Dziś miałam obiad iście królewski! Ostatnio Provitus sprawił mi ogromną niespodziankę świąteczną paczką , więc dziś ja postanowiłam im dogodzić i zrobić pyszny obiad , którego nie powstydzi się nawet najlepsza gospodyni! Na Świątecznym stole zrobi furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu
Ostra na Słodkokażdym razem było przyrządzone w urozmaicony sposób – tak jak tym razem. Zwykłe filety z kurczaka zapieczone w przepysznym sosie pesto z dodatkiem mozzarelli nabierają iście ” królewskiego ” charakteru! Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką ) , ale też jako ” wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę. SKŁADNIKI: - filet z kurczaka
Ostra na Słodkoserniku?! Pewnie , że cieknie , dlatego też właśnie taki postanowiłam upiec kilka dni temu na rodzinne spotkanie. Dodatek wiśni i galaretki dodawał przyjemnego posmaku i sprawił , że sernik wyglądał iście królewsko! Są jeszcze wiśnie na targach , więc może Ktoś z Was się skusi? SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) SPÓD : * herbatniki – 200 g * masło – 100 g MASA SEROWA : * mielony twaróg
Ostra na Słodkochodził i wychodził! Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki … Delikatny … Niesamowicie kremowy i puszysty … Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru. Kto się skusi? SKŁADNIKI: ( tortownica 18cm ) SPÓD: * herbatniki – 100 g * kakao – 1 łyżka * masło – 2 łyżki MASA: * ser biały mielony – 500 g * mascarpone
Ostra na Słodkoniezwykle smaczny przepis na danie , które zrobi furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu! Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: MIĘSO: - filet z kurczaka – 2 x 150 g -sos sojowy ciemny – 1 łyżka - olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki - miód
Ostra na SłodkoDelikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta
Ostra na Słodkoodwiedzinami u babci. Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek. Częstowałam Was już Szarlotką Mamy Szarlotką z czekoladą Królewską szarlotką z bitą śmietaną i taką Ucieraną na maślance. Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam! Łatwe
Ostra na Słodkobułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna
Ostra na Słodkochili i pasty kokosowej. Sałatka ze smażonych ziemniaczków , rukoli i pomidorków koktajlowych to taka kropka nad I , która sprawiła , że danie nie tylko rewelacyjnie smakowało , ale i wyglądało iście królewsko ;) Pycha! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – ok. 350 g * świeże mango – 100 g * pasta kokosowa – 2 łyżki * jogurt naturalny – 2 łyżki * trawa cytrynowa
Ostra na Słodkonajlepszy sos jaki w życiu jadłam! Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość! Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy! Polecam! SKŁADNIKI: MIĘSO: * filet z kurczaka – 2 szt MARYNATA: * sos sojowy ciemny
Ostra na SłodkoKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi! I kolejna szarlotka przed nami! Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( duża blacha np. 30×26 ) BISZKOPT : * mąka pszenna
Ostra na Słodkoróżne letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą. Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego! Szarlotkę z budyniem! Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkozaoszczędziliśmy czasu wchodzenia na wzgórze. Nie jest to tania przejażdżka (1100 Ft), ale taki już urok życia turysty. Na górze czekał na nas piękny widok oraz wiele zabytków: Zamek Królewski (w którym znajdują się obecnie Węgierska Galeria Narodowa, Muzeum Historii Budapesztu i Biblioteka Narodowa) i ciekawe fontanny (w ogóle jest bardzo dużo pięknych rzeźb w całym mieście) - teraz oczywiście nieczynne
Pasja SmakuKuchnia indyjska wciąga. Dziwi mnie tylko, że są w niej dania przeznaczone dla dośc biednego narodu, a u nas indyjskie restauracje śrubują ceny, jakby serwowały królewskie menu. Znalezienie knajpy z dobrym indyjskim jedzeniem w niskich cenach graniczy z cudem, dlatego tym bardziej polecam pichcenie w domu, zrobienie samemu mieszanki np garam masala nie jest trudne, kupienie gotowej to też
Z butelką mleczka w tleKolejna podpowiedź na smakołyki na świąteczny stół! Sernik królewski z bezą, czekoladą i pistacjami! Wypróbujcie koniecznie! PRZEPIS KLIK ZAPRASZAM NA FANPAGE SMYKWKUCHNI NA FACEBOOKU
SMYKWKUCHNI