minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-) Gdy wszystkie części chatki mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwięcej wielkości świecy. Poza tym wycięłam jeszcze koło -musi być sporo większe od dziury w gwieździe-będzie to podstawa świecznika. Elementy pieczemy,studzimy. Dekorujemy wedle własnego uznania lukrem królewskim-białko,troszkę soku z cytryny i cukier puder-tyle by po narysowaniu linii patyczkiem, linia się nie rozlewała. gwiazdy łączymy ze sobą za pomocą lukru. do środka dajemy trochę lukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokualbo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni) 300 g żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo radamer) 6 plasterków chudej szynki garść pokrojonego szczypiorku 2 szklanki mleka 1łyżk1 masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz mozalella (jedna kulka) Przygotowanie: Makaron ugotować
Kulinarne Inspiracjeobrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać kurki z patelni rozłożyć na ziemniakch, łyżką wyrównać wierzch użyłam ser żółty królewski, ser zetrzeć na tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy
W Mojej Kuchni Lubięzastąpiłam owsianymi omletami i plackami i na długi czas zapomniałam o bezsmakowej dziwnej papce. Ponieważ jednak ze wszystkich stron słychać głosy zachwytu jaka to owsianka pożywna, jaka zdrowa, że królewskie śniadanie, że ludzie sukcesu codziennie zaczynają od niej dzień, postanowiłam dać jej jeszcze szansę. Długo szukałam inspiracji, wypróbowałam mnóstwo wariantów: na mleku, na wodzie, na ciepło, na zimno, na słodko
Zawsze głodna!krzyczących przez głośniki dychę dasz, czebureka masz :) A wystarczy, że zboczymy z głównej ulicy, a tłum maleje o kilkadziesiąt procent. Można przejść się willową ulicą Bałtycką, czy na ulicy Królewskiej obejrzeć willę Kaszubkę z 1921 roku. Widok z klifu na końcu Promenady Światowida jest niesamowity nawet w środku sezonu. My tam byliśmy w ostatni dzień wakacji, kiedy pogoda była piękna
Posadzone i zjedzonecupcake'ów, jednak jest nieco lżejszy niż te pierwsze. I nie wiem gdzie je zakwalifikować :) Oryginalny przepis pochodzi stąd , u mnie w lekko zmienionej proporcji. Do zdobienia wykorzystałam lukier królewski. 100 gram masła 100 gram cukru 2 jajka 180 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka zapach migdałowy Piekarnik nagrzać do 170C. Masło rozetrzeć mikserem, dodać
Czerwony GupikKlasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych, soczystych fig i polana pysznym sosem karmelowym... Beza nie jest trudna do wykonania, jeśli będziecie się trzymać dokładnie przepisu - najważniejsze jest tu długie ubijanie białek po każdej dodanej porcji cukru. Całość zajmuje
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: opakowanie królewskich krewetek 4 ząbki czosnku pół natki pietruszki 2 łyżki rozpuszczonego masła szczypta soli Sposób: Krewetki odsączamy kroimy drobno czosnek i pietruszkę, rozpuszczamy masło i wszytko razem mieszamy. Następnie marynujemy nasze krewetki, kilka minut wystarczy. Kładziemy FOLIĘ na grilla i pieczemy około 7 min do 10 minut
Viola cooks with passionViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej
Viola cooks with passioncukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia! Chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi pysznym farszem z pasztetu, karmelizowaną cebulką
Ostra na Słodkowiecie, że kiedyś bakłażan nazywany był „szalonym jabłkiem”? Wierzono, że spożywanie bakłażanów wywołuje szaleństwo. Z czasem jednak los się odmienił i stał się luksusowym smakołykiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich. Ja uwielbiam ten szalony smakołyk :D Dziś pyszna, prosta i ekspresowa zapiekanka, z bakłażanem w roli głównej. Składniki: 2 bakłażany ½ kg pomidorów 3 łyżki oliwy 8 listków świeżej bazylii
Tradycyjna KuchniaDeser iście królewski, pyszny budyń jaglany z truskawkami to deser wyśmienity, aromatyczny i bardzo zdrowy. Czegóż chcieć więcej od deseru, ma być pyszny i zdrowy i ten właśnie taki jest. Polecam serdecznie, spróbujcie też z innymi owocami, może jagodowy? albo malinowy? ja spróbuje na pewno. Budyń jaglano - truskawkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBrzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych owoców lata, a dżem przygotowany z tych królewskich owoców cieszy się ogromnym powodzeniem, smakuje wszystkim bez wyjątku, a z dodatkiem malin to już prawdziwa poezja smaku. Przygotowanie dżemu to prawdziwa przyjemność, bo kuchnię wypełnia cudowny brzoskiniowo- malinowy zapach. Możecie to zresztą sprawdzić sami! Dżem przygotowałam bez dodatku cukru i żelfiksów. Słodycz zapewnia ksylitol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!quinoy pół główki sałaty masłowej 2 garście młodych listków brokuła 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 2 żółte pomidory 10 czerwonych pomidorków koktajlowych pół pęczka zielonych szparagów 5 boczniaków mikołajkowych (królewskich, eryngii) sok z połówki cytryny 3 łyżki oleju lnianego różowa sól himalajska pieprz garść dowolnej zieleniny z ogródka (pietruszka, świeża mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek) Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki
Quinoa Raz!