królewski - 1274 przepisów (strona:66/85)

Rosół II 330

Kochani - rosół podano. Jak ugotować pyszny rosół? Już kiedyś pisałam , że gotowanie tej królewskiej zupy trzeba celebrować, im mniej się będziemy spieszyć, tym będzie pyszniejsza i mniej mętna.  Dlatego polecam, rozpocząć gotowanie rosołu tuż po sniadaniu :) Nie spieszmy się, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy: Składniki

Smaki Edyty
Choinki z piernika 182

ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w  to  miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 344

szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 232

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 216

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 151

sous vide, czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w  gorącej wodzie. Halibut przygotowany tą metodą był rewelacyjny.     Po królewskiej uczcie wieńczącej warsztaty udaliśmy się na wrocławski Rynek zobaczyć stoiska z regionalnymi europejskimi przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu

Kulinarne przygody Gatity
BURGERY BURACZANE. 184

zbierają nektar z dojrzałych kielichów. Jesień kocham za kolory. Choć i latem jest ich tak mnogo, to właśnie jej następczyni oczarowuje mnie złotem, czerwienią i brązem, barwami niczym królewskie szaty. Uroczy szelest pod nogami, lśniące kasztany i ludziki, które pomimo swojego wieku, nadal uwielbiam tworzyć. Rozbudza się wtedy we mnie prawdziwe dziecko. Zima. Kiedy pierwsze płatki zaczynają wirować w powietrzu

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 176

czasu na przygotowywanie przed Świętami przepisów na bloga, ale serników znajdziecie tutaj całkiem sporo, bo piekę je nie tylko "od święta". Po Wielkanocy pewnie dołączy do nich jeszcze sernik królewski, bo mam zamiar upiec go jutro albo pojutrze, opierając się o najpopularniejszy przepis na blogu - numer jeden na poniższej liście. Jeżeli jeszcze nie podjęliście decyzji, co upiec na Wielkanoc

Kraina Tysiąca Smaków
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 307

kulinarnej w te rejony. Zapraszam do wypróbowania krewetek w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake mojego pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego

Wyprawy kulinarne
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2272

jego zdolność) postanowiłam poszukać jakiejś fajnej przekąski na przyjęcie rodzinne. W końcu sprostanie gustowi teściowej to nie lada wyzwanie, zwłaszcza, że mój łasuch po kimś musiał odziedziczyć to iście królewskie podniebienie. Wracając do tematu przyjęcia i przekąsek postanowiłam poświęcić trochę czasu i poszukać nowego przepisu w internecie. Nie bardzo lubię to zajęcie gdyż przeglądanie tylu zdjęć z słodkościami doprowadza mnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Owoce morza w tempurze 187

olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi

Tajskie smaki
Serowe pączki nadziewane frużeliną 186

stron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim , lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego. The post Serowe pączki nadziewane frużeliną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pub Św. Michał - opinia 162

zdecydowaliśmy się na lane piwa Magnus i Jagiełło (po 6,90). Na pożegnanie dostaliśmy po kieliszku miodu pitnego. Druga wizyta miała się odbyć pod znakiem burgera i szaszłyka królewskiego. Niestety o ile burger (19,90 zł) był dostępny, to szaszłyki się już skończyły. W zamian Mąż zdecydował się na żebro św. Michała (19,90 zł). Po raz kolejny otrzymaliśmy czekadełko

Pasja Smaku
No i co, że barszcz z papierka 159

pozostało w nim przez ok. 40-50min. Pod koniec czasu sprawdziłam jeszcze patyczkiem stan upieczenia.  Rumiany, kminkowy, lekko rozdarty kulebiak na świątecznym stole prezentował się iście królewsko... Przepis znalazłam  tutaj

bastalena