Delikatne i wilgotne muffinki z nadzieniem budyniowym i pysznym, mocno jeżynowym kremem na wierzchu. Zabarwiły go na fantastyczny kolor, a jeżynki sama osobiście zbierałam na leśnej polanie ;) Hmm, mogę je zajadać garściami… MUFFINKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BUDYŃ(...)szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 150g jeżyn 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej KREM JEŻYNOWY: 350g jeżyn 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki 30% Jeżyny włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Można wszystkie jeżyny jednocześnie przetrzeć- te do budyniu i kremu. Do budyniu będzie
https:KKuchniaMniamelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie(...)już w 15 minut , więc jeśli tak jak ja, cierpicie na notoryczny brak czasu, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w sezonie na cukinię . Oczywiście możecie zupę krem z cukinii podać z innymi dodatkami lub zrezygnować z nich w ogóle. Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym to sycąca zdrowa propozycja dla wszystkich
Moja DelicjaTaka życiowa anegdota. Teraz nieco o cieście. Wydaje mi się, że godzi nieco wielbicieli ciast suchych, kremowych i owocowych. Jest mega szybkie w wykonaniu, bo wykorzystuje kilka skrótowych dróg (krem z użyciem budyniu w proszku), co dodatkowo pozytywnie do tego ciasta nastawia (teraz odezwała się ta leniwa strona mojej osobowości). Prezentuje się całkiem efektownie, co sugeruje, że spędziło się(...)kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości (teraz intensywna praca usiłuje się bronić, kamuflując niedoskonałości). Dobra, dość tego gadania. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek
Życie zamknięte w smakuWspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać
Wanilia i KardamonTarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła 200g(...)schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min. KREM: Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić. Gorącą śmietankę wlewać do jajek intensywnie mieszając trzepaczką
https:KKuchniaMniamBISZKOPT: jajka 2 sztuki, woda ciepła 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda 3/4 szklanki do nasączenia BISZKOPT(...)smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę
W Mojej Kuchni LubięDziś polecam zachwalaną już od dawna Zupę - krem z pieczonych warzyw . Patrząc za okno i na termometr (niestety) mogę powiedzieć, że to świetne danie na te paskudne jeszcze nie wiosenne, a już po-zimowe szare dni ;) Swoją drogą Łódź jest mistrzem przytłaczająco ponurych dni - dlatego potrzebujemy kolorów! :) Pomysł na ten bardzo aromatyczny krem zakręcił się(...)nieodkryty ląd! Entuzjazm zmalał, kiedy okazało się, że "stare wygi" blogów kulinar-nych proponują podobne zupy od dawien dawna - niemniej jednak pewna satysfakcja i tak została :) Przygotowanie kremu zajmuje trochę czasu - ale przecież nie ma nic piękniejszego niż Slow Food ;) Intensywny aromat pieczonych warzyw jest zniewalający, co potwierdzić może cała moja kamienica! :) Składniki: 250ml bulionu Mozzarella Light
Spektrum SmakuKarpatka z truskawkami – czemu nie… Całość ciasta oceniam na sześć z plusem. Owoce cudownie orzeźwiają smak kremu budyniowo – maślanego, nadają całości charakteru, wyrazistości a przy okazji nadają ciastu barw. Jeśli nie macie ochoty na owoce w karpatce wystarczy je pominąć. Będę jednak namawiać do wypróbowania takiej wersji, gdyż warto. Nam bardzo smakowało i zapewniam, że Wam posmakuje(...)Wykładamy ciasto po równo. Ciasto będzie lepkie, ale takiewłaśnie ma być. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Krem: 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego 300 g – 350 g masła 180 g cukru pudru Z 500 ml mleka
Made By Mom And Sonrazem mamy dla Was propozycję rozgrzewającej zupy krem pomidorowej w połączeniu z makaronem naleśnikowym z dodatkiem bazylii Składniki na krem pomidorowy: - 1 kg pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół papryki chili - 2 łyżki masła - pieprz, sól, papryka chili - bazylia - 1 łyżeczka miodu Składniki na naleśniki: - 200 ml mleka - 100 ml wody mineralnej gazowanej - 150 g mąki - 2 jajka - pieprz(...)sól - bazylia - olej do smażenia Składniki na 3 porcje. Najpierw przygotowujemy krem z pomidorów. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz paprykę chili. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory i dusimy do miękkości. Krem przyprawiamy solą, pieprzem, chili, miodem oraz posiekaną bazylią. Gotowe pomidory blendujemy na krem
Kuchenne Wariacjetorcik w kształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe niejadki się skuszą. Duże(...)średnicy 20 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa będzie
My simple kitchenSzukajcie rabarbaru i róbcie tą tartę ! Jest pyszna. Kruche ciasto i kwaskowy rabarbarowy krem , a wszystko to dopełnione maracują. Słodka i orzeźwiająca zarazem. A jeśli nie ta, to przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki 90 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku(...)cytryny Krem rabarbarowy: 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką ) 250 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 10 g żelatyny 250 g mascarpone Dodatkowo: 2 maracuje WYKONANIE: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać
kolorowotorcikowokolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej! Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim. Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił tym bardziej, że w tym roku Wielkanoc dla całej rodziny(...)wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Bon appetit! Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie. Czekolada: 3/4 szklanki posiekanej czekolady + 1/4 do posypania muffin (3/4 dodać do suchych składników, resztą posypać muffiny przed pieczeniem). Krem: Najbardziej popularny krem do muffin
Garniec Magaliedekoracja, którą zrobicie z produktów dostępnych w każdym większym markecie. Babeczki upiekłam z przepisu na proste babeczki waniliowe, dodałam do wszystkich po kostce czekolady. Składniki na babeczki Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + żółty barwnik spożywczy, pianki mini i standard, M&Msy lub podobne cukierki, czekolada do rozpuszczenia, wiórki kokosowe Zaczynamy od zrobienia budyniu(...)krem , bo będzie potrzebował trochę czasu, żeby zupełnie się wystudzić. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia. Do kremu możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego – wtedy nawet jeśli nie pokryjemy dokładnie babeczek kokosem i tak nie będzie tego widać. Do farbowania kremu i kokosu chciałam wykorzystać barwnik drOetkera, ale kolor był dość blady, dodałam więc odrobinę cukierniczych barwników
CiastkozercyCiasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175 o C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek. Krem: 2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego; 1 puszka truskawek w syropie (410g); 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan-Fix"; 1 czubata łyżka żelatyny(...)Wykonanie: Truskawki zmiksować razem z syropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać. Następnie cały czas miksując dodać "Creme Ole" i 'Śnieżkę' lub 'Śmietan Fix'. Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. Żelatynę zalać malutką ilością wody (około 3-4 łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując
In my kitchentego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik , zmodyfikowałam(...)ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go zrobić w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie. Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek
Codzienna kuchnia niecodzienna