Kolejna podpowiedź na smakołyki na świąteczny stół! Sernik królewski z bezą, czekoladą i pistacjami! Wypróbujcie koniecznie! PRZEPIS KLIK ZAPRASZAM NA FANPAGE SMYKWKUCHNI NA FACEBOOKU
SMYKWKUCHNIdeserów 30% - 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef! - 9g żelatyny w proszku - szczypta mielonej gałki muszkatołowej Bakalie: - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek Panna cotta: Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka
Sajkofanka smakucukrem waniliowym. Dekoracja: Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce po wcześniejszych pichceniach). Kilka okrągłych cukiereczków z nadzieniem (ale nie płynnym) lukier królewski do sklejenia Ciasto kruche rozwałkować i wyciąć z nich kwadraty, na płyty nagrobkowe, aż głupio mi to pisać :), i zrobić ręce i nogi ( U mnie mało foremne, ale to były
Moje pyszne gotowanieŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje
Codzienna kuchnia niecodziennaRolada piernikowa Piernik niezawodny Keks Keks wieczny Brazylianka Kilimandżaro Ciasto cappucino Wuzetka Szarlotka królewska Sernik migdałowy Sernik stracciatella
Sto kolorów kuchniwystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem. Lukier królewski: 1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce) 200-250 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki (ewentualnie, najlepiej w żelu lub proszku) Białko ucierać
Food Squaretrochę płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety. Obracamy. Powtarzamy czynność i już ryby maja łuski. Jeszcze ogon z cebuli i oko z marchewki i krzyżówka piranii z karpiem królewskim jak żywa. Do tego ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty. Mniam, mniam... Smacznego
Maminek kulinarnyNastępnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiczekoladowe Mikołaje - wszystko komponowało się w idealną całość. Jeszcze tylko kilka dni, i zupełnie o niej zapomnę... Troszkę taki nostalgiczny wpis mi wyszedł. Cóż... Kolejny będzie weselszy. Na osłodę - królewski deser. Pyszny. Idealny. Creme brulee w nowej (przynajmniej dla mnie) jaśminowej odsłonie. Wodę jaśminową kupiłam już jakiś czas temu, i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Kupiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyznaję się bez bicia - to jeden z moich ulubionych gatunków. Miłość i zdrada, bohaterowie czarni i biali, a wszystko skrzy się od złota na królewskim dworze. Według mojej Babci tego typu książki nie mają absolutnie żadnej wartości, C. patrzy na mnie z lekkim politowaniem, jak z wypiekami na twarzy opowiadam mu o nieszczęśliwe zakochanej w trubadurze księżniczce. A ja daję
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyła...? Nie wiem, bo tortu od Sowy nie jadłam już chyba z sześć lat... W każdym razie - te torty, choć nadal piekielnie słodkie, były pyszne. Szwarcwaldzki, czy mój ukochany królewski, pojawiały się na naszym stole najczęściej. Wszyscy za nimi szaleliśmy, i choć wypełniały szybko, nie potrafiłam sobie odmówić. A może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserdecznie dosyć. Niemniej jednak w końcu chwila wytchnienia- czas na przyjemności i zjedzone w spokoju śniadanie jako nagroda za przetrwanie ciężkiego tygodnia- czy zasłużona to się okaże, ale iście królewska i pyszna na pewno! Nie oszukujmy się- posiłek, na rzecz którego pierwszy raz od kilku miesięcy rezygnuję z owsianki, musi być idealny . Moje tradycyjne, ukochane śniadanie ( KLIK ) poprzeczkę stawia bardzo
peanutbuttermonsterdomu,dlatego często pojawia się w postaci rożnych past. Dzisiaj proponuję tuńczyka z twarogiem , ogórkiem i jakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj: Chlebek wiejski SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka majonezu odrobina musztardy 3 jajka pół pęczka szczypiorku 10 dag. lekkiego twarogu jeden większy
W kuchennym oknie EwyBiały lukier na święta Lukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem
Ciastkozercyciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią. Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu . Na podaną ilość ciasteczek wystarczy połowa lukru podana w przepisie - a więc z jednego jajka. Gotowy lukier przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone ciasteczka. Smacznego
Ciastkozercy