krem - 19817 przepisów (strona:117/1322)

Ciasto słonecznikowe 316

Ciasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić(...)wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około

Smakowy Raj
Rolada cytrynowa z granatem 181

Rolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy  krem ze słodkim biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!* *Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji(...)około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru 2,5 cytryny 2 jajka 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Garść cukru waniliowego Granat Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (na tarce

Kolizje Smaków
Kokosowy tort smietanowy 213

mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane(...)blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Musimy to zrobić dokładnie by nie było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z Kremem z Białej Czekolady (z Kwiatuszkami) 210

bazie białej czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wielbiciele białej czekolady z pewnością pokochają ten krem, który jest prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny.  Masę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Babeczki z Kremem z Białej Czekolady - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto(...)jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  Krem: 400 ml śmietanki kremówki 200 g groszków z białej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany dowolne ozdoby do dekoracji Babeczki z Kremem z Białej Czekolady - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę

Słodka Strona
Tort z niczego 377

niczego Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła(...)fondue w kąpieli wodnej i wlać do budyniu. Wymieszać. Podzielić 3/4 masła na 2 części i wmiksować do ostudzonej masy. Do dwóch miseczek rzecz jasna. No to mamy krem. Krok 3 Z biszkoptu wykrajamy to co chcemy. U mnie były to dwa kwadraty. Przecięłam je jeszcze na pół poziomo. Nasączyłam kawą z łyżką wódeczki z orzecha laskowego. Krok 4 Nasączone

CoolinarniePL
Tort kokosowy 360

myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.  W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym(...)zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka

Kolizje Smaków
Poniedziałkowy "fit" - Krem brokułowy z prażonymi migdałami 169

Dziś w ramach cyklu poniedziałkowego zapraszamy na krem brokułowy. Nawet jeśli nie jesteście zwolennikami kremów polecam wypróbować ten przepis. Ja dopiero niedawno przekonałam się do zup - kremów i to właśnie za sprawą tej zupy. Wcześniej kojarzyły mi się tylko z bezsmakowymi papkami. Jednak kiedy przygotowałam ten krem brokułowy zmieniłam zdanie i to diametralnie. Teraz często u mnie goszczą kremy brokułowe(...)dyniowe czy marchewkowe. Wszyscy się nimi zajadają, a do tego są zdrowe i niskokaloryczne. Krem brokułowy z prażonymi migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł świeży lub mrożony 2-3 marchewki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy brokuły i pokrojone marchewki. Całość zalewamy małą ilością

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 246

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce

Przepisy i porady kulinarne
Kawowy crème pâtissière 189

Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.  Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.  Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go  zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)dodatek. Przyznam, że nie mogłam się doczekać końcowego efektu smakowego kremu, dlatego też próbowałam go jeszcze podczas przygotowywania. Od razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;)   Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka

Krakowskie smaki Ani
Ciasto makowe z nutą cytrynową (makowa panienka). 185

cytrynowy. Składniki:    Ciasto 200 g maku  100 g wiórków kokosowych  100 g mielonych migdałów  100 g cukru  8 białek  4 żółtka  Krem  3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT  150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)  skórka otarta z 2 cytryn 200 g cukru  4 żółtka(...)miękkiego masła Polewa tabliczka białej czekolady      50 ml kremu cytrynowego, który przyrządzimy łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie:    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany

Symfonia smakowa
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 169

Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto: 200 g mąki 220 ml wody 200 g masła 170 g cukru 25 g kakao 3 jajka 5 łyżek kremu kasztanowego kilka upieczonych i pokruszonych kasztanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru(...)robić mikserem, chyba że zależy Wam na bicepsach. Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier

GRUBY WAŁEK
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 222

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces(...)zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórką z cytryny i korą cynamonu. Delikatny, cytrusowo-korzenny smak, lekka, kremowa konsystencja, chrupiąca skórka - poezja! Niestety, jak na studenta przystało, nie posiadam palnika. Wstawiłam więc krem na kilka chwil do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pod ruszt. Nie ma tego efektu, jaki być powinien, ale i tak krem smakował wspaniale

W kuchni Karmel-itki
Tort tęczowy 347

Składniki: Na biszkopt: 3 jajka, nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Na krem maślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty(...)składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie. Przygotowanie krem z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu

Pyry na Gaz
Zupy 286

Krem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa(...)łazankami Krem z dyni z szafranem i migdałami Krem z pomidorów z serowymi uszkami

Ala piecze i gotuje
"Piękny Leon" 376

mąki  15 dkg masła lub margaryny   jajo  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany  10 dkg cukru kryształu   Krem budyniowy: p o 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej  15 dkg cukru pudru  cukier waniliowy  2 szkl. mleka  kostka masła  2 żółtka Krem jabłkowy(...)wrzącego wlewać zawiesinę, cały czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtakami, potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części.  Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej

kgwjanczewo