przygotowanych na miejscu. Po jakimś czasie przyszedł czas na realizację. Podzieliłyśmy obowiązki, a do organizacji włączyłyśmy Angelikę, która lepiej zna wybrany przez nas lokal, czyli Zielony Talerzyk (ul. Królewska 3). Zależało nam na domowej, spokojnej atmosferze, dużym stole, by wszystkich pomieścić i braku zgiełku, który z pewnością byłby w innych lokalach. Gdy wszystko zostało już zarezerwowane, zaplanowane, a decyzje
Pasja Smakuróżnego rozmiaru :) . Piec w temperaturze 200ºC przez około 6 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek) trzeba pilnować :) . Wyjmujemy i studzimy na kratce. Lukier królewski Składniki: 4 białka 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromat migdałowy W misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy
Pudełko rozmaitościmożna zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z masy cukrowej na babeczki lub świąteczne ciasto :) Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Lukier np. królewski Masa cukrowa np. domowa Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyposmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonem Do dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim
Moja smaczna kuchniaUkładamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy 4-5 minut, większe natomiast 8 minut. Studzimy. Pierniczki najlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy. Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego
Czerwona Porzeczkaosób Czas przygotowania: z namoczeniem 6 godzin Składniki: 200 g suszonych śliwek 30 g suszonych jabłek 50 g suszonych gruszek 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek królewskich 8 suszonych fig 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 4 goździki Sok z cytryny Starta skórka z 1 cytryny 4 plasterki świeżej pomarańczy
Kulinarne przygody Gatitygdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani! Lukrowałam Lukrem Królewskim , a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować hurtem wszystkie
Blondynka GotujeDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej". Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 700 1 szklanka mąki ziemniaczanej 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 4 jajka 1/2 proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Lukier królewski (na 12 babeczek) : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny dodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodów Białka utrzyj
Food Squareblaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeZamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat. Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) MIĘSO: * pierś z gęsi – ok. 300 g * tłuszcz gęsi – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml * przyprawy: tymianek , majeranek
Ostra na Słodkopiekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :) Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :) Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSkładniki: 1 filet pstrąga łososiowego, 2 łyżki masła, suszony koperek, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz, surówka królewska Orzech. Przygotowanie: Filet pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Posypujemy również suszonym lub świeżym koperkiem (lepiej świeżym, ale ja akurat nie miałam) i układamy plasterki czosnku. Na patelni
Aga w kuchnikilku dni „chodziła za mną” szarlotka. Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄ KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ SZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ SZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCE i SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄ Wersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila
Ostra na Słodko