znamy nikogo, kto nie lubiłby rurek z kremem. Niestety w wersji oryginalnej są dość tłuste i kaloryczne, a czasami nawet mdłe. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować ich zmodyfikowaną wersję. Równie pyszną, a ze zdecydowanie mniejszą zawartością cukru i ładunkiem energetycznym ;-) Dzięki kaszy jaglanej, która ma właściwości zasadotwórcze dodatkowo deser jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy(...)mąki pełnoziarnistej typ 1850 100 g masła 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżka cukru pudru Królewski żółtko białko do posmarowania z odrobiną mleka cukier drobny Królewski do posypania KREM JAGLANY: 100 g kaszy jaglanej laska wanilii szczypta soli 8 łyżkek twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru Królewski CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier
Kuchnia od dwojgaumiarkowanej słodyczy i bardzo łatwe do przygotowania. Wiórki kokosowe sprawiają, że po zjedzeniu takiego ciasta nie czujemy się ociężali, tak jak to jest czasami w przypadku innych ciast z kremem. Z moich obserwacji wynika, że szczególnie w okresie letnim dużym zainteresowaniem cieszą się ciasta, które przygotowuje się na zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków(...)kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić. Składniki: (na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm) 2 szklanki wiórków kokosowych 250 g masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80 g) 1 szklanka cukru 750 ml mleka 2 żółtka
Kuchcik gotujeroku w cukierni Cafe Anger stworzył recepturę słynnego Schwarzwälder Kirschtorte i zapisał ją w swojej książce kucharskiej. Według Kellera deser składał się z jednej warstwy ciasta, nasączonego Kirschwasser, kremu i wiśni. Pierwszy zachowany przepis natomiast pochodzi publikacji z 1934 roku, w której wśród 250 specjałów cukierniczych J.M Erich Weber opisuje też sposób przygotowania tortu Czarny Las. Faktem pozostaje jednak(...)180ml jogurtu naturalnego 100ml oleju rzepakowego 2 duże jajka 150g brązowego cukru 200g mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku 160ml mocnej gorącej kawy krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny frużelina: 350g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny nalewka
Obiad gotowyDzisiaj przedstawiam trochę zmodyfikowaną, zdrowszą wersję karpatki- ciasta które potrafi pokonać góry i doliny, docierając do serca nawet najbardziej wybrednych. :) Moja modyfikacja polega głównie na zmianie składu kremu ciasta, dzięki czemu karpatka stała się zdrowsza i dużo mniej kaloryczna. Nie będę się jednak za dużo rozpisywać, sprawdźcie to sami! :) Przepis bierze udział w konkursie Delecta ,,Piecz... ot tak... prosto(...)podarowałabym mój ,,magiczny'' wypiek. Postanowiłam więc opisać historię z życia wziętą, bo takie chyba najlepiej się czyta. :) Moją zmodyfikowaną karpatkę podarowałam tacie, który jest wielkim miłośnikiem wszelkich ciast wypełnionych kremami. Jak sam powiedział, od razu poprawił mu się humor, gdy wycieńczony po ośmiu godzinach ciężkiej pracy wrócił do domu, a na stole ujrzał spory kawałek pachnącego ciasta. Na jego twarzy
Smiling Shrimpswoimi kulinarnymi "dziełami" ;) (zarówno wypiekami, jak i daniami wytrawnymi, obiadowymi, etc.), ale tym razem muszę sama przyznać, że ten sernik jest genialny! Cudownie kremowy, tłusty i mazisty. Słodki smak kremu, którym jest udekorowany przełamany jest lekko kwaskowatym wnętrzem truskawkowym. Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni (ja często w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być(...)schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;) Składniki Spód 70 g masła 170 g maślanych herbatników masło do wysmarowania tortownicy Masło rozpuścić, herbatniki zmielić na pył. Wymieszać z masłem. Spód tortownicy
Słodkie inspiracjecytryny. Mieszać aż się zagotuje i zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i gotowe. Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 300 g lemon curd 200 g mascarpone 200 g śmietany kremówki oraz resztę lemon curd który pozostanie Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka(...)łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu. Lemon curd który pozostanie odłożyć do smarowania tortu. Poncz do nasączenia. Użyłam alkoholu cytrynowego ale możecie użyć wody z cytryną. 1/2 szklanki alkoholu cytrynowego 4 łyżki cukru sok z jednej dużej cytryny( lub dwóch mniejszych) pęczek mięty Mięte -same listki -( odłożyć kilka do dekoracji) posiekać drobno, włożyć do moździerza
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpomidor\u00f3w\r","szczypta cukru\r","s\u00f3l, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra\r","Gar\u015b\u0107 bazylii\r","Dodatkowo (opcjonalnie)\r","Feta\r","grzanki\r","\u015bmietana"],"name":"Zupa krem z pieczonych pomidor\u00f3w, zupa krem pomidorowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Pomidory kroimy na \u00f3semki lub mniejsze na po\u0142\u00f3wki.\r","Przek\u0142adamy na blach\u0119(...)spod pomidor\u00f3w.\r","Gotujemy ok 20 min, aby p\u0142yn si\u0119 zredukowa\u0142.\r","Doprawiamy do smaku, blendujemy.\r","\r","Podajemy wed\u0142ug uznania."]} Drukuj Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa Składniki 1 l wywaru 1-1,5 kg pomidorów 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 1/4 szkl. oliwy do polania pomidorów szczypta cukru
Mieszam w GarnkuDodajemy 3 łyżki mąki, kakao i proszek do pieczenia- mieszamy powoli rózgą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę. Pieczemy przez 20 minut. Krem: 1 l mleka 4 jajka 10 łyżek cukru 2 cukry waniliowe 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła – w temperaturze pokojowej Mleko grzejemy w dużym(...)ognia, dodajemy masło. Miksujemy mikserem, lub mieszamy mocno łyżką (dobrze gdyby ktoś mógł potrzymać garnek, masa wymaga szybkiego mieszania, a to nie będzie łatwe) Masa powinna być gęsta. Krem tiramisu: 130 g śmietany 30% – schłodzonej 1 mały serek mascarpone 50 g cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone- chwilę miksujemy. Biszkopt
MojaQchnia.plszklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa truskawkowa z maślanki: 25 dkg truskawek 1/2 cytryny 3/4 szklanki maślanki 1 galaretka truskawkowa krem truskawkowy: 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 dkg truskawek 1 łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny wierzch tortu: 400 ml śmietany kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka(...)wody gorącej, przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą boki też, i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam na noc do lodówki. Krem truskawkowy: Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody i rozpuszczam w mikrofali. Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem. Dodaję do nich żelatynę ciepłą. Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Wlewam
wesoła kuchniauważam za otwarty! Inauguracją tego sezonu jest lekka tarta kokosowa z truskawkami. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Tarta jest cudownie kokosowa - kruchy, kokosowy spód i delikatny kokosowy krem. Do tego truskawki delikatnie muśnięte majowym słońcem. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra - przekonajcie się sami. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania(...)Czas przygotowania 40 min Kruche ciasto 340 g mąki 200 g masła 1 jajko 50 g cukru pudru 40 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem kokosowy 220 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 40 g drobnych wiórek kokosowych 35 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Dodatkowo 500 g truskawek 1 galaretka
Wędrówki po kuchniuwielbiają niespodzianki, dlatego w każdym misiu znajdą coś niespodziewanego i bardzo pysznego . Brzuszek misia, łapki, oczki a nawet uszki kryją w sobie krem czekoladowy. Smacznego :) Ps. Wszystkim dzieciom, tym dużym i małym, życzę wszystkiego najlepszego, zawsze uśmiechniętej buzi, wesołej zabawy i mnóstwa słodkich całusów!!! **** Oggi vorrei condividere(...)migdałowej 250 g startej marchewki 100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 90 g masła 3 jaja szczypta soli Krem czekoladowy 1 torebka budyniu czekoladowego 400 ml mleka 50 g masła **** INGREDIENTI Orsetti 100 g di farina 50 g di fecola di patate 50 g di farina di mandorle
La grande e la piccola cuocacząstki, następnie z każdej cząstki zdjąć cieniutką białą błonkę) Galaretkę rozpuścić według przepisu w 400 ml wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Ganache czekoladowe - Krem 350 ml śmietany kremówki 150 g ciemnej czekolady(użyłam deserowej 54%) Śmietanę mocno podgrzać (odstawić z ognia), wsypać pokruszoną czekoladę i pozostawić na 4 minuty. Następnie wymieszać do uzyskania(...)gładkiej konsystencji. Schłodzić w lodówce (uważać aby nie stężała) Schłodzoną czekoladę ubić mikserem na gładki krem. Ganache do posmarowania tortu z wierzchu 400 ml śmietany kremówki 800 g czekolady (użyłam deserowej 54%) Śmietanę mocno podgrzać (odstawić z ognia), wsypać pokruszoną czekoladę i pozostawić na 4 minuty. Następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić w lodówce (uważać aby nie stężała
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKrem patissiere Thermomix Mocno waniliowy, gęsty i idealnie gładki. To krem patissiere. Krem można wykorzystać jako nadzienie do rurek, babeczek czy tart. Można go również jeść prosto ze słoika. Składniki: 300 g mleka 3,2% 60g cukru 30g masła 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka nasiona z 1 wanilii szczypta soli Przepisy Thermomix. Krem patissiere. Wykonanie(...)naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i gotujemy czas 7 min/temp.90/obr.4. The post Krem patissiere Thermomix appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyDzisiejszy przepis to inna wersja TYCH tartaletek. Spód jest taki sam, różnica polega na nadzieniu. Tym razem postawiłam na lekki, orzeźwiający krem jaglany z cytrynowym akcentem. Myślę, że fajnie wpisuje się w letnie klimaty i oczywiście ideę zdrowej kuchni Zdrowe tarty z kremem jaglanym 2017-05-29 13:09:57 Porcje 16 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1 szklanka płatków(...)owsianych górskich 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki syropu klonowego/miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki kakao niesłodzonego Krem jaglano-kokosowy 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka kokosowego 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Przygotowanie Płatki owsiane i wiórki zmiel w blenderze kielichowym. Przełóż
Powiedz dietom niewysokiego, imponującego tortu. Bo i okazja nie byle jaka – to cudo powstało, aby uświetnić Dzień Matki. Taki zielony kolor na pewno wprawi w niesamowity nastrój każdego obdarowanego : ) Do kremu użyłam białej czekolady i dla przełamania smaku – kawy Inki. Moja mama nie pije kawy kofeinowej, dlatego świeżo zaparzona kawa Inka znalazła się też w kubeczku. Tort szpinakowy(...)tort nagi / naked cake” – nie ma on kremu po bokach, ani skomplikowanych dekoracji – jest minimalistyczny i prosty. W smaku jest przepyszny – mam nadzieję, że się spodoba! Tort leśny mech: 200 g świeżego szpinaku „baby” 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 4 ekologiczne jajka 1 i 3/4 szklanki
Poezja smaku