nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy(...)kolor. Dodać mąki i 50 ml mleka. Zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę i mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Dodatkowo : świeże truskawki uprażone płatki migdałowe Budyń wyłożyć na chłodny spód kruchy. Udekorować truskawkami i płatkami migdałowymi (uprażonymi na suchej patelni). Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogśmietana kwaśna 4 łyżki SERNIK: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "XL", budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, cukier puder - ile potrzeba zimną margarynę, śmietanę i pozostałe składniki ciasta kruchego posiekać siekaczką lub nożem lub mikserem lub w robocie, ciasto podzielić na dwie części: mniejszą
W Mojej Kuchni Lubięracji dzisiejszego święta musicie mi to wybaczyć ;) Kakaowe kruche ciasteczka na Dzień Dziadka 220 g mąki orkiszowej jasnej 110 g ksylitolu lub cukru 1 łyżka kakao 100 g masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2-3 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka, opcjonalnie odcisnąć pieczątkę na każdym z nich. Piec w 180 stopniach
FitKotmiski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce(...)rozpuszczamy budynie. Do gotującej się masy serowej cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewamy mieszankę budyniową. Mieszając zagotowujemy i gotujemy ok 1 min. Masa powinna nam zgęstnieć. Nie przejmujmy się gdy w masie serowej powstaną małe grudki. Podczas jedzenia są one niewyczuwalne :). goracą masą będziemy przekładać blaty miodowe. składanie ciasta: Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy kruchy spód
Blog kulinarny S9.PLszklanki pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny 1 łyżka kakao Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Składniki na sernik : 1000 g sera białego dwukrotnie zmielonego 450 g cukru pudru 2 budynie śmietankowe bez cukru 8 jaj 130 g margaryny garść namoczonych w rumie * 50 ml (nie odsączamy) Margarynę miksujemy z cukrem(...)proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową i rodzynkami w rumie. Dodatkowo: słoik ( 200 g ) dżemu morelowego WYKONANIE: ½ ciasta kruchego dżem morelowy masa serowa ½ ciasta kruchego Pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia . Można polać polewą czekoladową J Smacznego
Domowe ciastaformy Przygotowanie: Ciasto kruche - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej(...)włożyć do zamrażalki. Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić. Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia
Ciastka - domowe słodkościSernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki! Składniki :Ciasto :* 100 g masła* 100 g cukru pudru* 225 g mąki pszennej* 1 jajkoMasa :* kg sera wiaderkowego* 150 g masła* 1,5 szklanki cukru* 7 jajek* budyń waniliowy* szczypta soli
Magiczne Życie Martytemu nabierze delikatności. Po upieczeniu ułóż na talerzyku obok porcji ciasta kulkę lodów waniliowych: ich smak wspaniale komponuje się z cynamonowym aromatem. Wolisz bitą śmietanę? Wykorzystaj do niej sosy do deserów . Do szarlotki na ciepło idealnie pasuje polewa wiśniowa – możesz użyć jej zamiast lodów. A może sos czekoladowy ? Gdy ciasto ostygnie, możesz bez problemu podgrzać je w piekarniku. Pieczone jabłka(...)sokiem owocowym, polewą… Wykorzystaj sosy do deserów, by ozdobić budyń i nadać mu ciekawy smak. Sos malinowy idealnie pasuje do budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym . Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu. (function(hrxfmflw, nrzkxvrl, tcxghsxu, xahmxuhn, seydmmsb, odphggey){ seydmmsb = nrzkxvrl.createElement
Słodkie okruszkiłyżki cukru trzcinowego, · 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego, · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować margaryną i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia
Moniki SmakołykiCiasto przeznaczone na dużą blachę 24 x 35 ciasto kruche składniki (wszystkie składniki dajemy do jednej miski) 15 dag cukru kryształu 15 dag margaryna roztopiona 30 dag mąki tortowej 2 jajka cale 2 łyżeczki proszku do pieczenia wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i rozwałkować lub rękami rozłożyć ciasto na blaszce, a potem na to wylewamy masę serową i pieczemy(...)przygotowanie Jajka rozdzielamy – osobno białka, żóltka ucieramy ze szklanką cukru, potem dodajemy ser i śmietanę na końcu budynie, mąkę ziemniaczaną. Potem białka ubijamy na sztywno dodajemy końcówkę cukru, jak już jest gotowa wymieszać z masą serową i wylać na kruche ciasto i pieczemy
Moje Wyrobyłatwe do przygotowania kruche ciasto z wiśniami, pianką budyniową i kruszonką. Idealna propozycja na popołudniowy deser. Trzeba korzystać z dostępności wiśni, ponieważ sezon na nie jest dość krótki, a wszelkie ciasta i desery z ich dodatkiem są wyśmienite. Ciasto nie jest zbyt słodkie i dlatego kwaskowate wiśnie, idealnie do niego pasują. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)żółtek Pianka wiśniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (np. Kujawskiego) Dodatkowo: 500 g wiśni cukier puder do posypania Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części
Świat Ciastamiąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :) Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów 2/3 kostki zimnego masła(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: składniki zagnieść i wstawić do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić
Amatorka kuchennaCiasto miodowe z kawałkami jabłek, z budyniowym kremem chałwowym oraz polewą czekoladową. To kolejna propozycja na niedzielny lub świąteczny wypiek. Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień
Smaki Na Talerzuśród przepisów . Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem : 2 żółtka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 700 ml mleka 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy(...)Wykonanie : Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść ciasto , podzielić na pół , zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut. 2 duże blaszki wyłożyć spód papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki. Wierzch ciasta posmarować 1 słoiczkiem powideł . Białka na bezę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na końcu
Sama słodycz i szczypta chili