krem - 19817 przepisów (strona:140/1322)

Wuzetka Czekoladowa 148

przygotować w naszych domach. Wuzetka Czekoladowa - Składniki: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem śmietanowo-czekoladowy: ok. 400 ml śmietany 30-36% 50 g masła 150 g czekolady deserowej 150 g czekolady mlecznej konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki(...)ubijania śmietany (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki wiórki czekoladowe lub kakao (do posypania)   Wuzetka Czekoladowa - Sposób przygotowania: Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i drobno połamaną czekoladę - mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Całkowicie studzimy, po czym przekładamy do lodówki

Słodka Strona
Ciasto bez pieczenia – kokosowa zebra 737

Ciasto bez pieczenia kokosowa zebra W moim przekonaniu ciasto bez pieczenia nie należy do ciast najszybszych w wykonaniu. Bardzo często w ich skład wchodzi krem budyniowy, który po prostu musi ostygnąć, co zabiera nam czas. Z drugiej strony są to ciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach(...)zajęło to około 2 minut. Odstawiamy budyń do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ścieramy czekoladę na tarce z grubymi oczkami. Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i konsystencją będzie przypominać krem. Wówczas dodajemy do niego po łyżce budyniu, za każdym razem krótko miksując (tylko żeby składniki się połączyły) – przy zbyt długim miksowaniu masa może się zważyć. Na końcu dodajemy wiórki

Relaxtime
Bezglutenowy biszkopt przekładany kremem z batatów i daktyli z truskawkami 116

improwizuje, bo za każdym razem mamy inny zestaw bezglutenowych mąk w domu i mimo to, zawsze mu się udaje ten biszkopt, co nieustannie mnie zadziwia.  Miałam zrobić inny krem, ale zainspirowałam się przepisem z bloga Candy Pandas , oczywiście przerobiłam recepturę całkowicie po swojemu i wymieniłam większość produktów na inne, ale głównym składnikiem są tu mimo wszystko bataty.  Orzeźwiający(...)akcent wprowadzają truskawki. Dodałam kawałki owoców do kremu i dodatkowo ozdobiłam nimi wierzch ciasta, do tego świeża figa, puder z liofilizowanej żelatyny i torcik gotowy. W sam raz do poczęstowania kolejnych gości urodzinowych ;) Składniki: 5 łyżek mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 2 łyżki mąki z tapioki (manioku)  2 łyżki mąki z maranty trzcinowej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Quinoa Raz!
Krem z buraków 103

Bardzo prosty, ale bardzo smaczny krem z buraczków. Lekko słodki, z delikatnym migdałowym posmakiem, podany z dekoracyjnym kleksem śmietany. Taki krem można zaserwować w czasie świąt, jest gęsty i bardzo sycący. Zamiast słonecznika do posypania można użyć posiekanych orzechów włoskich, krem można również wzbogacić ulubionymi przeprawami, na przykład tymiankiem. Przepis z grudniowego numeru Gotuj krok po kroku. Polecam(...)Krem z buraków   Składniki na 4 porcje:   4 buraki 2 ziemniaki kawałek selera 1 cebula 2 łyżki płatków migdałowych 1 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki słonecznika, uprażonego łyżeczka masła   Wykonanie: Buraki, ziemniaki, seler i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu

Smak mojej kuchni
Banoffee 115

skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy(...)herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia (ja podgrzewam w mikrofali około 10 sekund). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec wlewamy przestudzoną  żelatynę i miksujemy do  połączenia składników. Masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście

Smak mojej kuchni
Babeczki z kremem jagodowym 171

kupionych jagód już zamroziłam, będą jak znalazł na zimę, a resztę wykorzystałam na koktajle, desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis z Moich Wypieków . Babeczki z kremem jagodowym(...)drobnego cukru do wypieków 220g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią łyżka kwaśnej śmietany Na krem jagodowy:  frużelina jagodowa 300g serka mascarpone Wykonanie: Frużelina: umyte jagody (zamrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie

Smak mojej kuchni
Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 260

przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez budyniu(...)foremkę 25x35 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta) 250 g masła Krem: 3 jajka 1 litr mleka 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 350 g cukru 2 cukry waniliowe Cukier puder do oprószenia Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Składniki ciasta siekamy

Trzeci talerz
Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami 176

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami . Idealna zarówno do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie(...)pęka. Czekoladowa rolada: 6 dużych jajek (w temp. pokojowej) 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń czekoladowy (u mnie Winiary do ciast i kremów ) 1 czubata łyżka mąki 4 łyżki cukru 500 ml mleka 100 g masła (1/2 kostki) 200 g świeżych malin listonic

Poezja smaku
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 132

zdarzyło, że trzy pokolenia zasiadły do cytrynowych mufinek. Babcia, mama i mała biegająca z kitkami H (wnusia babci)  Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie(...)150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka  sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania  serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne  zamieszałam posmakowałam i było

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Marakuja curd (krem) 158

Marakuja curd, to krem który zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Niepowtarzalny, aromatyczny, słodko-kwaśny i orzeźwiający smak marakui nie powinen być zagłuszony innymi dodatkami, najlepiej by występował solo. Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów. To rodzaj kremu bardzo(...)popularny w krajach anglosaskich, szczególnie znany lemon curd, używany także jako popularne smarowidło do chleba. Marakuja curd jest to na pewno krem wyjątkowy, a by bardziej służył naszemu zdrowiu, zrezygnowałam z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Gorąco polecam do wykorzystania w wielkanocnym mazurku! Składniki: 5 owoców marakui 2 jajka 60 g masła 60 g ksylitolu/cukru 1/2 laska wanilii - opcjonalnie Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort kawowy z malinami 129

swoje urodziny. Ten, w przeciwieństwie do poprzedniego, jest przede wszystkim mniej słodki i ma owoce zamiast cukierasów ;) Ciemny biszkopt nasączyłam lekko rumowym, kawowym ponczem, przełożyłam malinowym dżemem i kremem kawowym z odrobiną zmielonej kawy dla podkreślenia smaku, po czym udekorowałam świeżymi malinami. Całość lepiej zrobić wcześniej, np. wieczorem poprzedniego dnia, a układanie owoców można zostawić na ostatnią chwilę. Polecam, tort(...)upieczony w tortownicy o śr. 20 cm Nasączenie 150 ml zaparzonej kawy łyżka cukru 3 łyżki ciemnego rumu Do kawy dodać cukier, wymieszać, aż się rozpuści. Wystudzić, dodać alkohol. Krem 500 g śmietany 36% 3 łyżki cukru 375 g mascarpone 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki zmielonej kawy Śmietanę ubić do zgęstnienia, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Dodać mascarpone

Słodkie inspiracje
Ciasto chałwowe 174

Pyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam! uwaga: pamiętajcie dzień wcześniej namoczyć w alkoholu rodzynki (opis i ilość poniżej); można też wcześniej upiec biszkopt Składniki Biszkopt upieczony(...)tego przepisu z 5 jajek ( klik ) w formie o wym. Krem chałwowy 100 g masła 100 g margaryny 30 dkg chałwy waniliowej Masło i margarynę ubić w mikserze na puszystą masę. Dodać chałwę i miksować, do połączenia składników. Krem rodzynkowy 30 dkg rodzynek rum bądź inny alkohol 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Rodzynki dzień wcześniej namoczyć

Słodkie inspiracje
Czapeczki Mikołaja - mikołajkowe babeczki 130

mikołajkowy, słodki podwieczorek. Kakaowe ciasto z rodzynkami (które można wcześniej namoczyć w alkoholu, jeśli babeczek nie będą jadły dzieci) i gorzką czekoladą, ze słodką czapeczką z zabarwionego na czerwono kremu. Spodobają się wszystkim :) Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru 2 duże jajka żółtko 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g gorzkiego kakao(...)zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem. Krem 250 g śmietanki 36% łyżka cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) 250 g mascarpone czerwony barwnik spożywczy Śmietankę ubić do gęstości z cukrem

Słodkie inspiracje
Deser z oreo i kawą 149

Oreo kruszymy. Część dajemy na spód pucharków, resztę zostawiamy. 2. W misce miksera ubijamy śmietanę 30%, dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy żeby skłądniki na się połączyły. Odbieramy trochę kremu i przekładamy do miseczki. Do reszty dodajemy pokruszone Oreo, które nam zostało. Mieszamy. 3. Do odłożonego kremu dajemy kawę, mieszamy. Jeśli krem będzie za mało słodki możemy dosłodzić(...)pisałam wcześniej na spód pucharków dajemy cześć pokruszonych ciasteczek Oreo, na ciasteczka krem z pokruszonymi ciasteczkami, następnie pokruszoną bezę i krem z kawą. Wersja dla dzieci była bez kremu z kawą :-). Smacznego

kruche babeczki
Torcik Baileys. 180

Torcik Baileys to pyszne, czekoladowe ciasto z dodatkiem likieru Baileys, przełożone kremem na bazie bitej śmietany, twarożku i białej czekolady. Całość tworzy idealną, harmonijną kompozycję. Palce lizać! Bardzo polecam!!! Składniki na torcik Baileys:  na formę o średnicy 20 cm CIASTO: 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 500 g gorzkiego kakao 180 ml likieru Baileys(...)kruszymy na drobne kawałki. Jeśli lubicie, możecie przygotować poncz na bazie kawy i likieru Baileys, lub dobrze osłodzonej herbaty (ja nie nasączałam blatów i ciasto wyszło zwarte i miękkie). KREM: 200 g zimnej śmietany kremówki (30-36%) 2 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej 200 g zmielonego trzykrotnie twarogu (lub Mój ulubiony- sernikowo-kanapkowy

Rozpustne gotowanie