kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:91/203)

Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 137

gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie nam urosła i nie była ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku(...)dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Na końcu wmiksowujemy wolno dosypywane budynie i olej. Piankę przekładamy na  spód. Na wierzch delikatnie wykładamy rabarbar - układamy ciasno przy sobie nie żałujemy. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem

Kubki smaku
Mazurek Paryski Wielkanocny 188

Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka z budyniową pianką 374

kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w oka mgnieniu. Składniki na kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 3 żółtka 4 łyżki cukru  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki rodzynek 2 łyżki rumu Składniki na piankę budyniową 3  białka 120 g cukru - 3/4 szklanki 1 op. budyniu waniliowego Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Przesiekać nożem z zimnym masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce, resztę zawiniete w folię wstawić na 30 minut do lodówki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 189

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę waniliową:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo:500 g malincukier puder do posypaniaDzisiaj zaprezentuję(...)aromatyczne... Po prostu rozpływa się w ustach. Jedyne czego nie mogę opisać - to smaku ciasta na drugi dzień - po prostu nie miało szansy przetrwać tak długo :)Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę składników i szybko zagnieść całość. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Świat Ciasta
Tarta rabarbarowa 170

tarty WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać żółtka, posiekane nożem zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Spód ciasta ponakłuwać widelcem(...)włożyć do piekarnika na 13 minut. Nadzienie: Rabarbar umyć, obrać z twardej skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietanę, dodać budyń i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać, żeby nie było grudek. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Obie masy delikatnie połączyć i wsypać rabarbar (trochę rabarbaru zostawić

Passions hobbies life
Tarletki z borówkami 133

Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami(...)złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 2-3 minut ciągle mieszając. Stygnący, ciepły budyń wylewamy na przestudzone tarletki. Dekorujemy owocami sezonowymi ;)Pychota

Lawendowe Niebo
Rabarbarowiec z pianką 127

pudru * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego * 1/2 szklanki oleju * 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić w kostkę. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą

Pobite gary Barbary
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 746

wanilią ( lub cukier waniliowy)- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g zimnego masła- 1/3 szkl ksylitoluWszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować do uzyskania zwartej kuli kruchego ciasta. Można również wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  ( poprzyduszać).  Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.Składniki(...)ksylitol. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać .Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE 74

znika w piorunowym tempie ;) Składniki na blachę prostokątną 30 x 37 cm: Ciasto kruche: * 3 szklanki mąki pszennej * 1 kostka (250 g) masła * 4 łyżki cukru pudru * 5 żółtek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść dłońmi ciasto. Podzielić je na 2 części (mniej więcej 60 i 40%), owinąć w folię aluminiową(...)miksera, dodać jajka, ponownie wymieszać. Wsypać budyń w proszku i cukier waniliowy a na końcu stopniowo dodawać twaróg, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzch poukładać brzoskwinie z puszki, (użyłam 2 puszki po 400 g) pokrojone na mniejsze kawałki. Z białek, które pozostały przy zagniataniu ciasta kruchego ubić sztywną pianę, na końcu dodać

Zrób to smacznie
Pleśniak z truskawkami 80

zrobiliśmy ciasto pleśniak z truskawkami . Na naszym blogu znajdziecie dwa przepisy na ciasto pleśniak , które zrobiliśmy z owocami z nalewki. Teraz użyliśmy świeżych truskawek, a do piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu nie opadła pod ciężarem ciasta i pozostała wysoka i puszysta. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami 500-600 g truskawek Kruche ciasto: 5 żółtek z jajek(...)wielkości L 2 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek z jajek wielkości L 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, odstawić do odsączenia, następnie usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na pół. Na blat przesiać mąkę pszenną i łyżeczkę proszku do pieczenia

niecodziennikpary
Rurki z masą budyniową 171

tylko bez likieru. Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki  1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki   Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem  2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru(...)kawowego  [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek

Moje domowe kucharzenie
TARTA BUDYNIOWO CYTRYNOWA + FILMIK 134

Tarta cytrynowo - budyniowa to pyszne ciasto, delikatne, smaczne z pysznym nadzieniem. Ożeźwiające idealne na ciepłe dni. Tartę przygotowałam w Trermomasterze II firmy Kalorik.  SKŁADNIKI :  100 g masła 1 jajko  200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru  1 łyżka soku z cytryny szczypta proszku do pieczenia(...)MASA :  6 jajek 250 ml śmietany 30 %  1 budyń waniliowy  3 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 3 cytryn skórka otarta z 1 cytryny PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta miksujemy w robocie aż powstanie kruche ciasto. 25 s/o 6. Ciasto wyjmujemy i rozkładamy na natłuszczonej formie do tarty o średnicy 28 cm.  Do dzbana robota

Kulinarne Fantazje Marioli
Krucha pianka z jeżynami 176

łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli ok 0,5 kg jeżyn lub malin Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i budyniem 123

żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dobrze wyrobione formujemy w kulę i zawinięte w folię lub woreczek wkładamy do lodówki na godzinę. Średniej wielkości, przygotowaną wcześniej tortownicę wykładamy przemrożonym ciastem, lepiąc dość wysoki brzeg (kurczy się przy pieczeniu). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zezłocenia (około 15-20 minut). Studzimy. 2. Masa Budyń gotujemy według przepisu

Kuchenna Kontrrewolucya
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 196

To ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Styropian 300

następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą

Moje domowe kucharzenie