tymi smakami, a dobór danego składnika to kwestia chwili. Oto przed Wami sernik z dodatkiem kaszy jaglanej, która wspaniale współgra z twarogiem, ale mało kto potrafi ją wyczuć. Krem do tego sernika przygotowałam samodzielnie i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie byłam zaskoczona efektem. Cieszcie oczy i nie dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie! Składniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka(...)mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego skórka otarta z 1/4 cytryny krem migdałowy 1 szklanka migdałów 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki rumu lub likieru amaretto 2 łyżeczki cukru brązowego wierzch kilka orzechów nerkowca kilka migdałów kilka orzechów laskowych kilka cukrowych kuleczek dekoracyjnych Wykonanie
Raj dla PodniebieniaZnana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;). Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło(...)minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki , aby przy wykonywaniu kremu był w temp. pokojowej
Różne smaki w kuchniMoja propozycja na majówkę to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest na tyle dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem(...)żeby za bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy
Różne smaki w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki waniliowej pasty 150 g masła, rozpuszczonego 250 g cukru 4 jajka 150 ml mleka szczypta soli Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 200 g cukru pudru 150 g masła, miękkiego 6 łyżek zaparzonej kawy, ostudzonej 2 łyżki śmietanki szczypta soli Polewa czekoladowa 100 g czekolady(...)Wyjmij z piekarnika i ostudź przykrywając ściereczką. Przekrój spód na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie rozetnij każdy placek na dwa spody. W ten sposób uzyskasz 4 spody do przełożenia kremem. Przygotuj krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej umieszczając miskę nad garnkiem z gotującą wodą. Do rozpuszczania czekolady używam specjalnego naczynia, zobacz tutaj . Do połamanej czekolady dodaj kakao, śmietankę, szczyptę soli
codojedzeniaCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem serowy: 150 g masła, 300 g serka philadelfia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki , gorzka czekolada WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki
słodki bratekogromnych rozmiarów, został stworzony z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce. W pierwszej kolejności martwiłam się o białka, które już kilka dni stały w lodówce, a w drugiej o krem cytrynowy, który szykowałam do rurek z kremem i oczywiście przygotowałam o wiele za dużo. Połączenie wyszło naprawdę pyszne, chociaż mam jedno ale… Nie wiem czy białka były już troszkę(...)potrzebny Składniki na bezę o średnicy około 20 cm (dwa blaty): – 3 białka – 150 g drobnego cukru – szczypta soli – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: – 4 łyżki lemon curd + 100 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru – drobno posiekane orzechy ( u mnie migdały) – jedna garść Migdały posiekałam i podprażyłam na suchej patelni. Krem
Relaxtimektóre równie wspaniale sprawdzi się w roli smakołyku na czerwcowy piknik, kiedy truskawki są najsmaczniejsze. Zamiast puszystej, dorodnej baby stworzyłam równie efektowny, drożdżowy wieniec. Kiedy po długich poszukiwaniach kremu pistacjowego odkryłam, że mogę go kupić w markecie w mojej mieścinie, zaopatrzyłam się (na zapas) w kilka słoiczków, i teraz namiętnie dodaję go do wszystkiego. Drożdżowemu też się dostało. Ciasto wyszło(...)mięciutkie i przyjemnie przyjemnie maślane, a nadzienie ze słodkiego kremu i całkiem już smacznych truskawek pasuje tutaj idealnie. Słodka, cukrowa skorupka i chrupiące kawałki orzeszków tylko dodają mu atrakcyjności. Wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej. Nie czekajcie na kolejną Wielkanoc, żeby wypróbować ten przepis. Drożdżowy wieniec z kremem pistacjowym i truskawkami Składniki: (na tortownicę z kominem o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółknąć, zmniejszam temperaturę do 120 stopni. I suszę bezę. Jeśli beza nadal miała by zamiar przybrać żółtawy odcień, zmniejszamy temperaturę do 110-100 stopni C. PRZEPIS NA PAVLOVĄ Z KREMEM MASCARPONE I OWCAMI Składniki na beze Pavlovej: 5 białek ( jajko "M") 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem mascarpone: 100 g śmietanki(...)cukier nie będzie wyczuwalny dodać sok z cytryny. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć pianę z białek, formując okrąg średnicy około 20 cm. Na środku uformować dołek ( na krem ). Tak przygotowaną beze wstawić do nagrzanego piekarnika, początkowo do temperatury 150 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec bezę przez 90 minut
kolorowotorcikowoWitajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto – czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jego przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary , które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami(...)mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 700ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru
Mała Cukierenkagorzej już z czasem na publikację wpisów. Obiecuję jednak, że w najbliższym czasie pojawią się także wpisy wielkanocne:) Dzisiaj mam dla Was prawdziwą bombę! Przepyszny tort z dwoma kremami czekoladowym oraz truskawkowym. Całość przykryta kolorowymi drażetkami oraz czekoladowymi wafelkami. Gwarantuję Wam, że dzieci będą zachwycone! tortownica o średnicy 24cm Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata(...)wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy: 250g masła, 500g truskawek (świeże lub mrożone), 1/2 szklanki cukru. Truskawki obrać, przepołowić i rozgnieść widelcem. Odsączyć na durszlaku. (Mrożone truskawki należy rozmrozić, rozgnieść i odsączyć
Z miłości do słodkościJedwabista zupa krem z kalafiora – bardzo delikatna, aksamitna i… lekka! Dzięki odpowiednim proporcjom składników bez problemu uzyskacie naprawdę kremową konsystencję bez grama śmietany i innych zagęszczaczy. Jedwabista zupa krem z kalafiora jest bardzo prosta i szybka, z łatwością przygotujecie ją zarówno ze świeżego kalafiora, jak i bardzo dobrych mrożonek Hortex. Zupa krem z kalafiora jest fantastyczną opcją(...)mięknąć. Dodać bulion i wodę, doprawić lekko solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut do miękkości kalafiora. Wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy. Resztę składników zblendować na gładki krem. Doprawić gałką i solą oraz pieprzem. Zupę krem z kalafiora podawać na gorąco. Post Jedwabista zupa krem z kalafiora pojawił się poraz pierwszy w Pociąg
Pociąg Do KuchniPrawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej palowej. Pycha! Składniki: Gniazda bezowe na około 12 sztuk 6 białek 30 dag cukru Szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie czerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki(...)czym temp zmniejszamy do 110*c i suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia. Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu
Wanilia i Kardamoncałości tylko tej jednej mąki, później stwierdziłam, że może jednak nie będę aż tak ryzykować (bo wiecie krupczatka taka trochę cięższa :D) i zrobię mieszane z mąką tortową. Krem także już od dawna chodził mi po głowie, a to za sprawą pączków, które niegdyś kupowałam idąc do pracy... Jejku jakie one były dobre :) Reasumując całość jak dla mnie wyszła(...)drożdży Pączki - ciasto właściwe: 150g mąki krupczatki 350g mąki tortowej 125ml ciepłego mleka 7 żółtek 3 łyżki cukru 60ml oleju rzepakowego szczypta soli 3 łyżki spirytusu Krem adwokatowy: 3/4 szklanki mleka, ok 200ml 3/4 szklanki adwokatu 3 łyżeczki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 100ml mleka 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Kuchnia w czekoladziepuszyste babeczki cytrynowe, uwielbiane przez dzieci i nie tylko J Przepis który nie sprawia żadnych trudności i cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród znajomych , doskonale smakują zarówno z kremem jak i bez. Do pieczenia jak zauważyliście już z pewnością używam zawsze produktów Dr.Oetkera są niezawodne i dla mnie najlepsze na rynku, galaretki czy drożdże nie mają(...)mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny Skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki kremu lemon curd Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem
Wanilia i Kardamonosmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak bakława i burek (börek). Można mu nadawać różnorodne formy, piec, smażyć, podawać na ciepło lub na zimno. Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami. Składniki na 14 szt. : - 1 opakowanie ciasta filo (270 g – 7 arkuszy 480 mm x 255 mm) - ok. 150 g rozpuszczonego masła - 500 g serka mascarpone(...)zrumienienia). Gotowe studzimy na kratce. Przed podaniem ubijamy śmietanę dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Łączymy ze śmietaną na najniższych obrotach robota. Do koszyczków nakładamy krem (użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki) i owoce. Oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy, np. paseczkami skórki cytrynowej. R A D Y : Ciasto filo rozmrażamy powoli, wstawiając
mojewypiekiinietylko