królewski - 1274 przepisów (strona:64/85)

Świąteczny sernik z bezą! 172

Kolejna podpowiedź na smakołyki na świąteczny stół! Sernik królewski z bezą, czekoladą i pistacjami! Wypróbujcie koniecznie! PRZEPIS KLIK ZAPRASZAM NA FANPAGE SMYKWKUCHNI NA FACEBOOKU

SMYKWKUCHNI
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 235

deserów 30% - 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef!  - 9g żelatyny w proszku - szczypta mielonej gałki muszkatołowej  Bakalie:  - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta mielonego imbiru i kardamonu  - miód gryczany 120ml  - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek   Panna cotta:  Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka

Sajkofanka smaku
Waniliowe cmentarzysko 176

cukrem waniliowym. Dekoracja: Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce po wcześniejszych pichceniach). Kilka okrągłych cukiereczków z nadzieniem (ale nie płynnym) lukier królewski do sklejenia Ciasto kruche rozwałkować i wyciąć z nich kwadraty, na płyty nagrobkowe, aż głupio mi to pisać :), i zrobić ręce i nogi ( U mnie mało foremne, ale to były

Moje pyszne gotowanie
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 229

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepisy Świąteczne 180

Rolada piernikowa        Piernik niezawodny       Keks  Keks wieczny             Brazylianka Kilimandżaro Ciasto cappucino Wuzetka Szarlotka królewska Sernik migdałowy Sernik stracciatella

Sto kolorów kuchni
Wielkanocne babeczki 154

wystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w  180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem. Lukier królewski: 1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce) 200-250 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki (ewentualnie, najlepiej w żelu lub proszku) Białko ucierać

Food Square
Kotlety rybne 192

trochę płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety. Obracamy. Powtarzamy czynność i już ryby maja łuski. Jeszcze ogon z cebuli i oko z marchewki i krzyżówka piranii z karpiem królewskim jak żywa. Do tego ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty. Mniam, mniam... Smacznego

Maminek kulinarny
Świąteczne pierniczki 231

Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Poświątecznie marudzenie. Creme brulee na pociechę. I książka 105

czekoladowe Mikołaje - wszystko komponowało się w idealną całość. Jeszcze tylko kilka dni, i zupełnie o niej zapomnę... Troszkę taki nostalgiczny wpis mi wyszedł. Cóż... Kolejny będzie weselszy. Na osłodę - królewski deser. Pyszny. Idealny. Creme brulee w nowej (przynajmniej dla mnie) jaśminowej odsłonie. Wodę jaśminową kupiłam już jakiś czas temu, i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Kupiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babska lektura, czyli romans historyczny 98

Przyznaję się bez bicia - to jeden z moich ulubionych gatunków. Miłość i zdrada, bohaterowie czarni i biali, a wszystko skrzy się od złota na królewskim dworze. Według mojej Babci tego typu książki nie mają absolutnie żadnej wartości, C. patrzy na mnie z lekkim politowaniem, jak z wypiekami na twarzy opowiadam mu o nieszczęśliwe zakochanej w trubadurze księżniczce. A ja daję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 203

była...? Nie wiem, bo tortu od Sowy nie jadłam już chyba z sześć lat... W każdym razie - te torty, choć nadal piekielnie słodkie, były pyszne. Szwarcwaldzki, czy mój ukochany królewski, pojawiały się na naszym stole najczęściej. Wszyscy za nimi szaleliśmy, i choć wypełniały szybko, nie potrafiłam sobie odmówić. A może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rum, cynamon i kardamon- aromatyczny omlet śniadaniowy z serkiem wiejskim 139

serdecznie dosyć. Niemniej jednak w końcu chwila wytchnienia- czas na przyjemności i zjedzone w spokoju śniadanie jako nagroda za przetrwanie ciężkiego tygodnia- czy zasłużona to się okaże, ale iście królewska i pyszna na pewno! Nie oszukujmy się- posiłek, na rzecz którego pierwszy raz od kilku miesięcy rezygnuję z owsianki, musi być idealny . Moje tradycyjne, ukochane śniadanie ( KLIK ) poprzeczkę stawia bardzo

peanutbuttermonster
Smaczna pasta z tuńczyka 289

domu,dlatego często pojawia się w postaci rożnych past. Dzisiaj proponuję tuńczyka z twarogiem , ogórkiem i jakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj:  Chlebek wiejski SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka majonezu odrobina musztardy 3 jajka pół pęczka szczypiorku 10 dag. lekkiego twarogu  jeden większy

W kuchennym oknie Ewy
Biały lukier na święta 306

Biały lukier na święta   Lukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem

Ciastkozercy
Serduszkowe ciastka - lizaki 190

ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią. Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu . Na podaną ilość ciasteczek wystarczy połowa lukru podana w przepisie - a więc z jednego jajka. Gotowy lukier przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone ciasteczka. Smacznego

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania