Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy
Ostra na Słodkopatelni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Warszawa od razu mi się spodobała: jest stara ale też nowoczesna, szybka, trochę zatłoczona, kosmopolityczna i przyjazna turystom. Zamek Królewski Fragment rynku Barbakan Krakowskie Przedmieście Pałac Prezydencki Ogród Saski Restauracja Manekin serwuje gigantyczne naleśniki z różnymi nadzieniami. Bardzo smaczne, niedrogie, ciężko zjeść całego. Wiadomo co Powązki Hopsters Multitap
Qlinarnie i Qlinarnieokazał się równie fenomenalny. Głęboki, aromatyczny, z imbirowym posmakiem. Zaryzykowałam, połączyłam ze sobą oba, i to był bardzo dobry wybór. No to do rzeczy, co nam trzeba: - krewetki (najlepsze królewskie) - sos imbirowy z soją - sos chili z ananasem - makaron ryżowy - oliwki (u mnie parę sztuk oliwek idealnie neutralizuje ostry smak, w przypadku kiedy oczy wychodzą mi z orbit) Świeże krewetki
upichconaSłoneczne krewetki to smaczna i szybko przyrządzona zakąska. Niejednokrotnie podbiła podniebienia moich gości na spontanicznie zorganizowanych imprezach ;) Składniki: - mrożone krewetki królewskie, ja kupuję Black Tiger z Biedronki - olej - sól, pieprz - natka pietruszki - 4 ząbki czosnku Rozmrożone krewetki wrzucić na rozgrzaną olejem patelnie. Dodać soli i pieprzu - do smaku. Podsmażać aż się zarumienią, dodać wyciśnięte 4 ząbki czosnku, smażyć mieszając
upichconaBlueberry Corner by "jagodzianka" Kupiłam w Lidlu boczniaki królewskie. Mają długie jędrne nogi, małe kapelusze i wyglądają inaczej niż popularne boczniaki ostrygowate, dostępne w … Przeczytaj cały artykuł Post Risotto z grzybami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornernaszej dyspozycji została oddana cała karta dań. Na pierwszy ogień przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało
Kuchnia po mojemuChwilą, która da nam poczucie szczęścia. Zjedzmy śniadanie w łóżku, na balkonie czy na plaży. Zróbmy sobie coś kalorycznego, coś co uraduje nasze endorfiny milionami kalorii! Poczujmy się po królewsku! W końcu coś nam się od życia należy! Niech to śniadanie nie będzie jedzone w towarzystwie komputera, telefonu czy telewizora. Zadbajmy o swój czas, o swoich bliskich i spokój psychiczny
Plate of JoyPodając je z lodami stworzysz idealny deser na romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru (ja używam Cukru Królewskiego) 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 cytryna szczypta miłości Sposób przygotowania: Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt
Wielki apetyttego orzeźwiający smak bazylii. Koniecznie wypróbuj, bo ten dżem zaskoczy każdego smakosza- pozytywnie oczywiście. Składniki: 1 kg bananów sok z 1 cytryny 250 g cukru (ja używam Królewskiego) garść świeżej dorodnej bazylii Sposób przygotowania: Banany obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Owoce przesmaż razem z sokiem z cytryny. Dodaj cukier. Smaż owoce dopóki się nie rozpadną
Wielki apetytwaniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego wypadu nad rzekę. Składniki: 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów 500 g cukru (ja używam Królewskiego) 1 szklanka wody 1 cytryna sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Z cukru, soku z cytryny, wody i ekstraktu
Wielki apetytCudowne aromatyczne śliwki połączone z nutką wanilii i rumu. Doskonałe do wypieków, deserów i kromką chrupiącego pieczywa. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500g cukru ( ja używam Królewskiego) 5 łyżek rumu 5 łyżek ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wydryluj. Umieść je w garnku z grubym dnem, dodaj cukier i 1/5 szklanki wody. Gotuj na wolnym
Wielki apetytorzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie na pyszne curry. W czasach królestwa Ayuthaya, król Narai, miłośnik kuchni indyjskiej zatrudnił na dworze królewskim indyjskiego kuchniarza. I to właśnie wtedy Curry Massaman stało się najbardziej popularnym curry w kuchni tajskiej. Pasta curry używana do tego dania to mieszanka indyjskich oraz tajskich przypraw i ziół. Danie
Ostra na Słodkowzględu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej. Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać
MamaOskarkaPrzedstawiam Wam efektowny przepis Sernik królewski czyli z kakaową kruszonką Produkty: kruszonka 500 g mąki 200 g masła 200 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyzki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa serowa
Ugotujmy Coś