekoladęSkładniki: CIASTO KRUCHE: mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, żółtka 5 sztuk "M", śmietana gęsta 1,5 łyżki, kakao 1 łyżka SERNIK: jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, serek twarogowy śmietankowy 1 kg, jogurt naturalny 200 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix, rabarbar(...)składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę, mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek siekaczką lub nożem połączyć składniki, zrobić kulę, podzielić na 3/4 i 1/4 ciasta, większą zawinąć w folię i do lodówki, do mniejszej dać kakao i szybko wyrobic ciasto, zawinąć w folię i do zamrażalnika jajka, cukier, cukier wanilinowy w robocie utrzeć do białości na dużych obrotach
W Mojej Kuchni LubięDelikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego Streamline Foods który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy OWOCOWA ROZKOSZ jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut. 2. W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać budyń wlać mleko oraz olejek krótko zmiksować aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy-tarta po upieczeniu ma być równa jak stół. 3. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy schłodzony spód, wstawić do nagrzanego
Wanilia i KardamonCytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa makowa(...)jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wylepiamy nim blaszkę
Nie tylko w kuchniSkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier
Luźna KuchniaCzas przygotowania: 25 minut Czas przyrządzania: 1h 10 min Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem By Piotr 27
Pogotujmy.plmoże ktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka(...)stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy. Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach
W kuchennym oknie Ewyśmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota , Asa , Iwona .. 800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g) 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
Moje domowe kucharzeniecukru pudru Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Dodatek: słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego lub powideł 100 g pokrojonych dość drobno orzechów włoskich wykonanie i pieczenie : ciasto kruche nakłuwamy widelcem i smarujemy połową dżemu i wykładamy bezę posypujemy orzechami pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni i studzimy Krem: 2 szklanki mleka 4 żółtka 3 łyżki mąki pszennej(...)szklanka cukru 200g masła Żółtka i mąki dokładnie roztrzepujemy w szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy żółtka i mąki roztrzepane w mleku. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. WYKONANIE: ciasto z bezą krem ciasto z bezą Smacznego
Domowe ciastaSKŁADNIKI : • kostka margaryny • 2,5 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanki cukru pudru • 100 ml oleju (2/5 szklanki) • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe
KUCHNIA POLSKA