każdym robotem, to jakby połączenie ciasta kruchego z ucieranym, choć jednak bardziej w stronę kruchego. Pomysły na ciasto z owocami : Ciasto biszkoptowe z owocami Szybkie ciasto z owocami Proste ciasto z rabarbarem Ciasto ucierane z owocami Ciasto z owocami Ciasto z rabarbarem - składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 180 g zimnego masła 2 jaja 1 szklanka jogurtu(...)Warstwa serowa: 800 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka, ale raczej o zwartej konsystencji) 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki cukru 200 g śmietanki 30 % Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 g masła Warstwa owocowa - przygotowanie: Ciasto kruche z rabarbarem zaczynamy od przygotowania warstwy owocowej. Pokrojony rabarbar wkładamy do rondelka i podgrzewamy przez 7 minut
MamaOskarkaminut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie i na brzegach formując ręką, nakłuć widelcem(...)ciasta rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków
W Mojej Kuchni Lubięsię? Kruche ciasto z truskawkami Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 35 cm Kruche ciasto 425 g pszennej mąki 250 g masła, zimnego 30 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek ¼ łyżeczki soli Pianka budyniowa 5 białek 200 g cukru 1 budyń waniliowy, waga 40 g 4 łyżeczki ziemniaczanej mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 125 ml oleju(...)mąkę, budyń i na końcu olej. Wyłóż piankę na ciasto i rozprowadź równomiernie. Oczyść truskawki, przekrój na pół jeśli są duże i wciśnij w piankę. Zetrzyj mniejszą porcję ciasta na piankę i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz ciasto przez 40 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kawałki. Smacznego! Spara Spara Spara Spara The post Kruche ciasto
codojedzeniaowoce dziko rosnące i mogą stać się źródłem zakażenia groźnymi pasożytami. Inspiracją powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie tu . Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g masła+do wysmarowania formy 2 żółtka Budyń: 1 opakowanie budyniu niesłodzonego śmietankowego lub waniliowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 500 ml mleka Owoce(...)łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Delikatnie je rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i w razie potrzeby podsypujemy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżek masy budyniowej 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej Przygotowanie: Schłodzone kruche ciasto (zagniatamy ok.1/2 masła, 1 szklanka mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia), ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto kataifi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym(...)wyszły 2 blaty z tego ciasta. Jeden pokruszyłam na wierzch ciasta Masa budyniowa: 1 szklankę mleka mieszamy trzepaczką z żółtkami, cukrem,cukrem waniliowym,mąkami. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z żółtkami. Gotujemy chwilę mieszając. Powinien powstać budyń. Ugotowany budyń studzimy. Zupełnie zimny budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej ( z zimnym masłem prosto
Bon appetit mon amiedekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto(...)posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść jednolite kruche ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka z grubym
Świat CiastaWitajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem
kruche babeczkitwarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta
Fabryka pomysłóworaz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń, wszystko krótko wymieszać(...)miksować długo aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza –wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 50 minut. Wystudzić. PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka wlać 3 łyżki śmietany kremówki podgrzać cały czas mieszając
Wanilia i Kardamonpieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.Na cieście rozsmarować dżem lub powidła(...)dżem wyłożyć owoc.Ciasto kakaowe zetrzeć na wyłożone owoce (lub pokruszyć na kawałki).Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.Smacznego
Walijskie Pichceniekruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość 4 mm i wykrawamy kółka przy pomocy foremek. Następnie wyklejamy ciastem foremki na babeczki, które uprzednio posmarowaliśmy tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich pokrywki do babeczek. Foremki z ciastem(...)oraz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i masło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Ciepłym budyniem
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny. Składniki , forma na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 300 g mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki(...)puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem
Moniki Smakołykijakiej formie. Nie marnuj czasu! Idź i upiecz ciasto! Składniki na kruche ciasto: 3żółtka 125gram (pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego(...)śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz
U Fiolkijakiej formie. Nie marnuj czasu! Idź i upiecz ciasto! Składniki na kruche ciasto: 3żółtka 125gram (pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego(...)śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz
Fiolka w kuchniszklanki śmietany 2 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe cukier waniliowy Ser mieszamy z budyniem. Żółtka i jaja miksujemy z pudrem, dodajemy ser i stopniowo: olej, śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki WYKONANIE: ciasto kruche nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut wykładamy masę makową wykładamy ½ masy
Domowe ciasta