królewski - 1274 przepisów (strona:66/85)

Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką 446

zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.  Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól,  kolorowy  pieprz  Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny 150 ml majonez bezglutenowy

głodny alergik
Rosół II 328

Kochani - rosół podano. Jak ugotować pyszny rosół? Już kiedyś pisałam , że gotowanie tej królewskiej zupy trzeba celebrować, im mniej się będziemy spieszyć, tym będzie pyszniejsza i mniej mętna.  Dlatego polecam, rozpocząć gotowanie rosołu tuż po sniadaniu :) Nie spieszmy się, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy: Składniki

Smaki Edyty
Choinki z piernika 179

ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w  to  miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 341

szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 228

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 211

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 150

sous vide, czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w  gorącej wodzie. Halibut przygotowany tą metodą był rewelacyjny.     Po królewskiej uczcie wieńczącej warsztaty udaliśmy się na wrocławski Rynek zobaczyć stoiska z regionalnymi europejskimi przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu

Kulinarne przygody Gatity
BURGERY BURACZANE. 181

zbierają nektar z dojrzałych kielichów. Jesień kocham za kolory. Choć i latem jest ich tak mnogo, to właśnie jej następczyni oczarowuje mnie złotem, czerwienią i brązem, barwami niczym królewskie szaty. Uroczy szelest pod nogami, lśniące kasztany i ludziki, które pomimo swojego wieku, nadal uwielbiam tworzyć. Rozbudza się wtedy we mnie prawdziwe dziecko. Zima. Kiedy pierwsze płatki zaczynają wirować w powietrzu

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 171

czasu na przygotowywanie przed Świętami przepisów na bloga, ale serników znajdziecie tutaj całkiem sporo, bo piekę je nie tylko "od święta". Po Wielkanocy pewnie dołączy do nich jeszcze sernik królewski, bo mam zamiar upiec go jutro albo pojutrze, opierając się o najpopularniejszy przepis na blogu - numer jeden na poniższej liście. Jeżeli jeszcze nie podjęliście decyzji, co upiec na Wielkanoc

Kraina Tysiąca Smaków
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

kulinarnej w te rejony. Zapraszam do wypróbowania krewetek w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake mojego pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego

Wyprawy kulinarne
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2269

jego zdolność) postanowiłam poszukać jakiejś fajnej przekąski na przyjęcie rodzinne. W końcu sprostanie gustowi teściowej to nie lada wyzwanie, zwłaszcza, że mój łasuch po kimś musiał odziedziczyć to iście królewskie podniebienie. Wracając do tematu przyjęcia i przekąsek postanowiłam poświęcić trochę czasu i poszukać nowego przepisu w internecie. Nie bardzo lubię to zajęcie gdyż przeglądanie tylu zdjęć z słodkościami doprowadza mnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Owoce morza w tempurze 184

olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi

Tajskie smaki
Serowe pączki nadziewane frużeliną 184

stron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim , lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego. The post Serowe pączki nadziewane frużeliną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pub Św. Michał - opinia 155

zdecydowaliśmy się na lane piwa Magnus i Jagiełło (po 6,90). Na pożegnanie dostaliśmy po kieliszku miodu pitnego. Druga wizyta miała się odbyć pod znakiem burgera i szaszłyka królewskiego. Niestety o ile burger (19,90 zł) był dostępny, to szaszłyki się już skończyły. W zamian Mąż zdecydował się na żebro św. Michała (19,90 zł). Po raz kolejny otrzymaliśmy czekadełko

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania