dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto(...)posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść jednolite kruche ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka z grubym
Świat CiastaWitajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem
kruche babeczkitwarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta
Fabryka pomysłóworaz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń, wszystko krótko wymieszać(...)miksować długo aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza –wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 50 minut. Wystudzić. PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka wlać 3 łyżki śmietany kremówki podgrzać cały czas mieszając
Wanilia i Kardamonpieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.Na cieście rozsmarować dżem lub powidła(...)dżem wyłożyć owoc.Ciasto kakaowe zetrzeć na wyłożone owoce (lub pokruszyć na kawałki).Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.Smacznego
Walijskie Pichceniekruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość 4 mm i wykrawamy kółka przy pomocy foremek. Następnie wyklejamy ciastem foremki na babeczki, które uprzednio posmarowaliśmy tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich pokrywki do babeczek. Foremki z ciastem(...)oraz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i masło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Ciepłym budyniem
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny. Składniki , forma na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 300 g mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki(...)puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem
Moniki Smakołykijakiej formie. Nie marnuj czasu! Idź i upiecz ciasto! Składniki na kruche ciasto: 3żółtka 125gram (pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego(...)śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz
U Fiolkijakiej formie. Nie marnuj czasu! Idź i upiecz ciasto! Składniki na kruche ciasto: 3żółtka 125gram (pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego(...)śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz
Fiolka w kuchniszklanki śmietany 2 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe cukier waniliowy Ser mieszamy z budyniem. Żółtka i jaja miksujemy z pudrem, dodajemy ser i stopniowo: olej, śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki WYKONANIE: ciasto kruche nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut wykładamy masę makową wykładamy ½ masy
Domowe ciastapapierze. Niestety papier do wypieków wyszedł. Pomieszało to trochę moje plany. Postanowiłam wykorzystać metalowe foremki do babeczek. Rozwałkowałam kulki ciasta na małe okręgi. Wyłożyłam na nie budyń. Część zlepiłam w pierożki, część zawinęłam jak "sakiewki", a jedną potraktowałam jak kruchą babeczkę ;) I stąd cudaki - wyszło 9 drożdżówek, każda inna. Odstawiłam na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekłam przez
Kuchnia po mojemuskładniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej125 g margaryny1 żółtko 1 łyżka cukru pudruszczypta solinadzienie1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)3/4 l mleka3 łyżki cukruśliwki węgierki ok 12 szt3 figiZe składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować
Monia miesza i gotujeBlachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut. Masa serowa: * 1 kg twarogu we wiaderku (użyłam twarogu Wieluń "Mój ulubiony" ) * 2 jajka * 4 żółtka * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 budynie śmietankowe * 2 szklanki mleka * pół szklanki oleju Wykonanie(...)Kolejno zmniejszyć obroty miksera do minimum i mieszając dodawać na zmianę po łyżce twarogu i odrobinę mleka. Czynność wykonywać do wykorzystania składników. Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Pod koniec pieczenia sernika przygotować piankę bezową. Po upieczeniu sernika piekarnik zmniejszyć do 150'C. Pianka bezowa: * 6 białek
Zrób to smaczniebabki jajowatej (lub mielonego lnu) Budyń kokosowy -500ml mleka kokosowego tłustego -300ml wody -150-180g ksylitolu -40g wiórków kokosowych -2 budynie bez cukru (po 40g) Dodatkowo -pasta/miąższ z kokosa + 50g mleka kokosowego -wiórki kokosowe (do posypania) -kokosowe praliny (u nas proteinowe kulki kokosowe z migdałem Feel Fit ) KRUCHY SPÓD 1. Skrobię, mąki i proszek(...)ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia. 8. Pastę kokosową podgrzać i połączyć
Candy Pandasskładniki na ciasto kruche: 100 g masła 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli wykonanie: Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min do lodówki. Blachę o wymiarach 24,5×40,5 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy(...)thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej, budyń i ser, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na pianę i łyżką drewnianą łączymy delikatnie z masą serową. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche i pieczemy w piekarniku w temp. 160 -170 st. C ok. 50 min. składniki na masę kokosową
Domowy Smak Jedzenia