królewski - 1274 przepisów (strona:48/85)

Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 161

lane duże w kwocie 7 zł. W środku tak typowo-starówkowo z akcentami pubowymi. Dla gustujących w ciemnych i przygaszonych barwach drzwi otwarte. Trakt Królewski - % Lokal zbliżony klimatem i cenami do Bagateli aczkolwiek nie jest usytuowany w piwnicy. Tutaj zjemy pizzę do piwa. Wystrój niestety nie jest oszałamiający i nie zachęca do dłuższego siedzenia przy browarze. Stara Drukarnia

Right Behind The Kitchen
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 263

mąka jest zrobiona, podany typ mąki wyrażony cyfrowo, wagę produktu w opakowaniu, informację o uprawie typu BIO, pochodzenie (nazwę młyna), oznaczenie zawartości glutenu. Sama nazwa handlowa: „Babuni”, „z kłoskiem”, „królewska” – nic Wam nie powie. Musicie wiedzieć jaki typ mąki jest Wam w kuchni potrzebny .   Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalenie próbki mąki w specjalnym piecu

Karo in the Kitchen
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 164

poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g  skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę  skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę

Basia w kuchni
KREWETKI Z CZOSNKIEM 130

minut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam  żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać

potrawyregionalne
RÓŻOWA SÓL HIMALAJSKA 146

Sól krystaliczna, w swojej doskonałej formie, z geologicznego punktu widzenia,  jest również nazywana halitem.  Dawniej, sól ta była nazywana także "solą króla", ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną.  Sól Himalajska stosowana w kuchni , uzupełnia  niedobory mikroelementów w codziennej diecie.  W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska

potrawyregionalne
SERNIK KRÓLEWSKI 420

Sernik królewski   należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię.  Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie

potrawyregionalne
Sałatka z żurawiną 420

naciowy, kukurydzę i żurawinę, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na sałatki: sałatka indyjska , sałatka królewska , sałatka gyros , sałatka warstwowa z indykiem i chipsami , sałatka z surimi , sałatka z tortellini , sałatka ze szpinakiem i boczkiem . Smacznego

paapilotkaa
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru ) 398

pysznego  królika duszonego w pomidorach ..  Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich ,  kopytek  jak i ryżu czy kaszy. Podałam z  sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule

kawawszklance
Kokosowy sernik królewski 158

sama nazwa wskazuje.. królewski, czyli naprawdę godny polecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam.     Składniki:   Ciasto kruche:  3 szkl mąki pszennej  250 g zimnego masła  1 szkl cukru (dałam 3/4)  3 łyżki kakao

Nastoletnie Wypiekanie
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 163

makrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak

Miód i pieprz
Relacja z targów Bakepol 147

słodko!” czyli słodkości na przyjęcia weselne, na chrzest podczas którego Iga Sarzyńska i Marta Truskolawska przygotowywały słodkości na przyjęcie weselne i chrzest z wykorzystaniem masy cukrowej i lukru królewskiego. Ciekawe pokazy można było zobaczyć także w Strefie Mistrza Branży. Ja akurat miałam okazję uczestniczyć w pokazie zatytułowanym Zioła i infuzje. Zasady tworzenia, metody i połączenia aromatów, Piotr Chylarecki, Dawid Makurat

Cynamonowe szczęście
Halloween Tort Oreo 471

pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu ). Lukier przekładamy

Ciastkozercy
Halloween Babeczki Nietoperze 209

będą bardzo słodkie). Posmarowane babeczki maczamy w cukrowej posypce lub kolorowym kokosie. Resztę serka przekładamy do małego woreczka – będzie potrzeby jako klej. Oczy dla nietoperzy zrobiłam z lukru królewskiego i czekoladowej kuwertury. Wystarczy przełożyć lukier do niedużego woreczka strunowego i wyciskać małe krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo

Ciastkozercy
Szarlotka po królewsku mojej Mamy 137

Tradycyjna szarlotka po królewsku to ta pieczona, z bitą śmietaną lub kremem. Moja mama robiła ją inaczej. W moim domu kiedyś to była obowiązkowa pozycja na wszystkie uroczystości. Wzbogacana dużą ilością rodzynek i orzechów, czasem z bananami, polana koniecznie brzoskwiniową galaretką. Bardzo długo jej nie robiłam, pewnie dlatego, że nie jestem tak dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak

Cakes By Kejt
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 128

polędwiczka ze śliwkami Delikatne, kruche mięso z polędwiczki połączone z aromatycznymi suszonymi  i obwędzanymi śliwkami. To przecież łatwe i proste danie, które prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g  suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania