krem - 19817 przepisów (strona:139/1322)

Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd 137

Słodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie! Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum(...)Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Krem cytrynowy Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki

Gotowanie i blogowanie
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 306

Bardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. Ciasto będzie świątecznym hitem :). Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany(...)włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki naturalnego miodu 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 12% lub 18% 1/2 łyżeczki sody 40g masła w temperaturze pokojowej Krem: 3 żółtka 150g cukru 250ml zaparzonej kawy 250ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: około 250g powideł

Mała Cukierenka
Zdrowsza karpatka- przez góry i doliny do serducha 476

Dzisiaj przedstawiam trochę zmodyfikowaną, zdrowszą wersję karpatki- ciasta które potrafi pokonać góry i doliny, docierając do serca nawet najbardziej wybrednych. :) Moja modyfikacja polega głównie na zmianie składu kremu ciasta, dzięki czemu karpatka stała się zdrowsza i dużo mniej kaloryczna. Nie będę się jednak za dużo rozpisywać, sprawdźcie to sami! :) Przepis bierze udział w konkursie Delecta ,,Piecz... ot tak... prosto(...)podarowałabym mój ,,magiczny'' wypiek. Postanowiłam więc opisać historię z życia wziętą, bo takie chyba najlepiej się czyta. :) Moją zmodyfikowaną karpatkę podarowałam tacie, który jest wielkim miłośnikiem wszelkich ciast wypełnionych kremami. Jak sam powiedział, od razu poprawił mu się humor, gdy wycieńczony po ośmiu godzinach ciężkiej pracy wrócił do domu, a na stole ujrzał spory kawałek pachnącego ciasta. Na jego twarzy

Smiling Shrimp
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 266

piekarnika i znacznie wpłynie to na ich wygląd! Skoro mamy przepisy na ciasta, musimy mieć też coś czym je przełożymy! Są przepisy na m.in. dżem morelowy, dżem truskawkowy, krem cytrynowy, krem z serka kremowego, czekoladowy ganasz, krem maślany na bazie szwajcarskiej czy zwykły krem maślany! Oprócz samych przepisów mamy ponownie informacje o wymaganych przyborach, ale także konkretne informacje(...)nabiału - jakie są przydatne składniki czy zamienniki. Jeśli jesteście ciekawi jak zrobić różany bukiet z babeczek z instukcją krok po kroku jak wykonać różę przy pomocy tylko cukierniczej i kremu, jak udekorować lukrem ciasteczka czy jak zrobić ciasteczkowe drzewka ozdobne udekorowane cukrowymi kwiatuszkami ta książka z pewnością będzie dla Was! Każdy mniejszy tutorial to 2-3 strony, które są dokładnie

Plate of Joy
Ciasto Kukułka (bez pieczenia) 2205

mojprzepisna.pl | Ciasto Kukułka Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z kremem. Chodziło, chodziło i wychodziło. To ciasto jest pełne kremu. Jednocześnie jest dość słodkie, bardzo, bardzo kaloryczne, ale całkiem smaczne. Przepis od Pani Elżbiety W. Ciasto nie wymaga pieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem(...)całkowitego wystudzenia.   Miękkie masło zmiksować na jasną puszystą masę. Cały czas miksując na średnich obrotach, stopniowo , łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń czekoladowy, miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki układać herbatniki

moj przepis na
Piętrowiec - metrowiec 104

pieczenia    16 łyżek oleju    16 łyżek ciepłej wody    zapach rumowy    2 łyżki mąki    4 łyżki kakao  Na krem:    1,5 kostki masła roślinnego    1/2 szklanki cukru pudru    1 budyń śmietankowy bez cukru    400 ml mleka    sok z 1 cytryny(...)ciasto się piecze gotujemy budyń wg wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości mleka (ja użyłam 400ml). Budyń musi być dobrze gęsty. Ugotowany budyń studzimy. Masło roślinne przeznaczone na krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat

peggiwkuchni
Krem cytrynowy – lemon curd 181

Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować zrobić angielski lemon curd – czyli gęsty krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej(...)kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około 7 dni w lodówce. Składniki: 2 żółtka 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 3 cytryny (skórka i sok) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki miękkiego masła lub oleju kokosowego

Ciastkozercy
Makaroniki króliczki z kremem czekoladowym (macarons bunny's) 113

Słodkie, małe i bardzo smaczne makaroniki w kształcie króliczków. Przełożone kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Takie makaroniki przypadną do smaku dzieciom jak i dorosłym. Słodkość idealna na święta wielkanocne. Szczerze polecam! P.S. Makaroniki naprawdę świetnie się prezentują, ale niestety ich przygotowanie oraz dekorowanie jest bardzo czasochłonne.  Składniki: makaroniki 100 g białek (u mnie(...)dużych + 1 średniego jajka) 110 g mąki migdałowej (drobno zmielonej!) 200 g cukru pudru 50 g zwykłego cukru odrobina czerwonego barwnika w żelu krem 250 g serka mascarpone  50 g gorzkiej czekolady dekoracja perełki cukrowe (srebrne, złote) Makaroniki 24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki i zostawić w ciepłym

Ugotować
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 133

ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k akaową bezę z kremem chałwowym i w tej grupie własnie byłam. Beza smakowała obłędnie i na pewno poznacie przepis na tą pyszność. Druga grupa przygotowała niesamowite  VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej. Przepis(...)bułkę powalił mnie smakiem.  Przepis na k akaową bezę z kremem chałwowym Składniki: Kakaowa beza  180 g białek jaj (6 białek)  150 g drobnego cukru  150 g prażonych orzechów laskowych  20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier do pieczenia  Królewski krem chałwowy  300 ml śmietanki

Niezły Młynek
Tiramisu - przepis tradycyjny 169

było to tiramisu z pływającymi w środku kawałkami ciasteczek.  Kiedy zapytaliśmy czy tak powinno wyglądać słynne tiramisu, usłyszeliśmy, że jest świeżo zrobione, dosłownie pół godziny temu. Ale heloł. Krem do tiramisu to nie galaretka. On nie ma zastygać powoli. On od razu ma być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy(...)oddzielamy białka od żółtek.  Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.  Biszkopty kolejno maczamy w kawie z alkoholem (mają być mokre tylko z zewnątrz) i wykładamy

bistro mama
Tiramisu - dzień na włoska nutę 112

makaronów czy innych dań wytrawnych, lecz też z pysznych deserów, a najlepszym i najbardziej znanym jest oczywiście tiramisu.  Ja wprost ubóstwiam smak biszkopcików nasączonych kawą i przełożonych aksamitnym kremem z mascarpone. TIRAMISU  Składniki: (foremka 25 x 15) 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g) 4 jajka 1/4 szklanki cukru 5 łyżek likieru amaretto lub rumu 1 szklanka mocnej(...)podłużnych biszkoptów kakao do posypania   Przygotowanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce sera, aż do zmiksowania całości. Do kremu dodajemy likier. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając łyżką łączymy z wcześniej przygotowanym kremem. Zaparzoną mocną kawę studzimy. W kawie moczymy przez chwilę biszkopty, tak aby nią

Bon appetit mon amie
Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami 160

już pisałam wcześniej za zupami nie przepadałam,ale te w formie kremu jem z chęcią. Niektórym zupy w takiej formie mogą się kojarzyć  tylko z zupkami dla małych dzieci, a ja je lubię bardziej.  Dzisiaj krem z topinamburu - rośliny, która po latach nieobecności na naszych stołach powraca jako rarytas, a przed wojną była dość pospolitym warzywem. Zupa krem(...)topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta. Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI  I  CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g topinamburu

Bon appetit mon amie
Muffinki bananowe z orzeźwiającym kremem limonkowym 121

coraz dłuższe i cieplejsze, a i w naszych  kuchniach zaczyna się zielenić.  Z okazji tej zbliżającej się wiosny proponuję zrobić mięciutkie muffinki z lekkim orzeźwiającym kremem z limonki.    Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. Muffiny bez kremu długo zachowują świeżość, a  do ich  wykonania  nie musimy używać miksera. MUFFINKI BANANOWE Z KREMEM LIMONKOWYM(...)mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 banan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko  1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia  krem:   150 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% 1 opakowanie fixu do śmietany sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Banana rozgniatamy

Bon appetit mon amie
Krem czekoladowy bez czekolady 101

wygląda krem czekoladowy bez czekolady? A no właśnie tak.  Czy to możliwe? Oczywiście, że tak. To jest naprawdę możliwe.  Wygląda jak krem z  czekolady, a nie ma w nim jej ani grama. Dzisiejszy krem jest alternatywą dla tradycyjnego kalorycznego kremu czekoladowego, nie zawiera cukru i tłuszczu, które mają w sobie kremy robione na bazie albo z dodatkiem(...)czekolady. KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO Składniki: (na 2 porcje)  1 duże dojrzałe avocado 1 banan 2 łyżeczki kakao miód do osłodzenia Przygotowanie: Banana i avocado obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy kakao i miksujemy. Dosładzamy do smaku miodem według uznania

Bon appetit mon amie
Krem budyniowy z owocami 116

Krem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się  z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania:  6 0 minut Składniki(...)mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ubijamy na puch. Dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, cały czas ubijając. Gotowy krem przekładamy do pucharków. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki, układamy na kremie. Mango kroimy na mniejsze części, również układamy na kremie, wszystko posypujemy granatem. Możemy podawać

Kulinarne przygody Gatity