królewski - 1274 przepisów (strona:62/85)

Pierniczki 148

różnego rozmiaru :) . Piec w temperaturze 200ºC przez około 6 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek) trzeba pilnować :) . Wyjmujemy i studzimy na kratce. Lukier królewski Składniki: 4 białka 4 szklanki cukru pudru  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromat migdałowy  W misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy

Pudełko rozmaitości
Babeczki z bałwankami 173

można zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z masy cukrowej na babeczki lub świąteczne ciasto :) Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Lukier np. królewski Masa cukrowa np. domowa Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Jak udekorować świąteczny wieniec? 174

posmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonem Do dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim

Moja smaczna kuchnia
Piernikowe Choineczki 170

Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy 4-5 minut, większe natomiast 8 minut. Studzimy. Pierniczki najlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy. Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego

Czerwona Porzeczka
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 150

osób Czas przygotowania:   z namoczeniem 6 godzin Składniki: 200 g suszonych śliwek 30 g suszonych jabłek 50 g suszonych gruszek 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek królewskich 8 suszonych fig 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 4 goździki Sok z cytryny Starta skórka  z 1 cytryny 4 plasterki świeżej pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki brukowce 229

gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani! Lukrowałam Lukrem Królewskim , a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować hurtem wszystkie

Blondynka Gotuje
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 292

Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek jabłkowy Róży 230

rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej". Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 700 1 szklanka mąki ziemniaczanej 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 4 jajka 1/2 proszku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki choinki 198

przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Lukier królewski (na 12 babeczek) : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny dodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodów Białka utrzyj

Food Square
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 293

blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce.  Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 166

Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat. Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) MIĘSO: * pierś z gęsi – ok. 300 g * tłuszcz gęsi – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml * przyprawy: tymianek , majeranek

Ostra na Słodko
Choinki z piernika 208

piekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :) Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :) Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem 229

Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego, 2 łyżki masła, suszony koperek, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz, surówka królewska Orzech. Przygotowanie:     Filet pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Posypujemy również suszonym lub świeżym koperkiem (lepiej świeżym, ale ja akurat nie miałam) i układamy plasterki czosnku. Na patelni

Aga w kuchni
Szarlotka ucierana 188

kilku dni „chodziła za mną” szarlotka. Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄ KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ SZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ SZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCE i SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄ Wersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila

Ostra na Słodko
Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 157

Surówka z marchewki i pora „ - ” Surówka z selera „ ( zrobione przez Mamę i Ewelinę ) - „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką” - i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną” Czyż nie brzmi smakowicie? Przyznajcie się : komu ślinka cieknie ? Te kilka godzin zleciało w tempie błyskawicznym , a krzątaninę zakończyliśmy delektowaniem się przyrządzonymi smakołykami

Ostra na Słodko