Anastazji, jednak musiałam je trochę zmodyfikować, bo jak dla mnie było w nim wszystkiego zbyt dużo. Więc finalnie dałam biszkopt kakaowy, oraz orzechowy i bezę kokosową, zespoliłam je pysznym kremem orzechowo kawowym i posmarowałam dżemem porzeczkowym, który genialnie zbalansował słodycz wszystkich warstw. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki pszennej(...)wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki (tej samej w której piekły się biszkopty) wyrównujemy i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Krem: 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka 4 łyżki mielonych orzechów 4 łyżeczki kawy
Cynamonowe szczęścietakie miałam plany. Miał być weekendowy marchewkowiec. Kupiłam marchewki i to, co wespół z nimi miało wejść w skład ciasta przełożonego kremem serkowym. Z marchewek powstała surówka, bo.. wczoraj, dziś, intensywniej wracam myślami do miejsc, za którymi tęsknię. Do smaków nierozerwalnie z tymi miejscami powiązanymi, smaków kojarzonych z chwilami przy najbliższych. Dziś są daleko. Biszkopt(...)kremem często wpisywał się w te chwile. Dziś musi wystarczy jego kawałek, by stworzyć namiastkę tego, czego brak. Delikatny, kremowy, pyszny torcik wiosenny. Przepełniony wspomnieniami. Zapraszam! Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Biszkopt: 2 jaja rozmiar L 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 szklanka śmietanki kremówki
Kronika PiekarnikaCała masę dokładnie ucieramy a pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Krem czekoladowy Składniki: 100 g masła 100 g cukru pudru 3 łyżki mleka 4 łyżki kakao 300 g herbatników W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i mlekiem. Gdy składniki(...)się połączą ściągamy garnek z ognia i dodajemy przesiane kakao. Dokładnie mieszamy. Składanie pierwszej części ciasta Jeszcze ciepły krem wykładamy na upieczony czekoladowy spód. Krem przykrywamy jasnymi herbatnikami. Blat bezowy Składniki: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubijamy
FarmażonyCiasto kokosowe bez pieczenia to szybkie ciasto które przygotujesz bez piekarnika! Co więcej, kasza manna tworzy delikatną masę idealnie pasującą z kremem śmietankowym. Bez wątpienia ciasto to zasmakuje fanom kokosa Przepis ten powstał w oparciu o przepis na bounty w słoiczkach . Zobacz również pozostałe przepisy na ciasta oraz na ciasta bez pieczenia Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia Składniki opakowanie(...)Masa z kaszy manny 3 szklanki mleka (750 ml) 2 szklanki wiórków kokosowych (140 g) ⅔ szklanki kaszy manny (108 g) ⅔ szklanki cukru (133 g) 3 łyżki masła (30 g) Krem śmietankowy 330 ml śmietanki 30% opakowanie mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru Opcjonalnie Kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania Czas przygotowania: 30 minut + godzina chłodzenia Ilość : około 20 porcji Wymiary
WegePrzepisCiasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Zawsze robi wrażenie, jest wysokie, eleganckie i świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Składa się z mięciutkiego, puszystego kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, przełożonego kremem kajmakowym z dodatkiem prażonego słonecznika. Górę ciasta wieńczy bita śmietana posypana również prażonym słonecznikiem. Ciasto jest wspaniałe, polecam i zapraszam po przepis. Tradycyjnie zapraszam Was na film z przygotowaniem(...)niepełna szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki kakao PRAŻONY SŁONECZNIK -100g masła -4 łyżki mleka -pół szkl cukru pudru -łyżka miodu -cukier waniliowy -300g ziaren słonecznika KREM -puszka masy kajmakowej ok 400g -1,5 szkl mleka -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -250g masła -2/3 prażonego słonecznika ŚMIETANKA -1,5 łyżki żelatyny -125ml wrzątku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodatkowe miejsce do przechowywania. No dobrze mamy udekorowany stół, to co będziemy jeść w Wielkanoc? Postawiłam na lekkie wiosenne ciasto w postaci puszystego i mięsistego biszkoptu, przełożyłam go lekkim kremu bez dodatku cukru, ale użyłam morelowego dżemu i świeżych truskawek. Cytrusowy świeży poncz, nasączył ciasto, dzięki czemu całość jest lekka jak chmurka, orzeźwiająca i pięknie się też prezentuje na stole(...)wypiek potem mieści się na szklanej paterze z pokrywką ARV BRÖLLOP . Patera to zawsze dobry sposób na uroczyste serwowanie np. wypieków czy serów. Przepis na LEKKI BISZKOPT Z KREMEM I TRUSKAWKAMI Składniki: 5 jaj rozmiar L 300 g mąki tortowej 300 g cukru 2 x szczypta soli Wykonanie: Jaja wybij w całości do misy, dodaj sól, ubijaj dość długo
SMYKWKUCHNIlinkiem: KONKURS (klik) . Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy Składniki: około 250g biszkoptów Lady Fingers Andante Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 30g płatków migdałowych Lemon Curd: 60 masła skórka starta z 2 cytryn sok wyciśnięty(...)ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie trochę luźniejsza niż budyń (uwaga: nie gotować! Jeśli masa się zagotuje i powstaną grudki można ją przetrzeć przez sitko). 3. Krem cytrynowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, można na całą noc. Składanie ciasta
Mała CukierenkaMeksykańskie pączki z czekoladą. Są lekkie, puszyste i wypełnione pikantnym kremem czekoladowym , który zwali Cię z nóg. Chrupiące i złociste pączki na zewnątrz, z gładkim i kremowym nadzieniem, te świąteczne i aromatyczne pączki są właśnie tym, czego potrzebujesz, aby stylowo zakończyć karnawał. Prosty, domowy pączek o lekko pikantnym nadzieniu, który zachwyci każde podniebienie. Pączek jest ekstra czekoladowy i kremowy oraz(...)kakao i sól. Wlej mleko i umieść garnek na średnim ogniu, powoli podgrzewaj i mieszaj. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć i się zagotuje zdejmij garnek z ognia i ubijaj, aż krem będzie gładki i aksamitny. Dodaj kawałki czekolady, masło, cynamon, pieprz cayenne. Mieszaj do momentu aż czekolad i masło połączą się z kremem. Krem przelej do małej miski i przykryj folią
Zdrowy Styl Joannygorzkiej czekolady (minimum 60 %) 150 g masła 150 g cukru 3 duże jajka lub 4 mniejsze 75 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem 150 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30% 2,5 łyżki cukru pudru kilka kropli pasty lub ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki ciepłej wody Frużelina wiśniowa(...)się ściągać. Do miski wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać na wysokich obrotach. Kiedy śmietanka zaczyna gęstnieć, to dodajemy cukier i wanilię, a następnie mascarpone i wszystko razem mieszamy, aż krem stanie się puszysty. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i czekamy chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodajemy ją do kremu i chwilkę wszystko razem ubijamy do połączenia składników. Gotowy krem rozsmarowujemy delikatnie
Analiza Smakusłodkim nicnierobieniu ;) Z pewnością przyda się też jakaś słodkość, dlatego pędzę podzielić się z Wami prostym pomysłem na deser lub słodką przekąskę. Złocisty croissant wypełniony po brzegi miodowym kremem mascarpone i owocami to przyjemność w każdym kęsie! Ubite żółtka napowietrzają krem, a sok z cytryny rozświetla miodowe nuty, dodając charekteru i łącząc płynnie kremowe nadzienie z soczystymi plasterkami truskawek (hiszpańskich(...)filiżanką pysznej kawy można z lubością zakopać się w najzieleńszej trawie na calusieńki weekend :) Oby tylko nie padało! Croissant z miodowym mascarpone i owocami na 2 croissanty Potrzebujesz: Krem 1 żółtko jaja 2 czubate łyżki mascarpone 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny Do tego 2 złociste croissanty świeże truskawki borówki płatki migdałów inne ulubione miękkie owoce Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt i dżem malinowy do przełamania smaku słodyczy. Dzisiaj mamy 30 kwietnia i dopiero w tym roku zakwitły drzewka owocowe, a raczej dopiero zakwitają, bo daleko im jeszcze do pełnego zakwitu. To trudny rok, więc(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 150 g dżemu malinowego Krem cytrynowy: 1 galaretka cytrynowa + 140 ml wody 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru zielony barwnik spożywczy Dekoracja: kolorowe posypki z czekolady
Passions hobbies lifewłaśnie na mazurek chciałabym Was dziś zaprosić! Zainspirowana kolejną współpracą z firmą BIELMAR , producentem znanej od lat PALMY , przygotowałam dla Was przepis na fantastycznego fistaszkowego mazurka z kremem karmelowym i czekoladą. PALMA sprawdza się idealnie do kruchych ciast! Przetestowałam wielokrotnie! Wzorowanego odrobinę na mojej ukochanej tarcie Snickers ze szkoleń w Akademii i ciastem Millionaires Shortbread ( tarta niezmiennie robi furorę! ). Delikatne(...)kruche ciasto przykryte słodkim kremem karmelowym z białą czekoladą i prażonymi, lekko solonymi fistaszkami z całą pewnością zrobi furorę na świątecznym ( i nie tylko! ) stole! Koniecznie spróbujcie! Polecam! Ps. możemy je przygotować jako jednego dużego mazurka albo zrobić mniejsze, dla każdego osobno, bez potrzeby porcjowania! Smacznego! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka pszenna krupczatka – 350 g * PALMA ( zimna, z lodówki
Ostra na Słodkozakupionych ciastek odejmujemy 4-5 sztuk i dokladnie je rozgniatamy - beda nam sluzyly do dekoracji ciasta. 8. Na dno formy ukladamy czesc ciasteka i smarujemy je cieplym kremem(kremu nie zalujemy, ma on za zadanie zmiekczyc nam nasze ciastka), na krem znowu ukladamy ciastka i ponownie krem - tak postepujemy do zakonczenia sie skladnikow, pamietajac ze ostatnia warstwe ma stanowic krem(...)Calosc posypujemy wczesniej rozgniecionymi ciasteczkami. Przykrywamy folia spozywcza i zostawiamy w chlodnym miejscu na cala noc(minimum 4-5 godzin- musimy dac czas by krem zmiekczyl ciastka) 11. Kroimy na porcje i mozemy juz kosztowac. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresach