Truskawkowe Mojito - zapowiedź konkursu 149Już niedługo na blogu zorganizuję KONKURS , w którym do rozdania będę miała książki kulinarne "Życie jest słodkie z cukrem królewskim" :) Znajdują się tam przepisy na drinki, ale też pyszne słodkości. Żeby Was zachęcić do wzięcia udziału, przetestowałam jeden z przepisów - Truskawkowe Mojito ! Już niedługo książka może być Twoja :) Poniżej możecie zobaczyć o czym mówię ! Potrzebujesz: łyżeczkę cukru trzcinowego, kieliszek białego
Mój Smak na Życie
Pierniczki Katarzynki 228chciał poznać piekarza, który przygotował ten przysmak. Ten przyznał się, że oprócz umiejętności w ten wypiek włożył też miłość do Katarzyny. Król ogłosił więc zaręczyny młodych, Bogumiła mianował królewskim piernikarzem, a upieczone ciastka "katarzynkami". Według innego podania katarzynki są dziełem Katarzyny, córki toruńskiego młynarza. Podczas, gdy dziewczyna przygotowywała specjalne smakołyki na przyjazd króla, pszczoły podpowiedziały jej, aby dodała do ciasta
Pełny talerz
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę, czyli pierniczki "last minute" 202się do jedzenia i dekorowania od razu po wystudzeniu, jednak pełnię smaku zyskują po 2-3 dniach. Smacznego! A tak wyglądają po zarwanej nocce i mojej pierwszej dekoracji lukrem królewskim ;) Przepis dodaję do akcji
Pełny talerz
Świąteczne babeczki z choinką 258ostudzenia. Dekoracja 8-10 paluszków ok. 30-40 g ciemnej czekolady 120 g zielonej lub białej czekolady kolorowe drobne perełki, gwiazdki itp. kilka łyżek białego lukru (zużyłam lukier królewski po ozdabianiu pierniczków, ale może też być zwykły) 4 łyżki drobnych wiórków kokosowych Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Paluszki posmarować czekoladą (np. za pomocą pędzelka), odłożyć w odstępach do zastygnięcia
Pełny talerz
pizza na szybko na cieście francuskim... 244cebulę i czosnek piekarnik nagrzać do 180C, blaszkę ustawić na 3 poziomie, nadmuch gorącego powietrza, 20 minut - z 3 minuty przed końcem posypać wierzch pizzy startym żółtym serem, użyłam królewski pizzę kroić na porcje ciut przestudzoną, spód ciasta jest cienki i chrupiący.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 323słodkości:) Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka
karmelowy
ROLADA SZPINAKOWA Z SERKIEM 474rolada jest świetnym pomysłem dla tych, których liczą kalorie i są na diecie odchudzającej. Świetnym dodatkiem do środka może być jeszcze wędzony łosoś – rolada szpinakowa zyska wtedy iście królewski charakter. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * szpinak mrożony, rozdrobniony – 450 g * czosnek – 3 ząbki * masło – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * jajko – 4 szt * sól, pieprz
Ostra na Słodko
Kawa po królewsku 220Kawa po królewsku, to mała filiżanka espresso z puszystą, delikatną pianką z kogla - mogla i odrobiną delikatnej nuty wanilii i ostrej papryki. Uwaga: Ze względu na obecność w kawie surowych żółtek nie zalecana jest do podawania dla kobiet w ciąży. Składniki: filiżanka espresso- mała filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy 2 żółtka 2 łyżki cukru odrobina ekstraktu z wanilii szczypta czerwonej
KreatywnePiny
Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki 280maśle z czosnkiem i pietruszką smakują wybitnie, są proste w przygotowaniu, najlepiej smakują z pieczywem podane na gorąco. składniki na 2 porcje opakowanie mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól przepis Rozgrzewamy masło na patelni, układamy rozmrożone krewetki, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, po chwili wrzucamy posiekaną natkę
Smakowite Dania
Wielkanocne ciasteczka 233lodówki na 30 min . Piec w temperaturze 170 stopni od 10 do 12 min w zależności od piekarnika do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasteczka po ostygnięciu można dekorować lukrem królewskim lub masą cukrową
Wypieki Uli
Ciasto kokosowe z pianką i owocami 271nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe A dzisiaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 260nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam - mieszam ją z barwnikami, a następnie wycinam dekoracje, które przyklejam do masy za pomocą lukru królewskiego (cukier puder+białko). Udekorowany tort gotów jest do spożycia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
MASA CUKROWA OD A DO Z 230cienko wałkuję. Wycinam za pomocą specjalnych wykrawaczek wzory, można też poddać się lepieniu figurek lub innych dekoracji - masa cukrowa jest jak plastelina. Przyklejamy ozdoby za pomocą gęstego lukru królewskiego (białko + cukier puder). PRZECHOWYWANIE: Masę cukrową przygotowaną wcześniej najlepiej przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie, szczelnie zawiniętą w spożywczą folię. W ten sposób stwardnieje. Można tak również przechowywać resztki masy
W kuchni Karmel-itki
Polędwiczki z kurczaka z boczniakami królewskimi w kremowym sosie 481Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 400 g polędwiczek z kurczaka 3 boczniaki królewskie 1 szalotka 200 g śmietanki kremówki 30% 50 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Na początek marynujemy polędwiczki z kurczaka. Mięso myjemy
kulinarnyJa
Ratatouille wg. Magdy Gessler 372minut. Dodać łyżeczkę papryki słodkiej, aby danie nabrało koloru. Podawać ze świeżą bagietką, posypane koperkiem i wiórkami parmezanu (nie miałam parmezanu, więc użyłam ser żółty taki jaki miałam, czyli królewski sierpc). The post Ratatouille wg. Magdy Gessler appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja