Przedstawiam Wam tosty śniadaniowe, które niewątpliwie wyczarują uśmiech i dobry nastrój na twarzy konsumenta 😉 Moim najmilszym wspomnieniem kulinarnym z dzieciństwa są “kanapki królewskie”, czyli kanapki z..truskawkami, posypane cukrem. Wiele osób dziwi się, że można było coś takiego wymyślić 😉 Ja jednak z dumą pałaszuję takie kanapki. Z czasem opracowałam różne “wariacje […] Artykuł Tosty z truskawkami balsamico
WiszniówkaDostałam dynię w królewskim rozmiarze. To prawdziwa gwiazda pośród wszystkich jej kuzynek, rosnących na tym samym polu. Doglądali jej pieczołowicie Bernatka i Maciek, a potem mi ją podarowali z nadzieją, że zatroszczę się o jej karierę 😉 Obiecałam sobie, że dołożę wszelkich starań, by świat się o tej gwieździe dowiedział 😉 Dynia była piękna […] Artykuł Kremowe risotto dyniowo-marchewkowe pochodzi
WiszniówkaDomowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru
cool and mintynaczynie żaroodporne posmarowane cienko olejem, wsypać ziemniaki, marchew, posypać przyprawą harrisa, kucharkiem, czubricą i wymieszać warzywa przyklepać do dna, polać gęstą śmietaną 18 % po wierzchu kawałki sera żółtego, użyłam królewski, w pojemniku rozdrabniacza zmiksować na drobno zmiksowany ser rozsypać na śmietanie, wyrównać wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 30 minut, zapiekankę nakładać ciut
W Mojej Kuchni Lubiętrzeba zachwalać, bo znamy ich dobroczynne działanie. Wspomagają wszystkie diety odchudzające i oczyszczające. Wpływają korzystnie na pracę serca i mózgu, wspomagają trawienie, poprawiają zdolność widzenia i podnoszą odporność. Brzoskiwnie - "królewski owoc" lata działa zasadotwórczo, ma również działanie oczyszczające, wspomaga naszą odporność mnóstwem mikroelementów i witamin. Nie ma się co zastanawiać, trzeba pić i jeść garściami. To świetna propozycja na lekkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa." Podane do deseru smakuje wybornie. Każdy deser w towarzystwie Monte Santi będzie królewskim deserem. Przepis na deser
Gotowanie jest łatwełyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka LUKIER KRÓLEWSKI : 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko WYKONANIE PIERNIKI : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku lekko podgrzewamy masło z miodem
cool and mintyGoździejewski odwiedziłam w ramach wizyty studyjnej z okazji „Międzynarodowego Turnieju Smaków na Zamku w Liwie” na zaproszenie Lokalnej Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski . W Gościńcu zostaliśmy ugoszczeni iście po królewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem, świeży chleb ze smalcem
królestwo garówtruskawkowej dodajemy odrobinę czarnego pieprzu; dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu z truskawkami, zmienia się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego podniebienia. Jestem pewna, że nawet wybredna królowa Wiktoria nie zdołałaby się oprzeć dokładce. Kanapka Wiktorii Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 200 g miękkiego masła 150 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania, ale także w czasie jego kosztowania. Wypiek ten można by było nazwać wręcz szlacheckim. Mnogość składników, a zarazem cudna ich kompozycja, sprawiają, że możemy się poczuć, jak na królewskim dworze. Jeden kawałeczek wystarczy, aby kubki smakowe zaczęły tańczyć walca.... Wykwintny Zawrót Głowy www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto I: 250 gram cukru pudru (ok. 1 1/2 szklanki) 150 gram margaryny 150 gram mąki
Kuchnia smakówAleksandra i jej bracia wiodą beztroskie życie na królewskim dworze swojego ojca. Jednak rodzinna sielanka pryska nagle, gdy królowa ginie z łap okrutnej bestii, a król powtórnie się żeni – z kobietą, która nienawidzi pasierbów. Po nieudanej próbie odkrycia mrocznych tajemnic macochy Aleksandra zostaje wywieziona do ponurej krainy Midland, jej bracia zaś wygnani z Królestwa. Aby odmienić zły los i odzyskać
TetiisheriNietrudno sobie wyobrazić jak one wyglądają. Piękne suknie niczym z szesnastego wieku, gustowne smokingi, wykwintne potrawy i nienaganne maniery. Królowi przecież należy dygnąć, z resztą jak i całej rodzinie królewskiej. Brak takiego zachowania uznany może być za niedopuszczalną zniewagę. Violet ciężko jest przyzwyczaić się do nowej roli. Tym bardziej, że księciem jest wywołujący w niej bardzo sprzeczne uczucia Kaspar, który
Tetiisheriktóra może też okazać się kluczem do wyzwolenia wyniszczonego przez wojnę kraju. Potęga ma jednak swoją cenę. Przemocą oderwana od wszystkiego, co jej znane, Alina trafia na dwór królewski, aby uczyć się na Griszę, członkinię władającej magią elity pod wodzą tajemniczego Darklinga. W tym pełnym przepychu świecie nic nie jest takie, jakim się wydaje. Podczas gdy światu grozi ciemność
Tetiisheriodgrywa w odbiorze powieści szalenie istotną rolę. Miłośnicy cudownych opowieści o miłości nie mają prawa się zawieść. Autorka z gracją opisuje piękne uczucie, wokół którego aranżuje liczne intrygi na królewskim dworze i które okrasza niebezpiecznymi morskimi wyprawami. Mało tego, język jakim posługuje się pisarka znakomicie oddaje ducha tamtejszej epoki. Wszystkie te elementy są świetnie ze sobą powiązane, co sprawia
Tetiisheri