kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:90/203)

Sernik domowy na kruchym cieście 214

przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 całe jajko 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 5 całych jaj bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną cały budyń waniliowy- na 500 ml mleka 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego

KreatywnePiny
JOGURTOWY SERNIK CYTRYNOWY 164

Jest wybitnie smaczny.  Składniki na ciasto kruche: 1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 budynie 1 cytryna 6 jaj Ciasto posiekać nożem

Słodki Zakątek
Styropian 91

Udało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli 550 g śmietany pół szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 3 białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól,  żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika

Na moim talerzu
Styropian 164

Udało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli 550 g śmietany pół szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 3 białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól,  żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika

NA MOIM TALERZU
Seromakowiec 135

wersji bez spodu i polewy, ale można go przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko(...)head')[0];head.appendChild(script); Masa serowa Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukry i ucieramy mikserem na puszysty i jasny kogel-mogel. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Dorzucamy budyń, mleko i sok cytryny. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć także foremki kwadratowej lub podłużnej

Analiza Smaku
Tarta z lemon curd i bezą – przepis 79

cukru Tarta z lemon curd i bezą Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche. Masło, mąkę, żółtko i cukier zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30min. Schłodzone ciasto wałkujemy (polecam wałkować przez folię spożywczą). Formę do tarty o wymiarach 27cm wyklejamy po brzegi ciastem. Gotowe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą(...)mocy palnika i mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa o konsystencji budyniu ( ok 10minut). Gotowy krem przecieramy przez sito aby był gładki, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną i lśniącą pianę Lemon curd układamy na kruchym cieście następnie kładziemy bezę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Księga-Smaku
Sernik z jogurtów greckich z jagodami i kruszonką... 819

jogurtów greckich  z jagodami i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jogurty greckie (340 g) 2 budynie śmietankowe (proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki jagód 1 łyżeczka(...)mąki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dosypujemy po trochu cukier puder i cukier waniliowy, następnie

Pelusiowa Kuchnia
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 424

gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka(...)duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij an sztywno, dodaj

SMYKWKUCHNI
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 380

kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej:- 1kg gęstego sera z wiaderka- 1szkl ksylitolu (lub cukru)- 170g miękkiego masła- 6 jaj- 1 budyń śmietankowy bez cukru- kilka kropli olejku śmietankowegoMiękkie masło utrzeć z ksylitolem(...)Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami biały ser. Na końcu dodać kilka kropli olejku śmietankowego i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać.Gotową masę serową wylewamy na kruchy spód i wkładamy do nagrzanego do 150*C piekarnika. Pieczemy 20 minut na termoobiegu a następnie przełączamy na program góra-dół i dopiekamy. Łączny czas pieczenia ok.95 minut.Ja piekłam

Smaczne Zdrowe
KAKAOWE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM 79

samo szybko znikają! Wypróbuj już dziś przepis na kakaowe babeczki z chałwą. Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki) 2 łyżki kakao 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 kostka masła 3 szklanki mleka 300g ulubionej chałwy Ponadto: wiśnie nektarynka(...)foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Na koniec pokruszoną chałwę. Krem nakładamy na kruche spody. I dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego

Słodki Zakątek
Jabłecznik z masą z jabłek i kisielu 124

Ciasto – pyszne, bardzo ładnie wygląda. Kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z żurawiną na jaglanym cieście 337

ponieważ lubię sprawiać mu przyjemność, także kulinarną, to upiekłam kolejną wersję tego ciasta. Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie. A może upieczecie jabłecznik z budyniem ? Taka wersja szarlotki też bardzo smakowała mojemu Żarłoczkowi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makowiec z serowym nadzieniem 141

Zmodyfikowany przepis z bardzo starego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też  na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa(...)łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 żółtko Ponadto: Powidła śliwkowe 1 łyżka kakao 8 dużych łyżek cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3/4 l mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną, wlać na wrzątek, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Ostudzić. W tym czasie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie, włożyć do lodówki

Praktyczna pl
Sernik gotowany 181

łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze(...)cały czas mieszać, aby masa serowa się nie przypaliła. Budyń rozrobić z mlekiem i dodać do gotującego sera, pogotować jeszcze chwilę cały czas mieszając. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy spód i wylać na niego połowę gorącej masy serowej a następnie przykryć drugim kruchym krążkiem, wylać na niego drugą część ciasta i całość przykryć ostatnim ciastem. Po wystygnięciu sernik włożyć

Na słodko lub wytrawnie
Sernik gotowany 235

budyń, u mnie śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło - 20 dag sok z połowy cytryny Składniki na ciasto na spód : 30 dag mąki, ja dałam 15 dag krupczatki i 15 dag zwykłej pszennej 10 dag cukru  3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła Przygotowanie : Z mąki, masła, proszku i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam(...)garnuszku ze szklanką mleka rozmieszałam budyń i mąkę ziemniaczaną, wlałam do masy serowej i ciągle mieszając zagotowałam Po wystudzeniu ( ale nie całkowitym ), masę ostrożnie przelałam dużą łyżką na wystudzone ciasto, udekorowałam. Pozostawiałam do zupełnego zastygnięcia. Moje uwagi : Ciasto należy upiec w takiej foremce by masę serową można było całkowicie przelać na ciasto. Moja foremka była za mała i pozostałą masę

Proste Potrawy