Delikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka przyprawy do piernika łyżka płynnego miodu Krem grysikowy 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB . PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka(...)około . 40 . minut. . Bezpośrednio . po . upieczeniu . ciasto . w . formie . spuścić . z . wysokości . około . 50 . cm . na . podłogę, . pozostawić . do . wystudzenia, . i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. . Krem
RAROSSApianę z białek. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 st C , przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Krem: 400 g serka twarogowego 200 g. śmietany 30% 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru dżem, u mnie porzeczkowy Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości wody(...)Zimną śmietankę ubiłam z cukrem pudrem, a następnie wymieszałam z serkiem twarogowym i żelatyną (najlepiej dodać łyżkę kremu do żelatyny i rozmieszać, a potem wlać do masy). Krem podzieliłam na 2 części, do jednej z nich dodałam kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest zostawić sobie kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Zimny spód makowy
Cynamonowe szczęścieprzygotowałam taki oto torcik. Nazbierane orzechy laskowe wylądowały w biszkopcie. Ser, który kupiłam do naleśników w końcowym efekcie przetworzył się na wkładkę serową, chałwa na zachcianki wylądowała w kremie, a dopełnieniem całości były wiśnie, które latem zapasteryzowałam w miodzie pitnym. Czy się opłacało, zarówno ja jak i Wy będziemy się mogli przekonać już jutro gdy w Biedronkach pojawi się(...)Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na 1 godzinę. Po ok 30 minutach, nie wyciągając sernika ściągamy folię. Sernik pozostawiamy do przestudzenia najlepiej na całą noc. 3. Krem chałwowy: Śmietankę podgrzewamy z pokruszoną chałwą aż do jej rozpuszczenia. Mieszamy cały czas i pilnujemy by nie doprowadzić do zagotowania. Studzimy i odstawiamy przykrytą folią spożywczą do lodówki na całą
Kuchnia w czekoladziezimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki smak dyni komponuje się idealnie z kwaśną śmietaną i grzankami. Jest bardzo prosta i szybka przygotowaniu. Jeżeli zupę podamy bez grzanek i z śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu, to będzie dietetyczna, dlatego jest to przepis(...)osób na diecie! Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni - składniki: 1,5 kg dyni (ze skórą i pestkami) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Szczypta cynamonu Grzanki Kwaśna śmietana Zupa krem z dyni - przepis: Z dyni nie obierając ze skóry, wydrążamy
Kuchnia Łukaszaczasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę owoców i voila :) Dla kogo: dla posiadających kruche korpusy babeczkowe dla szukających pomysłu na prosty krem do babeczek dla lubiących kremy z mascarpone Składniki: 250g mascarpone 250-300g śmietany kremówki (30 lub 36%) cukier puder(...)uznania - kilka łyżek Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Na sam koniec dodać mascarpone i bardzo szybko zmiksować - krótko. Gotowym kremem napełnić babeczki. Rada - krem po zrobieniu dobrze jest schłodzić w lodówce - wtedy będzie sztywniejszy. Jeśli chcesz by krem był jeszcze twardszy użyj mniej kremówki. Jeśli natomiast ma być rzadszy użyj więcej kremówki
Mania Wypiekaniawiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma :D Rafaello , ciasta kokosowe , kremy kokosowe , lody kokosowe czy też desery nie mają przede mną żadnych tajemnic! Dziś mam dla Was przepis na kolejne fantastyczne ciasto, które znów powstało przez „przypadek”. A jak wiecie u mnie te przypadki są najlepsze, bo to właśnie(...)wtedy rodzą się największe i najsmaczniejsze cuda! Delikatny i puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z princessą. Takie połączenie, które sprawia, że już po 1 kęsie wędrujemy do raju i mamy ochotę rozpłynąć się z zachwytu. Ciasto jest fantastycznym pomysłem np. na komunijny tort ( oczywiście składniki trzeba podwoić albo potroić ). Gwarantuję , że wielbiciele rafaello i kokosu będą zachwyceni
Ostra na SłodkoZupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby(...)zalewamy warzywa wodą tak aby były przykryte. Gotujemy pod przykryciem do momentu jak zrobią się miękkie (około 30 - 40 minut). Jak warzywa zmiękną to miksujemy (blendujemy) je na gęsty krem. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki niezbyt kopiastej soli, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru oraz 2,5 łyżeczki pieprzu
JedzeniomaniaBardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych Krem: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 6 łyżek cukru 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy. 3. Krem: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie mniej niż szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy
Na Ciasteczkowych Papierachblogu jest cała masa, ponieważ zmiksowanie składników to prosty sposób na urozmaicenie zwykłej zupy, nawet zwykłej zupy kalafiorowej. Wystarczy trochę wymieszać składniki, zastosować blender i mamy pyszną zupę krem z kalafiora. Dodatek serowych klusek wzbogaca jej smak całkowicie. Polecam też inne kremowe zupy: – z zielonego groszku – ze świeżych pomidorów – marchewkowa – z pieczonych pomidorów – z rukoli(...)kukurydzy – krem grzybowy – dyniowa z serem – z dyni i warzyw z rozmarynem – z dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary 100 ml śmietanki sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTorcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy- jagodowy, a jaśniutki z nutą brzoskwini. Może jego wygląd ogólny nie zachwyca, ale już w przekroju prezentuje się ładnie, a i smak ma delikatny i nie mdlący. Bez oporu też podałam go solenizantowi(...)26cm: Biszkopt: 4 duże jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżeczki kakao Krem: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 1 duża puszka brzoskwiń (850g) 1 galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe
Kuchnia w czekoladzieDelikatne i wilgotne muffinki z nadzieniem budyniowym i pysznym, mocno jeżynowym kremem na wierzchu. Zabarwiły go na fantastyczny kolor, a jeżynki sama osobiście zbierałam na leśnej polanie ;) Hmm, mogę je zajadać garściami… MUFFINKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BUDYŃ(...)szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 150g jeżyn 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej KREM JEŻYNOWY: 350g jeżyn 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki 30% Jeżyny włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Można wszystkie jeżyny jednocześnie przetrzeć- te do budyniu i kremu. Do budyniu będzie
https:KKuchniaMniamelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie(...)już w 15 minut , więc jeśli tak jak ja, cierpicie na notoryczny brak czasu, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w sezonie na cukinię . Oczywiście możecie zupę krem z cukinii podać z innymi dodatkami lub zrezygnować z nich w ogóle. Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym to sycąca zdrowa propozycja dla wszystkich
Moja DelicjaTaka życiowa anegdota. Teraz nieco o cieście. Wydaje mi się, że godzi nieco wielbicieli ciast suchych, kremowych i owocowych. Jest mega szybkie w wykonaniu, bo wykorzystuje kilka skrótowych dróg (krem z użyciem budyniu w proszku), co dodatkowo pozytywnie do tego ciasta nastawia (teraz odezwała się ta leniwa strona mojej osobowości). Prezentuje się całkiem efektownie, co sugeruje, że spędziło się(...)kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości (teraz intensywna praca usiłuje się bronić, kamuflując niedoskonałości). Dobra, dość tego gadania. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek
Życie zamknięte w smakuWspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać
Wanilia i KardamonTarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła 200g(...)schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min. KREM: Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić. Gorącą śmietankę wlewać do jajek intensywnie mieszając trzepaczką
https:KKuchniaMniam