królewski - 1274 przepisów (strona:61/85)

Lukier królewski (royal icing) 176

cukier, a powstaje mega elastyczny i wydajny lukier do pierniczków, no cóż, nie tylko wydajny - dodam jeszcze, że naprawdę tani! Z podanych składników udało mi się przygotować lukier królewski do ozdobienia całej puszki pierniczków (choć to oczywiście wszystko zależy od Waszej wizji i kształtu ciasteczek -  kolor lukru również). Według mnie najładniej wygląda biały, naturalny, jednak jeżeli chcecie udekorować

Słodkie Przyjemności
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 176

był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego wina (cielęcina to jasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka

Smaczne Zdrowe
Mug cake orzechowo-migdałowy 345

Dodatki to wyłącznie Wasz wybór, ale dobrze sprawdzi się tu serek wiejski, dżem, owoce lub dodatkowe masło orzechowe. Puśćcie wodze fantazji, niech to ostatnie śniadanie tego roku będzie iście królewskie! Odnosząc się jeszcze do nagłówka, muszę przyznać, że z jednej decyzji podjętej w ciągu minionych 12 miesięcy jestem niezwykle zadowolona. Jak można się domyśleć chodzi tu o tego oto bloga

peanutbuttermonster
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 219

wśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Jednym z wielu przysmaków serwowanych w Singapurze jest makaron chow mein z krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju .   Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych) - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru - 1 czerwona cebula - 1 szalotka

mojewypiekiinietylko
Krewetki maślano czosnkowe 147

doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe.   Składniki: - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub królewskich) - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - szczypiorek - różowa sól himalajska - masło klarowane         Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie (ok. 2 godz.) Odlewamy wodę i osuszamy je delikatnie

mojewypiekiinietylko
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 159

pełni się zgadzam z autorką przepisu : „ Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej ryby nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Łosoś jest po prostu królewski. Cudowny i rozpływający się w ustach dzięki metodzie pieczenia – długo i w niskiej temperaturze.” Taką metodę pieczenia polecałam już na blogu przy przepisie na wołowinę pieczoną w niskiej temperaturze

mojewypiekiinietylko
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 255

moim wykonaniu. Złożone z biednych, lodówkowych resztek. I tego co udało mi się znaleźć w zakamarkach kuchennych szafek. Chciałam Wam pokazać jak z niczego zrobić coś wyjątkowego: iście królewską ucztę - w sam raz na wykwintną sylwestrową przekąskę. U mnie w wersji wege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. kawałek sera gorgonzola kawałek sera

W kuchni Katie
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 249

szerokich parapetach we wnękach okiennych). Restauracja, choć malutka, ma swój klimat – jest czysto, przytulnie i „swojsko”. I jeszcze słówko na temat lokalizacji Karmnika – bliskość Zamku Królewskiego jest niewątpliwym atutem i doskonałym punktem odniesienia nawet dla nieobeznanych z topografią Starówki, ponieważ nie sposób nie trafić do restauracji, która znajduje się na początku jednej z uliczek odchodzących

karmelowy
Karp w galarecie 155

Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :) Składniki: 1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg)  3 cebule 2 marchewki 1 pietruszka pół pora 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki pieprzu sól szczypta cukru

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 166

Rozpoczynam sezon grillowy. Grill to nie tylko karczki i kiełbaski. Dziś zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja. Nazwa pina colada dzięki dodatku ananasa ;)  Składniki na 4 szaszłyki: ok. 12 królewskich krewetek (ja kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach) pół świeżego ananasa ok. 12 pomidorków koktajlowych świeża natka pietruszki sok z płowy cytryny  2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego

Bon Appetit Małgorzaty
Burger z miętą + camembert z sosem porzeczkowym i tagliatelle z cukinii 183

diety: bezglutenową i z niskim indeksem glikemicznym, i cóz zrobić ....mogę jeść głownie mięcho :-P A jesli polska wołowinka to i polskie porzeczki z ogórdka, jarmuż i mięta. Iście królewski obiad! Wołowinę doprawiłam przyprawą do kebaba od Edmir-pol . Od razu wyczułam intensywny smak i aromat kuminu. Dzięki Edmir - pol mogliśmy ufundować nagrody dla uczestników naszego pikniku rodzinnego w Opolu

Bon Appetit Małgorzaty
Na wielkanocnym stole 214

Ciasta i inne słodkości Mazurek królewski Babka drożdżowa  Kokietka   Kora orzechowa Kruszynka   Rafaello na krakersach Bounty Shrek   Królewiec Królewicz z jabłkami   Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką   Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową   Sernik szachownica Sernik

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na słodkości 2203

jogurtową piank Ciasto z rabarbarem  Ciasto z rabarbarem II Ciasto z rabarbarem i budyniem Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Ciasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewski Fale Dunaju z galaretką  Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową   Fale Dunaju z wiśniami Jabłecznik Jabłecznik hiszpański Jabłecznik słoneczny Jabłecznik z różową pianką Kilimandżaro  Kokietka Kora

Kuchnia domowa Ani
Świąteczne pierniczki p. Ani- danie konkursowe 170

zalewamy wystudzoną mieszanką mleka,masła oraz miodu a następnie dodajemy jajko Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy nasze wymarzone kształty :) Pieczemy w 180-190*C przez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone pierniczki. Bałwanki to pianka marshmallow zanurzona w lukrze :) Smacznego ! function load

CoolinarniePL
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 166

przygotowanych na miejscu.  Po jakimś czasie przyszedł czas na realizację. Podzieliłyśmy obowiązki, a do organizacji włączyłyśmy Angelikę, która lepiej zna wybrany przez nas lokal, czyli Zielony Talerzyk (ul. Królewska 3). Zależało nam na domowej, spokojnej atmosferze, dużym stole, by wszystkich pomieścić i braku zgiełku, który z pewnością byłby w innych lokalach. Gdy wszystko zostało już zarezerwowane, zaplanowane, a decyzje

Pasja Smaku