królewski - 1274 przepisów (strona:41/85)

Bakłażan faszerowany ryżem z mięsem mielonym 207

warzywnej nudy. Będąc wczoraj w Biedronce zobaczyłem taniego bakłażana, stąd też mój dzisiejszy przepis. Danie bajecznie proste, każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. A jednak wygląda i smakuje po królewsku! :) Składniki dwa średnie bakłażany jedna torebka ryżu (100g) 0.5 kg mięsa sól, pieprz, chili, bazylia do smaku Sposób przygotowania Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Bałkażany należy przekroić wzdłuż

Mr. Taste
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 162

oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 185

pieprzem. Smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast, na przykład z białym ryżem. *Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych, ugotowanych. Możesz również użyć krewetek królewskich (ok. 16 krewetek na 4 osoby) lub krewetek średniej wielkości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 152

kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku   250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego** 4 łyżki sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis na idealny Serni 160

Pieczony sernik możemy oblać czekoladą, posypać posypką, migdałami, orzechami, lub opruszyć lekko cukrem pudrem tworząc na serniku różne wzory PRZEPISY NA SERNIKI Sernik Celinka Ciasto seropianka na biszkoptach Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie

W Moim Magicznym Domu
Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 124

Jarosław Dumanowski - Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK. Podczas festiwalu Maciej Nowicki – szef kuchni i rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, zaprezentował nam królewskie śniadanie. Śniadanie składało się z: zielonych szparagów, jajek, bażanta, musu agrestowego z szafranem, kaszy gryczanej. Bogdan Gałązka szef kuchni Gothic Cafe z Malborka, przedstawił zwyczaje kulinarne na zamku w Malborku

królestwo garów
Szarlotka szybko znikająca 185

słodycz i szczypta chili -  Jabłecznik z bitą śmietaną Różowa kuchnia -  Jabłecznik kwietniowy Lidia -  Jabłecznik Słodkie okruszki -  Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami Smakołyki Asi -  Szarlotka królewska z bitą śmietaną Kulinarna Maniusia -  Jabłecznik na zimno Izioni pyszne smaki -  Jabłecznik z prażonymi jabłkami Cafe amaretto -  Jabłecznik kokosowy z budyniem Esmeralda ze smakiem -  Torcik jabłkowy

Ewusiowe Smaki
Dom pachnący przyprawami. Kilka słów o współpracy z firmą Rafex. 153

MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi po królewsku

Słodkie okruszki
Jabłecznik pełnoziarnisty 223

piekarniku trochę dłużej . Pozostawić do ostudzenia w blaszce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA S Ł ODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Jabłecznik z bit ą śmietaną SMAKO Ł YKI ASI - Szarlotka królewska z bitą śmietaną KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym GOTOWANIE... TO PROSTE! - Jabłecznik z budyniową pianką

Grunt to przepis!
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 189

pozostałe ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Asią – szarlotka królewska z bitą śmietaną Asią – jabłecznik z bitą śmietaną Iwoną - jabłecznik z budyniową pianką

Kuchenne zapiski Edyty
SERNIK KRÓLEWSKI 190

Sernik królewski to jeden z naszych ulubionych serników.  Kakaowe ciasto i masa serowa... po prostu pycha :) Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto na spód i wierzch: 30dag mąki, 125g masła, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek

Zrób to smacznie
Jogurt granatowo truskawkowy 172

sałatce… i nie tylko. Te małe ziarenka poprawią samopoczucie i dodadzą sił witalnych. Jako ciekawostkę dodam , że „zwieńczony naturalną koroną czerwony owoc granatu, od wieków stanowił ornament herbów królewskich. Rzymianie nazywali go „jabłkiem kartagińskim”, jednak to nie oni odkryli cudowne właściwości rubinowych owoców. Znane były kilka tysięcy lat przed nimi”. Gorąco polecam i… na zdrowie.     Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 164

bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sambal oelek Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę

Mango Papaja
Sernik królewski bez laktozy 291

Podaję przepis na sernik królewski dla osób, które nie tolerują laktozy, dla tych, którzy nie potrafią odmówić sobie odrobiny przyjemności, bo niby dlaczego? Dla lubiących słodycze. Na rynku mamy kilku producentów twarogów bez laktozy. Można je bez problemu kupić w opakowaniach po 250 gram. Nie zawierają laktozy. Mimo to są tradycyjnym, naturalnym wyrobem mleczarskim. Dzięki zastosowaniu enzymu laktazy, zawarta

Z Kuchni Do Kuchni
Aromatyczny i szybki rosół 152

Rating: Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie mówię tu o sklepowych kostkach pseudo rosołowych, bo one nic z rosołu w sobie nie mają – musi się trochę pogotować. Od jakiegoś czasu chodziłam na skróty w kwestii gotowania rosołu

Magiczny Garnek

Proponowane wyszukiwania